Zastanawia mnie na jakich stacjach tankujecie paliwo.Jest jakaś różnica między BP a Shell o oczywiście wiadomo że w cenie i na shellu jest drożej ale czy wiąże się to z lepszą jakością paliwa PB.
Wersja do druku
Zastanawia mnie na jakich stacjach tankujecie paliwo.Jest jakaś różnica między BP a Shell o oczywiście wiadomo że w cenie i na shellu jest drożej ale czy wiąże się to z lepszą jakością paliwa PB.
Ja tam tankuje gdzie najtaniej :D 750 wszystko przepali ;D (pomijając jakieś lukoile i inne przydrożne wynalazki ;) )
Ja wybieram orlen od wielu lat,wcześniej BP a i Shell też jest ok.Na orlenie mam złotą karte i zbieram punkty juz mam 192 tyś :D
Ja preferuję Shella i Orlena, z tymi stacjami nigdy nie miałem nie miłych przygód i ich się trzymam :)
Ja tankuję na BP.
Ojciec tankuje Astrę 1.9 CDTi 150KM na Auchan i nie ma problemów ;)
i tutaj sie mylisz kolego bo na lukoil jest bardzo dobre paliwo- przynajmniej ON i wiem to z bardzo pewnego zrodla ;)Cytat:
Zamieszczone przez Supermen
Akurat Lukoil nie jest żadnym przydrożnym wynalazkiem. Wiesz wogóle co to są za stacje?Cytat:
Zamieszczone przez Supermen
Ja tankuje z reguly albo na Shellu lub na Lukoilu bo są jednymi z tańszych w mojej okolicy i zawszemam do nich po drodze :) Po żadnej z nich nie miałem problemów.
Przeważnie Orlen a to dlatego, że już kilka lat tam tankuję i nieco nagród się zebrało (ech te programy lojalnościowe :P ) a poza tym nie miałem nigdy kłopotu z paliwem. PB tankuję ba bliska (weekend = taniej) lub na Neste.
Tankując na BP kilkakrotnie zatkało mi wrażliwy reduktor Prins i jakoś się "wyleczyłem"
Inne opcje należą do rzadKości ;)
BP - mam swoją kartę i punkty się zbierają :> Wiele lat już tankuję w tej sieci i nigdy złego słowa nie mogłem powiedzieć :)
LPG zalewam na BP ew. na Lukoilu - gaz mają genialny :)
Kiedyś no paliwie z Orlenu bunia mi zdechła ... jeszcze na ich stacji ... ściek taki zalali ,że szok ... Lepiej na rosyjskich 79 oktanach pracowała - tylko zaworami klepała na wyższych obrotach :)
Tylko Shell - i zero problemów.
Ja się przyzwyczaiłem do BP i przeważnie tam się zalewam. Poza tym nie miałem nigdy problemów z jakością. Ewentualnie Shell / Statoil. Na Lukoila nie zaglądam bo co będę dawał Ruskim zarobić. Natomiast najgorsze co mnie spotkało w życiu to Lotos w Gdyni, w okolicach portu. Wyraźnie muliło auto i spalanie skoczyło w górę. Jeden taki przypadek wystarczył żebym szerokim łukiem omijał ich paliwo. Oprócz tego mam w Krakowie jedną stację z rewelacyjnym i tańszym o 20-30gr gazem, więc jak jestem na Rybitwach to zawsze coś u nich zaleję.
A ja tankuje głównie na stacji Leclerca przy al Jerozolimskich :) paliwo tanie i do tej pory brak problemów - więc po co przepłacać.
Z tego co wiem ( też źródełko ) to na Lukoilu jest lepsze paliwo niż na Orlenie czy BP :D w dodatku jest sporo tańsze i bardzo żałuje że nie ma takiej stacji blisko Koszalina .Cytat:
Zamieszczone przez szwed_kaskader
a ja leję tam gdzie mi wypadnie koniec baku... ;D
Z tego co z kolei ja słyszałem (od człowieka wiele lat siedzącego w branży paliwowej) - to wszystkie stacje sieciowe sprzedają mniej więcej to samo, a często wręcz dokładnie to samo. ;)
Tak naprawdę ryzyko "rozcieńczania" itp. jest głównie na małych stacjach w podejrzanych miejscach.
Osobiście jeżdżę na BP, bo ich kolorki wprawiają mnie w dobry nastrój... :hah:
Ja tankuję głównie na Neste albo stacjach przy Auchan (cena). Omijam szerokim łukiem BP, naciąłem się wielokrotnie na LPG, ON też bez rewelacji. Nie miałem nigdy problemu z paliwem ze Statoila czy Shell-a, ale cena nie zachęca do regularnych odwiedzin.
PL - Orlen
Eu - jak trzeba
Irle - Topaz
Kiedyś Shell ale to tankowałem gaz. Teraz Pb ,Orlen bo mam blisko i też jestem zadowolony z jakości (nie z ceny bo wszędzie za drogo ;) ).
Popieram jako "człowiek z branży", przynajmniej u mnie w okolicy czy to bp, statoil czy też orlen, dojeżdża na te stacje paliwo z jednych dołów... a tak nawiasem mówiąc zawsze śmieszą mnie opinie że klient wraca do mnie i mówi że na stacji X gorsze paliwo tankował i woli u nas nieświadomy tego że tankuje jedno i to samo tylko w innym koncernie. Generalnie opłaca się tankować na markowych stacjach pod znanym szyldem ponieważ od cysterny po zbiorniki na stacji nie ma takiej opcji żeby "rozcieńczyć". Jedynym miejscem gdzie może dojść do mixów w przypadku koncernu jest tylko i wyłącznie naftobaza.Cytat:
Zamieszczone przez michal_5000
Jak kumpel pracował na stacji przymarketowej to tam tankowałem :cool: teraz tylko Shell,jeden raz zatankowałem na BP i omijam szerokim łukiem,nawet jakby mi zabrakło paliwa to nie wiem czy bym się skusił.
Ja swoją tankuje głównie na LOTOS i LUKOIL tanio blisko i w miare dobre .
Czasem zdaży sie że na BP i SCHELu ale napewno nie tankuje na BLISKA i ORLEN !!!
Intactus
Cytat:
Zamieszczone przez sylwekk
:roll: :hah: :roll: :hah: :roll: :hah: :roll: :hah:
takie mają fajne dystrybutory np na Chlewińskiej :hihi: :hihi:
Oba auta w rodzinie pędzone benzyną tankuję na "zaprzyjaźnionej" niewielkiej stacji, ceny paliw różnią się wzgledem innych krakowskich stacji średnio 10-15 groszy na litrze.
Zawsze tankuje tam paliwo przed wyjazdem w trasę i przejeżdżam na baku więcej niż w przypadku innych stacji i to traktuję jako wyznacznik jakości.
Nie będę się rozpisywać jakie jest paliwo na poszczególnych stacjach, bo rozeznanie ma każdy kto więcej jeździ, napiszę jednak o rzeczy która mnie regularnie denerwuje i także traktuję jako kryterium wyboru stacji keidy nie mogę zatankować "u siebie".
Kwestia dotyczy wydawania reszty. Na "swojej" stacji nie ma różnicy czy zegar wybije grosz, dwa grosze czy piętnaście groszy powyżej pełnej kwoty. Płacę pełną sumę i nikt nawet nie pomyśli żeby choć zapytać o miedziaki. Zdażyło mi się już przetankować ze 30 groszy więcej i sprzedający kwituje to tylko słowami "prosze nie szukać drobnych".
Nie posiadam u nich żadnych kart lojalnościowych, punktów czy czegokolwiek.
Natomiast ostanio wracając w nocy z trasy zmuszony byłem zatankować na BP, przelewając o 3 grosze (słownie TRZY grosze). Jakież było moje zdziwienie kiedy po wypłąceniu należności banknotem 100 zł (zatankowałem za 50 zł) pan za ladą wyciągał już z kasy dwie dwudziestki i zaczynał gmerać za bilonem. Był środek nocy, nerwy po długiej drodze miałem dawno zszarpane, ale poleciłem Panu sprzedawcy wstrzymać się z tym co próbował uczynić i kazałem mu czekać. Wróciłem do auta (e32) w którym jak wszystkim wiadomo jest wystarczająco dużo schowków żeby odnaleźć kwotę 3 gr, po czym wręczyłem je Panu sprzedawcy żądając wydania reszty w banknocie 50 zł, co Pan raczył uczynić z miną wielce utrudzonego.
Spędzam w aucie za dużo czasu, nienawidzę bilonu który zawsze wypada z kieszeni, do tego rozmieniane banknotów zawsze kończy się zgubieniem wszystkiego co było w bilonie.
Może to tylko moje spojrzenie na sprawę, ale postrzegam to jako nieuprzejmość sprzedawcy na stacji. Zwłaszcza przy obecnych cenach benzyny i ogólnie paliw.
Koniec opowieści.
haha niech poczeka do -25*CCytat:
Zamieszczone przez szajboos
Skąd Wy to wzięliście?Cytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
Ja akurat siedzę w paliwach i uwierzcie mi na słowo, że ich jakość i standardy są tak dalekie do Orlenu jak rosyjska Wołga do 7er. Jeżeli macie chrzczone paliwa u siebie na "Orlenie" i "BP " to nie moja wina ale niech mi ktoś nie mówi, że ten zanieczyszczony syf z Lukoilu jest wart więcej jak ceny które mają na pylonach!
A jak komus jest jeden ch..., to po co kupowaliście 7er a nie Passata skoro wszystko jest jeden pies :)
A do tematu :) tylko ORLEN
Było już i nic. Poprzednie auto też tam tankował i nic się nie działo. Zrobił już na tym paliwie ok. 150 kkm ;) Może to zależy od szczęscia - nie wiem.Cytat:
Zamieszczone przez coboss
albo od zarządcy stacji. Macie tam jakieś hardkorowe ceny w stylu, że na stacji jest taniej niż oferta hurtowa rafinerii w PL?? :)
I też trzeba spojrzeć na ilości wydawanych paliw plus zużycie paliwa.
Dla porównania. W 85l bak naszych BMW bywało, że lali 90litrów :D ale to trzeba lać do pełna...
Drugie spalanie. Na Orlenie przy mojej ciężkiej nodze spala mi na tą chwilę ok 10,5 litra a auto gęsto, często chodzi na postoju nawet z 30 min dziennie.
Dla porównania zmuszony zalałem kiedyś gdzieś i spalanie mi przekraczało 16/100 ;D co dziennie dolewałem zwykłego napędu aby przepalić ;D
Pierwsza część w żartobliwy sposób tłumaczy Twoje wypowiedzi.... Przewietrz się czasem, tylko na tym skorzystasz. ;)Cytat:
Zamieszczone przez coboss
Druga część wypowiedzi jest typowym OT. Zachowaj opinię o posiadaczach samochodów dla siebie.
Na koniec ode mnie - Do pewnego momentu byłem stałym bywalcem stacji na Auchan, po pierwsze atrakcyjnej cenowo, po drugie na tym paliwie się nie zawiodłem. Auto spalało normalne ilości i nie było żadnych problemów przy -20 stopniach. Należy jednak pamiętać, że TDS to stara technologia (z epoki passata).....
Święta prawda! Grosza czy dwa odpuszczą, ale 3 już nie ma opcji :] A z hotdogów i zapiekanek prawie za każdym razem mi mówią że nie mają grosza wydać. Bak paliwa by mi się z tych niewydanych przez lata jednogroszówek uzbierał. Oni wiedza jak człowiekowi ciśnienie podnieść. A niby byle pierdoła...Cytat:
Zamieszczone przez sz4l0ny
Szalony, jak masz sprawdzoną stację w Krakowie, to podaj adres :)
prywatne autko tylko BP czasem ORLEN
służbowe tylko LOTOS bo mam flote
do BP i ORLENU zero zastrzeżeń tankuje tam już kupe czasu
do LOTOSA tankuje od pół roku i też ok ale tankuje tylko ON nie wiem zatem jak z benzynką
Czemu nie płacicie kartą?? :)Cytat:
Zamieszczone przez Jey
Plastik jest dla kobiet ;DCytat:
bo biorą przykład z naszego prezydenta i jego brata i kart nie mają a kase trzymają u matki w skarpetce :cool: ;DCytat:
Panowie ,niedaleko miejsca gdzie mieszkam jest wielka baza paliwowa ,i praktycznie do wszystkich stacji cysterny wożą tam paliwo ,a jak wiemy róznice w cenie są pomiędzy BP a np NESTE ,więc tankuję raz na Neste ,taz na Shellu ,na LUk też. Tam gdzie taniej i powiem ,że mało kiedy jest jakaś róznica ,wymieniam filtr paliwa ,nigdy mi nie zamarzło auto zawsze odpaliło.
Ponadto powiem ,ze ze względu na moje zajęcie tankuję często na Ukrainie ,znawcy pomp wtryskowych mi mówili,ze od razu będę miał problemy z pompą itp ,ale jakoś nic się nie dzieje ,fakt samochód jest bardziej "mułowaty " ,ale za cenę 2,2 zł za litr mu to wybaczam :)
Pozdrawiam :cool:
Auchan (tam wozi paliwo Lukoil) do tej pory rewelacja (jakość i cena :580: :580: :580: :580: :580: )i BP
Kiedyś zrobiłem ponad 80 tyś. kilosów na gazie BP i od czasu do czasu Shell zero problemów w porównaniu ze stacjami typu "LPG 24H"
Prywatne auto tankuję na BP, kiedyś dawno dawno temu jak jeszcze miałem astrę i zatankowałem na auchan to dosłownie za każdym razem jak tam zatankowałem zapalał mi się check control, tankowałem gdzie kolwiek indziej i nic, na auchan check control i od tamtej pory auchan omijam dalekim łukiem.
Jednym słowem ile użytkowników i ile stacji tyle opinii...
Ja głównie tankuję na BP o Schell, a po Krakowie w pracy (służbówkami) jeżdżę na tyle dużo, że wiem gdzie korzystnie sobie zatankować....ale zawsze na w miarę sprawdzonych stacjach.
Marcin, możesz zdradzić co to za stacja???Cytat:
Zamieszczone przez sz4l0ny
Bo sprawdzone i zadowolonym klientem to zawsze najlepsze, a ja jakoś nie lubię testować nie znanych mi małych punktów.
Nie chciałem aby ludzie zaczęli walkę na forum ale jako gość z branży powiem Ci, że większość stacji BP ma paliwa Orlenu (dla tego nikt nie narzeka) tak jak i 99% niezrzeszonych (nie biorę pod uwagę syfu i oszustów)Cytat:
Zamieszczone przez ELVIS
Na prawdę Orlen w PL ma 70% rynku :)
W sumie jeżeli chodzi o rynek polski jest:
LOTOS, Orlen, Lukoil, Shell i Statoil... pewnie coś przeoczyłem ale ogólnie sieci stacji jest 100 a producentów 5 :)
No to chyba, że lejemy na lewo u Mietka ;D to w tedy jest tylu producentów co garażowych chemików ;D ;D
Powiem więcej ,że ostatnio gośc z Shella ,powiedział mi,że właśnie w tej bazie paliwowej co pisałem ,Shell ma swoje zbiorniki i cały czas jest paliwo kontrolowane. Nie wiem ile prawdy w tym ,ale jak widze dobrą cenę na Shellu to tankuję i już ,czasem róznica pomiędzy NESTE jest mała :)
Zawsze staram się tankować na Shell'u - autko przejeżdża trochę więcej km niż na paliwie z innych stacji.
Jeśli nie Shell to tankuje się na Bliskiej - również nie mogę narzekać na jakość ich paliwa.