Co mu się stało?
http://www.youtube.com/watch?v=M-pxs...eature=related
Wersja do druku
Co mu się stało?
http://www.youtube.com/watch?v=M-pxs...eature=related
Może to jakaś opcja? Zasłona dymna czy coś ;D
Turbo zaciągnęło olej z dolotu , nie był w stanie zgasić auta - biedny dizelek kręcił się na pełnym doładowaniu - i będzie tak robił aż stanie ...
Słyszałeś jak auto gasło - jaki był dźwięk ?? Raczej pan nie ma już silnika ...
Jak się to robi? ;D
Mnie zaskoczyło, że koleś z Fiata wyskoczył mu pomóc i był ogarnięty. Jak go zgasił nie wiem, wiem, że silnik to zabolało a turbo po tym spuchło jak balon :/
Gość go nie zgasił. Silnik sam stanął :/
Niestety tak czasem w BMW się dzieje jak się turbo zaniedba i wysypie. W automacie nie ma jak zgasić silnika. Dokładnie jest tak jak Neuf to opisał
Albo pod wpływem obrotów zawory nie nadążają się zamknąć, albo wcześniej olej się kończy. W tym przypadku było to pierwsze
Powiem Wam, że po takiej usterce nie bardzo jest co w silniku zbierać. Nie życzę nikomu. W 4.0d jeszcze nie słyszałem o takim przypadku, w 3.0d było nie raz
i dlatego wymienilem turbine...
i dlatego juz nie chce diesla..
widzialem taki numer tylko ze z astra 1 koles zatrzymal sie zgasil silnik poczekal chwile i pojechal dalej.
Zgadza się, ale w manualu. Jest to w 100% możliwe, niestety strasznie rzadko w X5 diesle są łączone z manualem.Cytat:
Zamieszczone przez hrabia81
A ten konkretny przypadek? No cóż - zdarza się
Jest jakas techniczna mozliwosc zgaszenia takiego silnika np. oddlaczajac cos pod maska lub gdzie kolwiek? I czy to ma sens, czyli, czy szybka reakcja moze uratowac silnik, turbo pomijam bo pewnie i tak do wywalenia.
niestety ale nie ma...Cytat:
Zamieszczone przez coboss
gdyby byl to manual to wiadomo.. 5 bieg i gasisz
w automacie czekasz na najgorsze :(
Możesz kombinować z odcięciem dopływu powietrza ...
Tylko znajdź kozaka który będzie zatykał doloty pod maską przy tak pracującym silniku ...
Jedyna opcja to połamanie kolana nr 6 tylko jest pytanie czy nie zassie połamanych kawałków.
Resumując - nie życzę nikomu
W sumie i tak nie ma się za wiele do stracenia w takim przypadku.Cytat:
Zamieszczone przez sylwek7
a odciecie doplywu paliwa?
A myślałem o kupnie diesla. Chyba bym się zapłakał .
W takim stanie silnik nie spala paliwa więc odcięcie nic nie da :/Cytat:
Właśnie... najprościej było by chyba szybko przeciąć nożem przewód przy filtrze paliwa...Cytat:
Nie no chyba aż tak źle nie jest. Nawet nie wiedziałem, że samo powietrze może się spalać tak efektywnie aby napędzić silnikCytat:
Zamieszczone przez Damias
Zacznij czytać ze zrozumieniem !!!!Cytat:
Nie zauważyłeś wpisów o oleju w turbinie ??
Tylko po co skoro jesz szybkozłączka na przewodach paliwowych i łatwo się wypina?Cytat:
Jak koledzy pisali. Odcięcie nic nie da, a swoją drogą to jestem pewien, że gościu wyjął klucz ze stacyjki a wówczas odcięcie działa :/
Jedyna opcja zadusić manualem lub zadławić powietrze. Tylko jak?
Nie sa to proste i miłe sprawy
Przypomnę. Silnik diesla to silnik o zapłonie samoczynnym a jak nazwa wskazuje zapłon następuje samoczynnie. Paliwem jest zaolejone powietrze z turbo więc silnik chodzi coraz szybciej, szybciej, szybciej aż zawory nie nadążą ;(
Czyli pełna bezradność... ale jaja!
A gdyby tak udało się zakorkować rurę wydechową? (Oczywiście teoretycznie) to co - zgasłby?
Teoretycznie tak. Zgaśnie.Cytat:
Zamieszczone przez Wiesław
Ale zatkaj dwie rury i to na dodatek dmuchające z taka parą!
Ratunek to chyba gaśnica śniegowa bynajmniej ja tak dlawiłem silnik który podobnie sie zachowywał :? w stresie niełatwo jest znaleśc rozwiązanie takiego problemu :x
rządzisz :D pogromcy mitów się kłaniają (lub coś w tym stylu) ;)Cytat:
Zamieszczone przez bryce
Był program o tym czy da się zgasić auto dmuchając gaśnicą w grill tak aby zassał pył gaśniczy (nie wiem co to jest) i faktycznie to działa auto natychmiast gaśnie!
Ze względu na to że nasze auta mają stosunkowo małe gaśnice trzeba by było zerwać rurę doprowadzającą powietrze do filtra i w nią bezpośrednio władować zawartość butli
Cytat:
Mam nadzieję, że ORIENT nigdy nie będzie chciał żebym mu tam "ładował" zawartość czegokolwiek :]
pozdro
No raczej ale gdyby coś to ja wolałbym wiedzieć jak go zgasić do póki do wymiany było by tylko turbo i może parę bzdurek niż siedzieć i czekać kiedy się silnik rozsypie ;(
To jest jak najgorszy horror. :506:
Wiadomo, wiadomo :] CobossCytat:
Wiesławie, dzięki :]
Ja w pierwszej chwili myślałem, że jakiś biskup zaraz z tego wysiądzie i powie: Habemus Papam... ;D
Oczywiście sytuacja wyjątkowo niefartowna, nikomu nie życzę, a i ogląda się to jak film z samobójczego ataku... Brrrrr
Sytuacja, wyjątkowo nie fajna, ale jak do tego doszło?? turbo nie wytrzymało ??
turbo burbo ...potrafi sie zesrac ..dlatego wazne jest aby wymienic je w pore ..inaczej moze byc "siwy dym"
Jakbyś przeczytał wszystkie posty a nie tylko pierwszy i ostatni to wiedziałbyś dlaczego... :medit:Cytat:
Zamieszczone przez wasik