Mam taki problem
Mam felgi 7,5 j 16 i chcê za³o¿yæ na nie opony 205/60R16
Opony bêd± je¼dzi³y na VW t5
Czy taka konfiguracja bêdzie ok
a je¶li nie to dlaczego?
Wersja do druku
Mam taki problem
Mam felgi 7,5 j 16 i chcê za³o¿yæ na nie opony 205/60R16
Opony bêd± je¼dzi³y na VW t5
Czy taka konfiguracja bêdzie ok
a je¶li nie to dlaczego?
wejsc wejda ale niestety nie znam rozmiarow T5
zobacz jakie sa w ksiazce
W ksi±¿ce jest ¿e powinny byæ 6,5j przy rozmiarze 205/60r16
czy nic siê nie stanie jak bêd± felgi o 1 cal szersze?
Transporter nie wozi ciê¿kich rzeczy
no co ty :D
bedzie lepiej ;)
takie auto musi miec na czym sie trzymac!!
Oki to mnie uspokoi³e¶
No to pozbêdê siê starych felg zimowych i zaczynam szukaæ nowych
A czy nie bêdzie to dziwnie wygl±da³o?
W 7er jak zak³ada siê oponê 215 na felgê 7,5J to wygl±da ju¿ trochê kuso :) Trochê jakby opona by³a za w±ska do felgi. To jak siê za³o¿y oponê jeszcze wê¿sz± to bêdzie dobrze?
W³a¶nie te¿ siê zastanawiam nad tym
spokojnie
w e38 wyglada to dziwnie poniewaz profil opony jest 65
ale juz 235/60 wyglada lepiej bo jest 60 ;)
gdyby byla to 8J to juz bylby naciag
a tutaj bedzie idealnie ;)
tylko ¿e to ma byæ 205/60
A nie powinny byæ z sygnaturk± C opony wzmacniane (do busów i pó³ciê¿arówek) ??
Hmm ja mam na 16" w T5 opony 215/65 R16.
Wydajê mi siê, ¿e 205/60 to nie rozmiar do T5
Na letnich mam 225/55 R17
Co do sygnatury C to faktycznie takie s± zalecane do busów. Zimówki mam w³a¶nie C ale ju¿ letnie nie. Ale nawet przy wo¿eniu ciêzkich towarów ( do 1,3 Tony ) nie mia³em nigdy problemów z oponami 225/55 bez sygnatury C.
Sprawd¼ jeszcze raz czy ten rozmiar jest faktycznie OK.
Evan jak sie pewnego dnia obudzisz w rowie to wtedy poczujesz problem/y jazdy busem na oponach z osobowki ;)Cytat:
Zamieszczone przez EVAN
[glow=black:44234473eb]Ludzie opony z osobowki maja ZBYT NISKA NOSNOSC jak na busa!!![/glow:44234473eb]
Antyk to bedzie pierwsze T5 w PL na tak malutkich koleczkach :DCytat:
Zamieszczone przez Antykk
Jesli juz 205 to na 70 R16C, na feldze 7,5cala 205tka bedzie masakrycznie lezec wiec jesli felga 7,5 to 225/65 R16 C lub 235/60 R16C
Kupi³em miesi±c temu ten samochód nowy na takich oponach fabrycznych wiem ¿e felga ma wymiar 6.5j rozstaw ¶rub 5x120 wiêc taki sam jak w naszych buniach, do t 5 nie mam zimówek, mam zamiar je kupiæ i za³o¿yæ na felgê stalow± a na lato za³o¿yæ oryginaln± oponê t5 na moja zimow± felgê od buni 7.5 j a do BMW kupiæ co¶ co bêdzie wygl±da³o lepiej.
Moje pytanie by³o czy mogê tak zrobiæ i czy po pierwsze nie bêdzie to przeszkadza³o w codziennej eksploatacji a po drugie czy opona nie spadnie w trakcie pokonywania zakrêtów?
opona w T5 ma oznaczenie C i z takim oznaczeniem mam zamiar kupiæ równie¿ zimówkê mimo to ¿e VW nie wozi ciê¿kich rzeczy (bielizna damska)
Antykk 205/60 R16 C mialy w serii T4 Caravelle nie ma sily zeby to byly ori kola do T5 (sa duzo za male, takze albo wajha w salonie albo nie masz T5 albo jakis inny numer).Cytat:
Tak sie milo sklada ze T5 ma bardzo zblizone kola do E38 (obwod) wiec powinienes szukac cos w rozmiarze zblizonym do E38 np 215/65 R16 C
Sprawdze czy siê czasem nie pomyli³em
Na 100% mam 205/65 R16
Zatem na felge 7,5J oponki 225/60 R16 C lub 215/65 R16 CCytat:
BOSS - nie przesadzaj z tym C ...
Je¿eli kto¶ kupi opony o no¶no¶ci min 96 i nie bêdzie prze³adowywa³ samochodu to nie bêdzie problemów...
Np- no¶no¶æ 96 to 710 kg na oponê - co daje 2840 na samochód - przy masie w³asnej/ ca³kowitej 1865 / 2800 kg T5 ( wersja osobowa) powinno wystarczyæ w zupe³no¶ci . A je¿eli kto¶ wozi wiêcej ( prze³adowuje pojazd ) to mo¿e kupiæ opony o wy¿szej no¶no¶ci lub w³a¶nie C...
Niestety nie masz racji... zastanow sie zatem dlaczego na E38 ktore ma DMC duzo nizsze jak T5 seryjnie ida opony o nosnosci 98-100.Cytat:
Zamieszczone przez xsilver
Istniej± warunki szczególne u¿ywania pojazdu - powiedzmy ¿e do samochodu mo¿na za³adowaæ 1tonê ³adunku - producent zaleca ¿eby ten ³adunek by³ jako¶ rozs±dnie roz³o¿ony w przestrzeni ³adunkowej , ale kto¶ mo¿e wszystko za³adowaæ na tyln± o¶ ... A do tego np zapi±æ przyczepê jedno osiow± za³adowan± ca³± przed jej osi± ... Wtedy obci±¿enie 2 tylnych opon pojazdu jest bardzo du¿e - st±d opony C ...
Jednak je¿eli kto¶ wozi lekkie rzeczy n nie przeci±¿a pojazdu i ma jaki¶ rozs±dek to spokojnie opony normalne ( o rozs±dnej no¶no¶ci - powiedzmy 96 czy 98 ) wystarcz± w zupe³no¶ci .
Wg mnie powa¿n± wad± opon C jest ich sztywno¶æ a przez to znaczne ograniczenie komfortu - mam obecnie samochód dostawczy ( reno trafic) i mia³em w nim C a teraz mam dobrej klasy opony zwyk³e i ró¿nica jest bardzo du¿a - kupi³em je specjalnie bo mia³em ju¿ do¶æ .