Wczoraj testowałem REST w klimatroniku i nie wiem czy u Was te ciepło które rzekomo trzyma auto to max. 5 minut ??
Po 5 minutach nawala już chłodnym powietrzem ... a miało być tak ładnie :D
Wersja do druku
Wczoraj testowałem REST w klimatroniku i nie wiem czy u Was te ciepło które rzekomo trzyma auto to max. 5 minut ??
Po 5 minutach nawala już chłodnym powietrzem ... a miało być tak ładnie :D
a co Ty chciałeś żeby ile grzał?...przecież nie masz DEWASTO :hah:
ja myślałem , że przynajmniej z 30 minut będzie mi grzał a tutaj lipa ... wogóle po co ten przycisk skoro max 5 minut
A w kompie można, także ustawić opcje żeby sie włączyły nawiewy zeit 1 bodajże, zawsze jak ptrzychodze rano po jakis 10 min od zaprogramowanego startu nawiewy chodzą ale wieją zimnym powietrzem, to tak powinno być i czy to jest ogrzewanie postojowe czy jakieś przewietrzenie postojowe?
Jeśli nie masz Webasto to masz tylko przewietrzanie...jeśli masz Webasto to masz przewietrzanie i ogrzewanie.Cytat:
Zamieszczone przez Johny
A jak można sprawdzić czy ma sie ogrzewanie postojowe - może i głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi ;)
Hmm tam gdzie możesz ustawić czas tego przewietrzania powinieneś mieć także możliwość ustawienia grzania. Jeśli masz tylko przewietrzanie to znaczy że Webasto nie wydali w salonie :)Cytat:
Zamieszczone przez Johny
Poza tym do Webasto jest pilot.
jak mozna wlaczyc rest bo za chiny ludowe nie wiem jak to uruchomic
A, nie zawsze :) Ja na przykład mam, ale bez pilota.Cytat:
Zamieszczone przez EVAN CORTEZ
Widocznie poprzedni właściciel Ci nie dał :)Cytat:
Zamieszczone przez michal_5000
Ja tez mam bez ale jestem w fazie "do zakupowania" :D
Kluczyk w pozycje 1 i wciskasz REST, dziala tylko przy temperaturze ponizej 15stopni CCytat:
Zamieszczone przez hrabia81
Cytat:
Zamieszczone przez olejus
Restwaerme (REST) jest glownie po to zeby zapobiec zaparowaniu szyb np. czekajac na przejezdzie kolejowym na zgaszonym silniku (nie spada temp wewnatrz auta szybki nie paruja). Producent nie przewidzial postojow 30-minutowych :] poza tym cieplo ktorym grzeje pochodzi od plynu chlodniczego nagrzanego w czasie pracy silnika, plynu masz w ukladzie raptem tylko kilka litrow- stad taki krotki okres grzania...
No w układzie jest 12 litrów płynu :)
A co do pociągów to kiedys stałem 40 minut i liczyłem wagony było ich cos koło 90 sztuk 8/ a pociag jechał tak szybko że maszynista mógł wysiąść z niego zapalic fajke i i wsiąść do lokomotywy :D
Ale sam bajer fajny :) w sumie to niewiedziałem że to tak działa :)
ja wlaczam rest jak ide np do sklepu po piwko :-)
Cytat:
W układzie może i jest 12 litrów płynu ale jak pompa wody nie działa to z 12 l robi się litr lub dwa które akurat zostały w nagrzewnicy...
moje webasto to zagadka - bo grzeje odpala się jak trzeba na czas i instrukcje na necie znalazlem ale czym jest zasilane to nie mam pojęcia - wiem ,że jest webasto suche i mokre ale tym tematem trzeba się pointeresowac - jutro może zajadę do chłopaków , którzy serwisują taki stuff i coś ciekawego z nich wyjmę :)
Evan konstruktor bral po uwage warunki niemieckie/europejskie gdzie na przejazd pociagu czeka sie max 5min :] na PL niestety ale ciagle jeszcze trzeba brac poprawke...Cytat:
p.s: REST nie mieli plynu z calego ukladu - tylko tzw. "maly" obieg. Jakby ci przepompowal plyn przez chlodnice to niewiele by bylo tego grzania ;D
Nie wiem na jakie paliwo masz to webasto- benz czy diesel? ale w obu przypadkach co jakis czas trzeba zmienic swiece w silniczku grzewczym- zarowa (diesel) lub zaplonowa (benzyna)- z niesprawna webasto nie wystartuje... dlatego od razu ci sie wylacza.Cytat:
Zamieszczone przez Marcin978
Jesli masz 728i to masz websto napewno na benzyne :] podbiera sobie paliwko z baku... :DCytat:
Zamieszczone przez Neuf
mi dziala,ale programowac nie moge...wuiem tylko ze spalanie teraz mi wzroslo 10-11l :o
zobacz jaki masz model webasta i na necie znajdziesz do niego instrukcje - ja tak zrobilem i jest cacy :)
Cytat:
Zamieszczone przez 7ka
Nie mozesz programowac bo masz opcje "ZUHEIZER`a"- czyli dogrzewacz...
kazda 730D ma to w serii
ok rozumiem... tylko po cio oni dali ta naklejke "webasto" itp..
Kazdy Diesel e38 - bynajmniej 730 i 740 ma funkcje dogrzewacza (WEBASTO).
Jezeli nie zamowisz tego jako opcji przy nowym aucie (za gruba kase) funkcja jest zablokowana. Mozna dac to w ASO odblokowac. Ale jezeli masz naklejke WEBASTO - to moze ktos ta opcje jednak przy kupnie wzial.
Hej,Cytat:
Zamieszczone przez Neuf
a jak poznac jaki sie ma model Webasto?
Mam to samo co Marcin, czyli wlacza sie na kilkanascie sekund i wylacza, dzialaja potemy tylko wentylatory. Programowanie tez dziala. Pierwszy raz czy dwa zalaczylem i grzalo a teraz nie.
ja otworzyłem maskę i na webasto było napisane : "Thermo Top "T"" tak zgadłem :)
Cytat:
Zamieszczone przez 7ka
No bo ono tam śmiga dogrzewając płyn chłodniczy do optymalnej temp.. ;)
Ale jest możliwość aktywacji tej funkcji na grzanie kabiny.. koszt jak gdzieś czytałem na BKP ok. 700 zł. Wiąże się to napewno z przeprogramowaniem kompa jakieś wiązki itd. itd.. nie będę tu robił linka do konkurencji od której uciekliśmy.. :hah: :hah:
\Cytat:
Zamieszczone przez Neuf
I tylko "T"? U mnie jest model BW50, znalazlem manual ale kurcze po niemiecku.
Ktos chetny do przetlumaczenia? :)