Ciekawe kiedy będzie w Polsce z przebiegiem 180kkm ;D ;D
Nic tylko allegro śledzić :roll:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/sh...e&pageNumber=1
Wersja do druku
Ciekawe kiedy będzie w Polsce z przebiegiem 180kkm ;D ;D
Nic tylko allegro śledzić :roll:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/sh...e&pageNumber=1
łał
Nie długo ;) Tylko patrzeć jak ją "łyknie" jakiś handlarz :D
Jak na taki przebieg srodek nie jest zajechany.. Heh żeby szybko trafiła do PL to musiałaby być jeszcze lekko puknięta - wtedy cena niższa i większy zarobek dla handlarza ;D
cena nie jest taka okazyjna jak na taki przebieg. Kiedyś widziałem srebrną 7mkę po lifcie bodajże i przebieg miała coś lekko ponad milion km. Cena była z tego co pamiętam na pewno nie wyższa niż 1000euro. Z tego zo pisało to auto było sprawne
Większosć merców okularów na allegro ma takie przebiegi... Myślę, że 7mek pare takich też się znajdzie - wytrzymałe auta...
Jeżeli tak wygląda wnętrze auta, które ma przebieg ponad milion to aż się boję pomyśleć jaki przebieg ma moje auto...
Bo zachód ma autostrady ... Jak helmut wsiada , i wysiada za 1tyś km - to się środek mało zużywa ...
a jak ja np jeżdzę po mieście to ze tan sam tysiąc km wsiądę i wysiądę z 500 razy :razz:
A teraz pokażcie mi na allegro np e32 z takimi przebiegami - wszystko po 200tyś i mniej... hahahaaa
Kumpel był w weekend w D po jakieś tam auto z 2007 r, podane było 170 tyś, stwierdził ze i tak to sie skoryguje na 70 u dobry interes, ale jak dojechał okazalo sie ze w schowku była ksiażka serwisowa, ostatni przeląd przy ponad 400 tys - W 2 LETNIM AUCIE ! Mówi i jak ja mam to sprzedać, ktoś zadzwoni do serwisu a w tak młodym aucie i drogim to możłiwe i zaraz wyjdzie ile ma ... Mówi że po za tym ze silnik czasami dziwnie chodził to auto super...
Jakiś normalny komis czy turasy? ładna niespodzianka nie powiem.. a tak swoją drogą to chciałbym zrobić 400 000km w 2 lata :D :D
Na wszystko jest kupiec, a turasy wiele sie od nas nauczyli lub jak kto woli handlarze od nich
Piszecie jakby prywatni ludzie byli bardziej wiarygodni....
Panowie - daliście się nabrać - bo ten samochód już ma przebieg przekręcony ;) :D W rzeczywistości ma 2 miliony kilometrów :x :what: :what: :what:
a skąd te info?
sprawdzałeś ją czy to twój titit ;)
heh odejmą równy milionik panowie i będzie okej :) 131 tysiecy panie ale ma mało najechane :D
Kiedyś kolega przytargał z niemiec golfa 3 tdi - na liczniku miał 500tyś , przy czym licznik nie działał a niemiec mówił że nie działa juz kilka lat ...
Kolega sprzedał go do komisu , po ok 2 miesiącach znalałem przypadkiem tego golfa w innym komisie z przebiegiem już 180 tyś :what:
I jak go bedą za ileś lat wywalac na złom to też tyle będzie miał :DCytat:
Zamieszczone przez xsilver
Mam jeszcze lepszą historię - taki handlarz częsciami do bmw spod Krakowa jakiś czas temu kupił e30 324td z przebiegiem 400tyś ... Dobił na liczniku do 1mln km i sprzedał dalej z przebiegiem 400tyś :what: :roll:
Dlatego czasem warto się zastanowić czy te 200tyś co mamy na licznikach jest możliwe...
Temat przerabiany wiele razy na forum, nie raz mi sie nawet oberwalo za to (bo szczery byłem) - przy kupnie auta liczny sie jego stan ogólny, szczególnie kilku a tym bardziej kilkunastoletniego, przebieg jest tam gdzieś dalej....
Ja kupiłem swoją z przebiegiem 320k choć jak na 750 to i tak nie wiele(moim zdaniem) buda zadbana wnetrze jak nowe a autko ma swoje latka, ale zeby nie było za pieknie to silnik był do remontu. Moze tak trafiło te sztuke moze tak jest. Wiec stan ogólny raczej nie wiele mówi. zalezy to głównie od właściciela jak użytkował i serwisował. Ja wole pobawić sie z motorem niz jeździć w pogniłej i połatanej budzie z pokrowcami na skórach ;D
Witam Wszytkich.Temat chciałem troszke odświeżyc :-)
Jak tak o przebiegach mowa to chciałbym się was spytać czy znacie jakieś metody spradzenia autentyczności przebiegu ?Jak tak to jakie ? Jak można sprawdzić ile auo ma naprawde kilometrów.
Zależy od rocznika, marki, modelu, silnika.
Podaj jakiś przykład co Cie interesuje to powiem o możliwościach sprawdzenia przebiegu.
W BMW po 97 roku czyli E38/39/46/53 przebieg jest zapisany w EWS, kluczyk, licznik, LCM, EGS niektórych, DDE niektórych.
W DME są zapisane motogodziny też w niektórych.
Przebieg się da zmienić w każdym ze sterowników ale koszt zrobienia kompletu zmiany przebiegu jest spory i mało osób się decyduje na taki zabieg zatuszowania. Więc odpowiednim sprzętem da się sprawdzić przebiegi w poszczególnych sterownikach. Często mam klientów co na liczniku jest około 200 a w innych sterownikach jest od 300 do nawet 600 a przynajmniej ja się z takimi spotkałem.
Jedynej rzeczy jakiej krętaczom nie chce się robić to motogodziny. Większość to pomija.
W modelach nowszych E60/E65 i innych to przebieg zapisany jest w większości sterowników.
Witaj.Interesuje mnie bmw e38 740 albo 750 z roku 98,99,2000 albo 2001 .Troche minie czasu zanim sobie to auto kupie ale po prostu jak nadejdzie taki dzień chce kupić dobre auto i wiedzięć jaki ma przebieg przed kupnem .Też słyszałem że przebieg jest zapisywany w tym LCM i EWS , w tym drugim jest ponoć ciężko zmodyfikować przebieg a jak już jest tu wykonalne to mało kto tam też cofa.Słyszałem jeszcze teorie że można uszkodzić EWS odczytując przebieg.No i odnośnie tych motogodzin też słyszałem że jest to mało popularne i jest szansa że ilość motogodzin będzie prawdziwa.Łatwo można oszacować przebieg auta jeśli ma się ilośc motogodzin.5 000 motogodzin razy 50 km/h i wychodzi jakieś 250 tyś przebiegu.
przy v12 przebieg jest mało istotny ;), nie sugeruj się tym, może być auto które ma najechane 200tys i jest w potwornym stanie, a może mieć i 800 ale być w świetnym stanie
swoją drogą v12 to są prawie niezniszczalne motory
przebiegi najlepiej odczytuj w ASO albo dobrym NASO, a nie u wujka kazia, w tedy nic nie powinno się stać, tak samo jak kombinujesz coś z EWSem i podobnymi, z tymi uszkodzeniami to raczej bajki, ale lepiej dmuchać na zimne
Kup sobie PaSoft. Koszt około stu paru zł i przyda się na przyszłość. W nim da się odczytywać przebieg w poszczególnych sterownikach. Bardzo ciekawe narzędzie do bmw. Jak nie klikniesz przypadkiem na coś to nic nie zepsujesz.
Z EWS zmienić przebieg to 15 minut roboty. Tylko trzeba mieć sprzęt. Jak się trafi procek zabezpieczony to już czas się wydłuża do około 25 minut i ryzyko mocno rośnie. Przy zabezpieczonej motoroli trzeba ja wlutować i z tym się schodzi. Jak się noga powinie to cała zawartość pójdzie w maliny i zacznie się zabawa postawienia auta na nogi a z tym już jest trochę więcej zabawy. Jak koduje klucze to muszę robić te operacje odczytu.
Na czym polega dokładnie to ASO ?
,,nie sugeruj się tym, może być auto które ma najechane,, no ale dobrze wiedzieć chociażby zeby cene wywindować :-)
To czyli z tego EWS jak się ma jakiś tam komputerek to można odczytać motogodziny i przebieg ?
Pozdro
Jak ma się Pasoft to można odczytać przebieg zapisany w EWS czyli immo ale nie można go nim zmienić. W kluczykach jest zapisany przebieg z EWS. Jak ktoś zrobi korektę EWS to serwis nie jest w stanie sprawdzić przebiegu poza swoja bazą danych napraw. Przebieg z kluczy jest nadpisywany z EWS.
W aso sprawdzenie polega na zbliżeniu klucza do czytnika który odczytuje zawartość transpondera w którym jest zapisany przebieg.
Korygując EWS serwis nie jest w stanie sprawdzić przebiegu autentycznego auta na podstawie kluczyka.
EWS występuje w E36/46/39/ 38 / 53 i innych których oznaczeń nie pamiętam.
Motogodziny odczytuje się innym programem np INPA.
Przebieg odczytuje się pasoftem.
W pasofcie jest funkcja wyświetlania wyposażenia auta jakie miało wyjeżdżając z salonu. Tak jak przy rozkodowaniu numeru VIN.
To w tym kluczyku też jest jakiś elektroniczny moduł tak ?Co to jest to ASO ,jakaś sieć warstzatów autoryzowanych ?W samym kluczyku przebiegu nie można cofnąc tak,jedynie jak ktoś skorygował przebieg w EWS to w kluczyku też taki będzie.
Ty pewnie posiadzasz i wspomniany pasoft i INPA ?
W kluczyku jest czarna kostka zwana transponderem.
Jest w niej zalany układ elektroniczny z pamięcią eepromw której są przechowywane informacje np o numerze VIN i przebiegu.
Przebieg w kluczyku zapisuje EWS. ASO to po prostu autoryzowany serwis.
Ja się tym zajmuję na co dzień więc mam potrzebny sprzęt.
Przebieg można cofnąć w kluczyku samym ale mija się to z celem bo każde włożenie kluczyka do stacyjki powoduje zapisanie w nim informacji i wszystsko co było zapisane wcześniej zostanie uaktualnione.
Gdzie można w INPIE odczytać motogodziny?
To jest w niektórych sterownikach silnika. Po połączeniu się INPA z silnikiem i wejściu w Errors.
Pod F4 lub F3 prawdopodobnie się wyświetli okienko z zapisanymi motogodzinami.
Dzięki, sprawdzę z ciekawości jak będę miał chwilę.
a co myślicie o pojechaniu na homownie przed kupnem auta ,chociaż czytałem na tym forum że automaty ciężko przetestować na hamowni .Przetestowaać może nie tak ciężko ale gorzej z realnym wynikiem może być.Jaa myślałem że przed kupnem żeby wjechać na hamowni i bym wjedziałe jakie auto ma przyspieszenie i ile koni ,,uciekło ,, przez te 10 lat.W jakimś tam topmiu idzie chyba sprawdzić stan silnika ?
Przed kupnem to się sprawdza kompresję na cylindrach a nie na hamowni moc. Lepiej pojechać do jakiegoś cywilizowanego zakładu na pomiar kompresji i sprawdzenie silnika pod względem wycieków oraz pod komputerem jak wygląda sprawa usterek elektrycznych. A tym bardziej w 7 bo tu jest co sprawdzać i koszta ładne napraw elektryki.
no ale jeżeli silnik był katowany albo miał jakiś szlif wału robiony to na hamowni powinno wykazać spadek mocy wartości przyspieszenie ?i po tym można by wnioskować że jest coś nie tak.
Dopóki nie rozbierzesz silnika i nie pomierzysz to można tylko gdybać co było robione. Hamownia to nie wróżka mierzy tylko moc i moment obrotowy a nie jakieś tam przyśpieszenia. Wystarczy jakaś drobna usterka elektryczna przy sterowaniu silnika a auto może stracić na mocy i to sporo. Jak zobaczysz wykres z hamowni to co z niego wywnioskujesz. Załóżmy że jest 20 koni mniej. Według Ciebie co może być przyczyną? Szlif wału czy tulejowanie???
Kiepski ze mnie mechanik i się kompletnie nie znam.No ale jeśli byłoby 20 czy 30 koni mniej to uznał bym silnik za lekko dojechany i nie kupiłbym pradopodobnie takiego auta.
Widze że coś napisałem nie tak że nie odp. Jeżeli uważasz że pojechanie na hamownie to zły pomysł to pewnie tak jest.Pisze ten temat żeby ewentualnie w przuszłości wiedzieć jak sprawdzić swój samochód przed kupnem.
Pozdrawiam
20 czy 30 kucy to 10% z 300:) Faktycznie szrot. Myślisz że kupisz 10-cio czy 15-to letnie auto i będzie nowe? Większośc e38 objechało świat z 10 razy dookoła. Nowe już nigdy nie będą. Chcesz kupic dobre auto a nie znasz się na tym? Zabierz ze sobą kogoś kto ma doświadczenie. To jedyna sensowna rada. Sam przy pomocy internetu nie dasz rady sprawdzic czy auto jest sprawne i narazisz się na przykre niespodzianki. Różne "serwisy" też nie pomogą w sprawdzeniu, bo niewielu fachowców widziało e38 na żywo. To nie to samo co VW czy Opel, których wszędzie pełno. Tak jak pisałem wcześniej, jedynie kolega z doświadczeniem może pomóc:)
Pozdrawiam
Wiem że sam nie dam rady napewno za pomocą suchych rad z internetu sprawdzić stanu kupowanego auta .Interesowało mnie tylko jak ktoś co ,,siedzi ,, troche w e38 mógłby ewentualnie ocenić stan takowego auta.Już teraz wiem jak można ocenić stan techniczny 7-ki i jak można zweryfikować przebieg jaki ma faktyczny względem tego na zegarze.Nie jest to pewnikiem ale im więcej info o samochodzie wiemy tym lepiej.Cytat:
sam przy pomocy internetu nie dasz rady sprawdzic czy auto jest sprawne i narazisz się na przykre niespodzianki
No i głownie na takiego bym liczył :-) Co mam potrzebny sprzęt (komputer i jakieś tam programy , miernik lakikeru no i doświadczenie w bmw.Cytat:
jedynie kolega z doświadczeniem może pomóc
Dzięki za Odp. i pozdrawiam
odczytałem sobie motogodziny z skrzyni i jest 11200 m/h a auto jest z 12/95 i ma na liczniku 256 000. teraz jaki wziąć przelicznik? hehe