Padł mi właśnie akumulator chciałem zapyta czy macie może jakiś godny polecenia?
Wersja do druku
Padł mi właśnie akumulator chciałem zapyta czy macie może jakiś godny polecenia?
Mi też padł, ale to chyba była wina którejś celi , bo potrafił po chłodnej nocy za pierwszym razem odpalić a w środku tego samego dnia już w ogóle nie kręcił :( Ja kupiłem Toplę, równe 400zł kosztowała ale podobno jest ok. 95Ah to do mojej za dużo ale mniejszych nie było. Rozmiarowo idealnie pasuje. Nie jest wysoka to bezproblemowo pod siedzenie wejdzie :D
mi takze padl...
kupilem chyba 100Ah Warty ;)
Mam w sprzedaży Boscha ... Osobiscie polecam jednak Centrę ...
ja polecam MOLL M3
w e32 przez ostanie 4-5 lat jeździlem na Banner starting 100 AH , jednakże varte - boscha też polecam, jedyna przewaga na rzecz bannera to korki, na temat molla mam mieszane odczucia, dobry aku. ale do nowych samochodow, w ostanich latach bardzo duzo wad fabrycznych im sie przytrafialo, a do e38 wlozylem 95 banner running, idealny do webasto, i jak narazie smiga,
jak sie uprzesz to i na 74 ah ze 2 lata pojezdzisz:)
przy wyboże aku. kieruj się cen~ą, im więcej zap~łacisz tym lepszy aku. kupisz,
to jest moje zdanie
a co do centry to jak najbardziej ale tylko futura, cala reszta badziew
Podepnę się po co zakładać nowy temat.
A do E32 735i jaki aku powinien być, u siebie mam oryginał BMW 90Ah.
I czy te opcje u mnie maja jakiś wpływ że musi być mocniejszy:
S528A AUTOMATIC AIR RECIRCULATION CONTROL(AUC) Autom. kontrola obiegu powietrza
S537A PARK VENTILATION Wentylacja na postoju
S571A BOOSTED POWER SUPPLY Silniejsze zasilanie prądem
Autko pali mi od szczała, tera moja bumka będzie stała kilka dni nie palona to się okaże jak dobry mam aku. Jak coś to zmienię nie chce ryzykować w zimie.
Dla mnie temat rzeka:)
jeżeli będziesz używał tych wszystkich bajerów ktore posiadasz to proponouje akumulator Varta Ultra Dynamic 95 AH, albo Banner Running 90-100 AH, chyba że darujesz je sobie i aku. nie będzie rozładowywany na postoju to możesz założyć prawie każdy począwszy od ZAP 90-100 AH, Banner Starting 90-100 AH, a nawet i Varta (blue-silver)90-100 AH,
Dla wszystkich akumulatorów muszą być spełnione 2 podstawowe warunki:
1. Napięcie ładowania ze średnim (około 30-40A) obciążeniem czyli światła i dmuchawa do połowy powinno być pomiędzy 14,2 a 14,5 V w zależności od tego jak eksploatujesz samochód:)
2. Pobór prądu przez instalacje elektryczną samochodu na postoju nie powinien przekraczać 0.05 A optymalnie, nie dotyczy aku. Ultra dynamic oraz Running
Większy alternator zdarza się spotkać w autach które nie posiadają w/w opcji. Trudno zgadnąć czym kierowało się BMW przy wyborze opcji 571, być może była to pozycja na liście którą można było zaznaczyć przy zamówieniu auta?Cytat:
Zamieszczone przez LoOkas
AUC teoretycznie powinno przejśc na obieg zamknięty w momencie gdy "kontrola obiegu powietrza" wykaże że nie odpowiada ono jakimś tam parametrom (zadymione otoczenie).
W praktyce jednak nie spotkałem się z działającym AUC, ciężko stwierdzić jak ten system ma działać poprawnie - może ktoś na forum ma to w swoim aucie sprawne i działające to się wypowie?
AUC nie ma nic do większego poboru prądu w aucie, jest to jedynie system który miał za zadanie ulepszyć działanie IKHA.
537 czyli wentylacja na postoju - częsciej nazywana po prostu przewietrzaniem, występuje zawsze przy WEBASTO czyli ogrzewaniu postojowym. Webasto natomiast korzysta z dodatkowego mniejszego akumulatora w bagażniku.
Zakładam że samo przewietrzanie bez ogrzewania postojowego także musi korzystać z drugiego akumulatora, tak więc tutaj jest odpowiedź na twoje pytanie.
sz4l0ny, ale ja w bagażniku nic nie znalazłem pod dywanikiem. nie mam tam żadnego drugiego aku. Webasta nie mam bo do tego potrzebne jest chyba osobny panel sterujący? to bym poznał że mam. Po vinie tez wychodzi ze nie ma.
sz4l0ny, no to ja jestem tym szczęśliwcem! U mnie opcja 528 działa wzorowo :]
może robi się OT, ale napisz mi na pw jak to się uruchamia itp. dziękiCytat:
Zamieszczone przez tuczi77
Wydaje mi się, że u mnie jest to sprawne - to znaczy nie mam przesłanek do stwierdzenia że nie jest. Po włączeniu pali się dioda przy A w kółku i po zatrzymaniu się w korku za chwilę słychać że pracują klapy nawiewów. Po ruszeniu po chwili przestawiają się ponownie. Jak zatrzymuje się nie w korku tylko na wolnej przestrzeni to efekt ten nie występuje.Cytat:
Zamieszczone przez sz4l0ny
Jest to trochę subiektywne odczucie ale wydaje mi się, że z włączoną opcją AUC nie zdarzyło mi się nigdy czuć smrodu stojąc za kopcącym autobusem.
Dodatkowego wyposażenia szukaj nie pod dywanikiem, a za prawym boczkiem tapicerki bagażnika.Cytat:
Zamieszczone przez LoOkas
Szukanie dodatkowego panelu sterującego na nic się nie zda. Webasto korzysta z funkcji zakodowanych w OBC. Uruchamiane jest z klawisza ZEIT. Webasto korzysta z funkcji przewietrzania, stąd wnoszę że do samego przewietrzania przydałoby się takie samo zasilanie z dodatkowego akumulatora.
Jak jest naprawdę? Nie umiem wyjaśnić gdyż nie spotkałem się z autem które miałoby funkcję przewietrzania na postoju BEZ ogrzewania postojowego.
U mnie jest funkcja przewietrzania wnętrza a nie mam webasto, również mam tylko 1 akumulator.Cytat:
Kupiłem Varte 80ah dzięki za odzew.
Teraz to on kręci jak szalony bo ma moc rozruchowa 2Xwiekszą stary miał 80ah 380A
a ten ma 80ah 770A
Wybaczcie że drąże temat OT ale czy opcja nazywana tutaj przewietrzaniem to przewietrzanie postojowe czyli Park Ventilation? Uruchamiane z OBC tak samo jak Webasto!Cytat:
Zamieszczone przez maciej730
Tak u mnie złączana jest z obc. :cool:
jak to się włącza napiszesz może?Cytat:
Ustawiasz na OBC w funkcji ZEIT godzinę włączenia i potwierdzasz przyciskiem S/R, powinna zaświecić się czerwona dioda przy Zeit jak funcja będzie aktywna. :cool:
Kolejne moje pytanie mam oryginalny aku BMW jak sprawdzić czy gdzieś jest wybita data produkcji ??
LoOkas na każdym aku. jest data produkcji pod postacią kodu, kiedyś była możliwość uzyskania takiej informacji od producenta po podaniu numerów z akumulatora, jeżeli chcesz sprawdzić aku. to pojedź do autoryzowanej stacji akumulatorowej, powiedzą co ci jeszcze zostało z akumulaotra,
beatles86 jeżeli twoj stary aku. 80 Ah miał 360 A to napewno w innej normie (DIN) niż ten nowy (EN), a 380 A DIN = 600 A EN, a jaką Varte kupiłeś?? bo z każdej pojemności sa 3 rodzaje, dobierane odpowiednio do wyposarzenia auta.
Moja Varta to blue.
blue, czyli średniak, przy bogatym wyposażeniu zalecałbym silvera, ale na tym też ze 3 lata powinieneś pośmigać, oczywiście przy odpowiednich warunkach eksploatacji:) patrz poprzedni post
Sam nie wiem ile pochodzi bo z tymi akumulatorami to jakieś jaja mój kolega miał 4max w nissanie bluebird 2.0D już z takim kupił i jeździ około 5 lat i pewnie nie był nowy jak kupił auto ;)
Polecam Centra Futura ja osobiscie posiadam 100ah 900a 450 zl
Ja od siebie dodam, że jeśli ktoś potrzebuje aku o wysokości max 175 mm, to doskonale radzi sobie TOPLA 95Ah 900A i jest stosunkowo tania 320-380 zł w zależności od miejsca.
ja właśnie kupiłem toplę, wszyscy w koło ją polecali, więc wziąłem. U mnie 400zł kosztowała. Poprzedni wyciągałem 15 min bo zapasu był góra 1mm więc się nieźle naszarpałem. Topla faktycznie jest niziutka i wchodzi bez najmniejszego problemu ;) zobaczymy tylko trwałość.
A co powiecie na takie cudo?
http://www.allegro.pl/item792237439_...ia_zelowy.html
Podobno 10 lat wytrzymują....
to jest jakis badziew szkoda pieniedzy
ja bym żelowego nie brał z prostego powodu, na razie mało jest na ten temat rzetelnych opinii bo mało kto go ma/miał. Nie wiem jak do e38 ale do e32 odpada, jest zdecydowanie za wyyyyyysoki :p
A czy on w ogóle nadaje się do samochodu?
W E 32 miałem żelowy (ori BMW zwany AGM) i był niestety ciut za wysoki i prężyła ta czarna przykrywka, ale klemy są normalne. Mam nadzieję, że nadal działa bo sprzedałem samochód
W E38 mam teraz nowy (od 8 m-cy) taki sam AGM i nie ma żadnego problemu z rozruchem. A dodam, że często używam webasto z pilota :D
Ile kosztuje? Nie wiem, ale są one montowane m.in. w E70, E71 i czasami w E65. Znak rozpoznawczy - czarna obudowa BMW
elo, poczytajcie trochę więcej na temat tych aku. to nie są akumulatory do rozruchu, niema nic na temat prądu rozruchowego, a po drugie to pierwszy raz widze taką baterie w technologii AGM, ten aku. jak w opisie jest przeznaczony do głębokiego rozładowania a nie do startów, np. jacht, oświetlenie kamery, itd....
jak już chcecie coś dobrego to polecam
http://www.varta-automotive.pl/index.php?id=70&L=15
bądź
http://allegro.pl/item790000105_akum...ice_sklep.html
u bannera coś ze stroną jest skopane, więc tylko allegro
To dlaczego jest montowany w nowych BMW? Oczywiście nie ten z aukcji, ale AGM. U mnie prąd rozruchu 900A :cool:Cytat:
Zamieszczone przez wm
Bardziej chodziło mi o technologię itp. a nie o ten konkretny model z linku.Na pewno są też takie z przeznaczeniem do samochodów a nie tylko "głębokiego rozładowania" I na pewno są różne rozmiary,rozmieszczenia klem itd. tak samo jak sprawa się ma w przypadku aku kwasowych.Cytat:
Zamieszczone przez wm
AGM jak najbardziej, ten z aukcji to technologia akumulatora trakcyjnego takiego jak w wózkach widłowych (elektrycznych),
a połączenie technologii AGM z "głębokim rozładowaniem" :
http://www.optima-batterien.eu/optima-technology.html
tylko że cena zaporowa, chyba że inaczej się nieda:)