jak zaprogramowac kluczyk po wymianie bateri w e38 ?
Wersja do druku
jak zaprogramowac kluczyk po wymianie bateri w e38 ?
Więc leci to jak następuje:
1. Wsiąść do auta i zamknąć drzwi kierowcy.
2. Kluczyk w stacyjce przekręcić na krótko do pozycji 1 (max. 5sek), potem z powrotem do pozycji 0.
3. Przycisk 1 na pilocie ("otwórz") nacisnąć (i trzymać naciśnięty!)
4. Przycisk 2 na pilocie ("zamknij") nacisnąć 3 razy w krótkich odstępach po sobie (max 10 sek). -> W TYM CZASIE NIE PUSZCZAC PRZYCISKU 1 !!
5. Puścić przycisk 1 -> LED miga
6. Centralny zamek zasygnalizuje skuteczną inicjalizacje kluczyka poprzez zamknięcie i otworzenie auta.
7. Jeśli tak sie nie stało- powtórzyć punkty 2-6.
Zamówienie kodowanego klucza w BMW to koszt 120- 160eur. Jest to klucz z pilotem do centralnego. Kluczyk zwykły, kodowany, ale bez pilota- to koszt ok 50eur.
Pozdrowienia.
dzieki kolego :) jutro sprawdze twoj sposob :) pozdrawiam serdecznie
Sprawdz sprawdz az mnie ciekawi ta kombinacja ..Cytat:
Zamieszczone przez czoobek
Bo przeciez kluczyk ma wprogramowane pewne sygnaly i kody ... Immobilajzer itd ?
Chyba ze bateria nie resetuje calkowicie epromiku
Chodzi raczej o programowanie pilota centralnego zamka, a nie immobilajzera. Gdyby to było takie proste, to każdy kluczyk można by zaprogramować pod każde auto- a tak nie jest (tzn nie każdy to potrafi).Cytat:
Zamieszczone przez trolu
Oczywiście, że bateria nie kasuje pamiąci immobilajzera. Przecież oryginalne kluczyki awaryjne (tzw. portfelowe) są całe z plastiku i mają tylko zatopiony chip- nie wiem więc jak można by skasować pamięć takiego klucza.
Jezeli bys wymienil baterie w swoim kluczu dosyc szybko - nie mial bys problemow z zaprogramowaniem :D Ten sposob dziala - sam go juz wyprobowalem !
ok udalo mi sie zaprogramowac jeden kluczyk ale po tym jak to zrobilem to drugi kluczyk ktory wczesniej dzialal przestal dzialac. wiec teraz musze nauczyc drugi kluczyk od pierwszego jak to zrobic ??
To jest możliwe.Cytat:
Musisz zaprogramować wszystkie kluczyki, które masz- za jednym zamachem, i to w niedługim czasie.
Powodzenia
A ja gdzies kiedyś na jakimś reklamowym filmiku widziałem, że jak E38 mam 2ch kierowców (jak to u mnie) i 2 kluczyki po jednym dla każdego to mozna je zaprogramowac tak aby przy otwarciu np siedzenia ustawiały się zgodnie co do ustawień danej osoby!? SŁyszeliscie coś o tym i jak to robić?
tak i w instrukcji obsługi przy tym punkcie jest wielki napis - o tą opcję pytać u dealera więc raczej wątpię aby jakiś wariant takiego ustawiania był możliwy w garażu ...
kurcze no ale mozna programowac dwa kluczyki na raz? to co w tym wypadku z przekrecaniem stacyjki ??
A jak wymienic ta baterie ? W instrukcji pisza, ze jej sie nie wymienia i laduje sie podczas jazdy. Probowalem kiedys rozebrac kluczyk ale bez skutecznie. Mam taki z 3 przyciskami (otworz,zamknij i bagaznik).
Co do ustawienia pamieci foteli osobno do kazdego kluczyka to jest to mozliwe po podlaczeniu do kompa serwisowego.
baterie sie wymienia bo sam wymienialem.chce zaprogramowac 2 kluczyki na centralny zamek
Ponieważ ostatnio rozpoznawałem trochę temat, mogę wam powiedzieć że:
1. w starszych kluczykach baterię trzeba wymieniać b. szybko (poniżej minuty), wtedy się nie rozprogramuje. W autach z końca produkcji faktycznie jest akumulator, który ładuje się podczas jazdy, i nie ma potrzeby wymieniania baterii.
2. programowanie dwóch kluczyków dla dwóch kierowców było możliwe, ale też w nowszych E38 (nie wiem od którego roku, ale mój jest z lipca '96 i komp tej opcji nie ma). Na pewno w amerykańskich egzemplarzach w roku modelowym '97 (czyli mój pewnie już by się zaliczał) ta funkcja była, ale tam masa rzeczy pojawiała się wcześniej niż w Europie i w standardzie :)
aha spoko dzieki za info, udalo mi sie zaprogramowac dwa kluczyki :) ja mam listopad 97 i mam baterie :) pozdro
czy moglby mi ktos powiedziec ktory przycisk jest od czego? bo na moim kluczyku jest to juz nie zbyt czytelne, eh
okrągły zamykaCytat:
Zamieszczone przez Mięsny730 e38
po lewej otwiera drzwi
po prawej otwiera bagażnik
PS. To jak do tej pory otwierałeś auto. Bo kombinacji za dużo nie ma....może tak na 48 sekund :x :hah:
To jakaś ściema!
Jak posiadacz beci może pytać do czego są przyciski na kluczyku?
Nic nie rozumiem.
Hmm pozatym łatwo nacinąć i coś się otworzy......
Chłopaki dajcie już mu spoks...
Pytał bo ma rozprogramowany kluczyk, a przycisków prawie brak... :D
Cytat:
Zamieszczone przez wojtekd
juz prostuje te zagadke :) kupilem auto z nie dzialajacym pilotem w kluczyku, martwy, byla rozladowana bateria. auto otwieram i zamykam recznie kluczykiem, bo nie reaguje na sygn z kluczyka. probowalem go programowac ale nie te te! i tak to wyglada :(
Witam. Mam problemik. Pilot po wymianie baterii nie chciał mi otwierać auta zdalnie - otwierałem standardowo wkładając klucz do zamka a przy tym opalał normalnie. Wczoraj próbowałem zaprogramować kluczyk jak jest napisane powyżej - z centralnym nic się nie zmieniło. Dzisiaj wsiadam do auta, przekręcam kluczyk w stacyjce, rozrusznik kręci - SILNIK NIE ODPALA!!!!! (paliwa cały zbiornik) CO MOGŁO SIĘ STAĆ???? POMOCY
Rozprogramował ci się całkiem sprawdź programowanie jeszcze rtaz jak nie dasz rady zoatanie pewnie tylko programowanie w ASO...niestety
Dzięki Pablo. Próbowałem programować go raz jeszcze gdy tylko nie chciał palić. Nic z tego.
Orientujesz się może lub ktoś kto będzie czytał ten post ile takie programowanie w ASO może kosztować? :shock: :shock:
Pozdro
Najlepiej zadzwonić do ASO i się zapytać.
Dzwoniłem do ASO a tam o dziwo nie są w stanie okreśić ile usługa kompletnego programowania kluczyka może kosztować hmm.. Jak podjadę do nich i załątwie sprawę - dokonam wpisu ile mnie to wyniosło, dla tych którzy będą mieli w przyszłości podobny problemik. Pozdro
No właśnie to różnie bywa... Zależy czy "z otwieraniem zamówienia", i w ogóle... ;) Mnie wyniosło od 200 do 300.
To i tak spoko ja jak pytałem to max. 200 zeta gostek powiedział przy okazji spytałem o nowy kluczyk (zamawiają w Niemczech) to koszt 585 zł płatne przy zamówieniu do 2 tygodni trwa realizacja zmówienia. Pytałem o kluczyk bo moje gumki już powycierane były i mnie to wnerwiało ale pojawiły się ostatnio zamienniki gumek do kluczyków na allegro i sporo kaski zostało w kieszeni.... ;)
Znaczy ile ???Cytat:
Zamieszczone przez michal_5000
No w moim przypadku to 200, bo bez otwierania zamówienia :hah:. Natomiast to nie było zwykłe rozprogramowanie kluczyka. Pos**ło się z alarmem, uzbrojony alarm nie pozwalał wejść na kompa, itp. - sumarycznie to był sukces że udało się przywrócić stan pierwotny :)
mnie chyba tez czeka ASO, eh!
Czoobek,Cytat:
mozesz podpowiedziec jak Ci sie to udalo? Ja mam tak jak Ty miales:
jak jeden zaprogramuje, to drugi przestaje dzialac. I tak w kolko.
Probowalem szybko (mniej niz 10sekund, dioda na kluczu w stacyjce jeszcze miga) drugi zrobic i kicha. Wymienilem wlasnie gumeczki no i brakuje 2giego pilota do pelni szczescia (nie dzialal juz wczesniej).
To kolego zrób tak jak przy pierwszym kodowaniu kluczyka, gdy potwierdzi central że zakodowany odczekaj 10-15 sekund , najlepiej policz do 10 i nie wkładając 2kluczyka do stacyjki zakoduj go naciskając te same guziki co przy kodowaniu 1 kluczyka i powinno byc ok. Mnie też tak się robiło a jak odczekałem to zakodował sie też ten2. powodzenia ;)
na zaprogramowanie kluczyków jest czas 30 sekund.czyli od momentu początku przyuczania mamy 30 sekund na przyuczenie obu.po przyuczeniu pierwszego natychmiast przyuczać drugi bez dotykania stacyjki.
z tego co pamietam to kodowalem 2 kluczyki naraz :)
Zastosowalem sposob kolegi Komando07.
Czyli: ten w stacyjce zaprogramowany, dioda przestaje migac, wtedy drugi klucz programuje tak samo tylko bez stacyjki. Dziala 100%.
Dzieki!
A co jeśli mam taki kluczyk:
http://a.swistak.pl/000/261/261677_1024.jpg
Pilot miał padnięte baterie, wymieniłem na nowe ale nadal nie działa. Jak go zaprogramować ? E38 95.
To jest standardowy kluczyk do e38.Cytat:
Zamieszczone przez KRapicki
Programuję się go tak jak jest napisane na początku w temacie :)Cytat:
Kurcze, ale w drugim poście czytam :
"Przycisk 2 na pilocie ("zamknij") nacisnąć 3 razy w krótkich odstępach po sobie (max 10 sek). -> W TYM CZASIE NIE PUSZCZAC PRZYCISKU 1 !! "
A przecież ja mam od otwierania i zamykania ten sam przycisk prawda?
Hmm nie bardzo. Normalnie do zamykania jest ten duży okrągły, a do otwierania dolny lewy (ze strzałką w dół).Cytat: