wkładam karte do telefonu i nic pisze sim karte pfóren czy jakos tak :razz: :razz:
Wersja do druku
wkładam karte do telefonu i nic pisze sim karte pfóren czy jakos tak :razz: :razz:
...niestety karta Sim nieodpowiednia, na oryginalnym tel chodzą w PL tylko niektórzy operatorzy :(
podpowiem, że PLUS i Play działa. Play korzysta z sieci Plusa. Jak reszta - nie wiem
play ? hmmm spróbuje , a jden koles powiedzial ze karte wkłada sie koło zmieniarki w bagażniku ???????????
Jest możliwość zainstalowania karty również koło zmieniarki w bagażniku (tam też jest na nią gniazdo) ale jest również miejsce pod słuchawką w podłokietniku.Cytat:
Zamieszczone przez oizo_pl
orange u mnie też śmiga :)
I era też śmiga,tylko nie wszystkie karty sa czytane w czytniku pod słuchawką dlatego włóż ją do czytnika w bagażniku i na pewno ruszy :D
Heyah- działa
ok dziala :D (orange) styłu w bagażniku jest czytnik:P :hihi: :hihi: :hihi: :hihi: :hihi: :hihi: :hihi:
Gdzie konkretnie jest ten czytnik? Można jakieś foto?
W bagażniku, po lewej stronie, za tapicerką. Małe czarne prostokątne pudełko ze szczeliną na kartę.Cytat:
Zamieszczone przez Carsten81
To może i ja przeproszę mój telefon i z powrotem go zamontuje i uruchomię... Tylko pytanie czy to się przyda...? :D
Gdzieś w okolicach zmieniaka?Cytat:
Zamieszczone przez Damias
nie w kazdej e38 jest wejscie na karte w bagazniku.
Podepne się pod temat, dziś nagle padł mi telefon, rozłączyłem się z kolegą ( rozmawiałem na głośnomówiący ), i telefon - słuchawka zgasła i nie mogę teraz go włączyć - wyświetlacz się nie świeci, nie mogę go też wywołać kierownicą ani na monitorze navi - po wybraniu opcji telefon nie wchodzi w menu po prostu nie mogę tam wejść. Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki pod maską i wszystkie są sprawne więc co to może być?
Bezpiecznik od telefonu jest w bagażniku.
Cytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Sylwek a dokładniej?? gdzie on jest umieszczony z prawej z lewej? Gdzieś koło zmieniarek?
Z prawej strony bagażnika, nad akumulatorem jest zestaw bezpieczników. Na osłonie od wewnątrz masz spis bezpieczników.
Dzięki sylwek, padł bezpiecznik telefon działa!!!
Luzik :cool:
Jak mam to samo to z Wami nie gadam ;D :cool:
U mnie na przykład żadna z kart nie działa. Wczoraj sprawdzałem w telefonie i w bagażniku Orange, Plus i Era. Niestety we wszystkich przypadkach komunikat SIM KARTE PRUFEN. Jeszcze kilka miesięcy temu w czytniku słuchawki działał tylko Plus, a teraz juz nic nie działa mimo, ze tel. jest sprawny. Ktoś ma jakieś pomysły?? Z góry dziękuje.
siemasz , ja śmigam na HEYA , pogrzeb troche to może sie uda :medit:
Przesiądź się na PLAY to zdziwisz się jak polepszy się zasięg i jakość rozmów. W Heyah myślałem że telefon jest taki kiepski lub antena uwalona. Dodatkowy plus to konto ważne przez rok po dowolnym doładowaniu - w heyah ciągle mi się kończył okres ważności bo z tego telefonu w aucie nie korzystam aż tak często.Cytat:
Zamieszczone przez HORNETT39
Chciałem mieć dwie aktywne karty na jeden numer ale w salonie powiedzieli mi że tak sie nie da , jade autem - odbieram na głośnomówiącym - wychodze z auta - odbieram swój telefon ( wtedy w aucie jest niaktywna ) , wygodnie by było co ??? :D , bez dwóch numerów.
U mnie też mam komunikat sim karte prufen kupiłem więc centralkę tą z bagażnika wymiana nie pomogła, dalej to samo czy kolejne wymiany np. słuchawki mają sens czy jest jeszcze jakaś centrala pomiędzy sluchawką a centralką w bagażniku bo instalacja chyba jest ok skoro wyświetla załącza i wyłącza może ktoś ma jakiś pomysł.....
A ja mam inny dziwny problem z telefonem. Po wyjściu z auta trzeba go ręcznie wyłączyć gdyż będzie działał cały czas. Poza tym jednym problemem działa bez zarzutu. Jakieś propozycje jak się pozbyć tego problemu, lub gdzie w ustawieniach to zmienić.
W sieci Era jest usługa TANDEM. Nie wiem czy w chwili obecnej jest to jeszcze do wykupienia ale wiem, że kiedyś wykupione działają do dziś. Masz dwie karty sim z tym samym numerem. Pomyślane to było właśnie do auta.Cytat:
Zamieszczone przez HORNETT39
Mankament niestety jest taki, że aktywna jest zawsze TYLKO ta karta, która ostatnio wykonała jakąkolwiek operację w sieci. W instrukcji piszą, że żeby aktywować dany tel trzeba wpisywać kod 9600 - sprawdzałem że wystarczy zrobić cokolwiek.
Czyli wyłączając tel w samochodzie karta w telefonie zwykłym będzie nieaktywna dopóki nie zrobisz czegokolwiek w sieci - połączenie, sms, kody sieciowe do sprawdzania stanu konta/promocji. Do tego czasu jak ktoś będzie dzwonił będzie miał komunikat, że abonent niedostępny. Dość upierdliwe.
Napisz który to bezpiecznikCytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
coboss, na osłonie akumulatora, po wewnętrznej stronie masz rozpiskę....
Mam problem, nie licząc totalnego bajzlu w bezpiecznikach w bagażniku dziwi mnie fakt ze w niektórych miejscach jest tylko 1 kabel tzn z jednej strony jest tylko jedna blaszka co w tedy? bezpiecznik który jest opisany ma tam być czy nie?
I jeżeli mam opisane, że mam servotronic to znaczy, że on jest na pokładzie?
coboss, nie zaczynaj ;)
Na temat servotronica już dyskutowaliśmy więc z ustaleniem tegoż faktu nie powinieneś mieć problemu. Jeśli w gnieździe bezpiecznika jest tylko jedna blaszka, to sprawa jest prosta - nie masz w aucie danego obwodu.
Etykietki od opisu bezpieczników są uniwersalne.
ja nie wiem ja chyba nie mam tego czytnika w bagazniku dzis kupilem karte play i nie dziala, pruff jes,t nie wiecie co moze pomoc w tej sytuacji ??
Witam,
Od kilku dni jestem posiadaczem 740iA i mam problem z telefonem.
Telefon jest bezprzewodowy SIEMENS. Auto z grudnia 1998.
Od razu po podłączeniu akumulatora na TV pojawia się opcja telefon. Karta SIM (Tandem) zainstalowana jest w aparacie. Telefon się inicjuje i po chwili wszystko działa jak należy. Można dzwonić, odbierać połączenia itp. Problem natomiast pojawia się jak zostawię samochód na dłuższy czas. Po ponownym uruchomieniu auta opcja telefon staje się czarna( tak jak code po uruchomieniu silnika- czyli niedostępne).
Włączenie telefonu w niczym nie pomaga. Zestaw głośnomówiący i cała integracja telefonu z samochodem już nie działa. Po pewnym czasie opcja telefon z menu znika. Pojawi się dopiero przy ponownym odłączeniu akumulatora.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc w tym temacie?
Próbowałem się dostać także do opisywanej na forum skrzyneczki od telefonu w bagażniku po lewej stronie. Jest tam pod dużą klapką panel do nawigacji i zmieniarka oraz mała klapka pod którą jakiś wielki moduł. Nie przypomina on w niczym centralki telefonu. Cy ktoś wie jak bezkolizyjnie otworzyć tą klapę by przynajmniej dostać się do żarówek. Nie chce niczego tam zepsuć.
Pokusiłem się jednak do ASO i dostałem info odnośnie zachowania telefonu:
Wiesza się moduł telefonu - do wymiany 4,5k netto (tyle że oni najchętniej by mi całe auto wymienili)
chyba przyje bez tej fajnej funkcji
Ale nadal nie wiem jak bez uszkodzeń otworzyć tą klapę z Navi i zmieniarką
klapa z navi i zmieniarka jest na zaczep z magnesami. trzeba po prostu zdecydowanie pociągnąć.
:) może nieprecyzyjnie się wyraziłem
Chodzi mi już o tą drugą pod spodem w którą wbudowana jest zmieniarka i navi. W 730 po prostu tam jest jeszcze jeden schowek i wystarczy to delikatnie przycisnąć do dołu i mamy na wierzchu moduł od TV. W tej taki patent nie działa. Wszystko jest sztywne. Nie zauważyłem żadnych śrubek do odkręcenia. Pewnie są zatrzaski ale nie chce niczego urwać.
Kolego jesli masz nawigacje to bedziesz zmuszony niestety zaczac od jej wyjecia. Ramka od nawigacji trzyma ta wykladzine. Jak juz zwalczysz navi to po prostu bedziesz musial odpowiednio pociagnac za klapke i po sprawie.
Zastanawiam sie czy mozna rozebrac modul-czytnik karty sim .Moze ktos zna odpowiedz ?? :)
u mnie play tez nie dziala w podlokietniku ...a w bagazniku po lewej stronie za tapicerka mam tylko jakis prostokat (BMW GSM) i przykrecona do tego wtyczka antenowa ...i tyle ale nie wiem gdzie sie karte wklada.... bo wyskakuje caly czas cos insert kart sim a jak wloze obojetnie ktora strona to jest check kart ...