Samochód po przekrêceniu kluczyka ca³y czas na zegarach wy¶wietla D , w jakiej kolwiek pozycji skrzyni nie ustawie ca³y czas jest D i samochód nie odpala co mo¿e byæ przyczyn±...?? Prosze o pomoc drodzy koledzy :)
Wersja do druku
Samochód po przekrêceniu kluczyka ca³y czas na zegarach wy¶wietla D , w jakiej kolwiek pozycji skrzyni nie ustawie ca³y czas jest D i samochód nie odpala co mo¿e byæ przyczyn±...?? Prosze o pomoc drodzy koledzy :)
selektor w skrzyni
a auto nie odpali na biegu innym ni¿ p i n
Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika F22 (10A), odpowiada on za zasilanie prze³±cznika zmiany biegów.
Je¿eli nie ma zasilania to sterownik skrzyni widzi ca³y czas w³a¶nie pozycjê "D".
Tak jak Adam napisal wpierw sprawdz ten bezpiecznik , jesli jest OK to zdejmij skorke na okolo lewarka , wdejmij ta czarna ramke i i sprawdz ruszajac biegami czy tam jest wszystki w porz±dku (czy jakies ciegno sie nie poluzowalo itp)
powodzenia :]
wszystkie ciêgna wporz±dku, bezpiecznik wporz±dku ,sterownik skrzyni (komputer zosta³ sprawdzony przez cz³owieka który robi dla Grabowskiego) selektor wporz±dku...nie wiem sam co mam ju¿ robic ,Czy Carsoft (narzêdzie diagnostyczne) Zlokalizuje usterke lub chociarz naprowadzi na trop gdzie nalezy szukaæ usterki?? Wcze¶niej pod³±czali¶my piod delphi i wykry³o b³êdy wszystkie skasowane ca³y czas na zegarach pali sie D (Drive) uruchomienie samochodu wci±æ niemo¿liwe co sie dzieje gdzie mam szukac usterki prosze o pomoc drodzy forumowicze
Napisz dok³adnie z którego roku masz samochód, jaki silnik,skrzynia itp.
1994 3.0V8 Skrzynia piêcio biegowa automat bez tip-tronica oznaczenia ci dok³adnie nie podam bo nie znam 5hp i cos tam dalej w ka¿dym b±dz razie bardzo prosze o pomoc we wtorek musze go zawiesc lawet± na komputer bo w warsztcie 5 km dalej maj± carsofta a wola³bym wcze¶niej zlokalizowac usterke i j± usun±æ dlatego prosze was drodzy koledzy o pomoc.
Je¿eli wszystko od góry sprawdzone i jest OK to czekaj± ciê oglêdziny od do³u. :)
Musisz dostaæ siê do prze³±cznika pozycji biegów (S8532) który znajduje siê po lewej stronie skrzyni biegów i sprawdziæ czy przy nim siê nic nie odpiê³o np.linka od samej dzwigni.
Je¿eli wszystko ³adnie pracuje to mo¿esz sprawdziæ jeszcze napiêcie +12V w okr±g³ym z³±czu (X8532), a dok³adnie na pinie 4 lub 5 (ró¿nie podaje dokumentacja).
Je¿eli to sprawdzisz i wszystko bêdzie OK to napisz bêdziemy my¶leæ dalej.
http://img137.imageshack.us/img137/2094/switch.th.png
selektor pracuje prawid³owo ,jutro pomierze napiêcie na z³±czu...mam jeszcze pytanie gdzie znajduje sie sie ten bezpiecznik F22 bo je¶li w tej czarnej skrzynce na podszybiu to tam wszystkie bezpieczniki sa wporz±dku ,gdzie jeszcze moge szukaæ przyczyny ??
Kilka dni temu na lawecie przywióz³ do mnie na warsztat klient e38 z tym samym problemem co twój, tylko ze by³ to diesel, ale tak samo auto na wy¶wietlaczu mia³o pod¶wietlone tylko D. Odpali³em j± na krótko tzn. plus na rozrusznik i normalnie je¼dzi³o tylko po zgaszeniu cisza. Przycisk sport te¿ by³ nie aktywny i w tym przypadku by³ spalony bezpiecznik pod mask± w tej plastikowej obudowie po prawej stronie.
To sprawd¼ czy na tym bezpieczniku jest napiêcie jak nie ma to daj jakim¶ kabelkiem z innego bezpiecznika na którym jest pr±d i sprawd¼ czy wtedy dzia³a. jak tak to bêdzie trzeba szukaæ innej przyczyny czemu niema pr±du na bezpieczniku F22
Bezpiecznik znajduje siê pod mask±. Co do selektora to mo¿e chodziæ dobrze a linka mog³a siê np. odpi±æ przy prze³±czniku (ten co na zdjêciu).Cytat:
Zamieszczone przez Miko³aj
Ale sprawdz tak jak napisa³ @Uzi czy jest napiêcie na bezpieczniku F22 (na w³±czonej stacyjce).
Czy na komputerze (Carsoft) wyjdzie konkretna przyczyna usterki ?? linka jest wporz±dku i przy mieszku i przy selektorze
Kolego uzi, ponawiam pro¶bê o wype³nienie zapisu pkt 5 regulaminu forum.
Jednak by³ przepalony bezpiecznik F22 10A zosta³ zmienony i wszystko jest wporzdku :) Dziêkuje za pomoc koledzy Mam jeszcze jedno pytanie gdy dodaje gazu silnik piêknie wkrêca sie na obroty lecz gdy odpuszcze peda³ gazu i silnik zaczyna spadac z obrotów to potem gasnie Który czujnik jest uszkodzony ??Czujnik po³o¿enia wa³ka rozrz±du czy jaki¶ inny prosze o pomoc :)