Potrzebuje wymienić przedni lewy dolny wahacz, chyba wolę dołożyć i kupić z porządniejszej firmy niż jakieś badziewie co będzie do zmiany za pół roku.
Co sądzicie o tym?
http://www.allegro.pl/item706686674_..._teknorot.html
Wersja do druku
Potrzebuje wymienić przedni lewy dolny wahacz, chyba wolę dołożyć i kupić z porządniejszej firmy niż jakieś badziewie co będzie do zmiany za pół roku.
Co sądzicie o tym?
http://www.allegro.pl/item706686674_..._teknorot.html
A teknorot to lepsza i porządniejsza firma?
Proponuję lemforder, trw itp.
nie no wahacz konkretny, mam takie po 59zl :D
tak jak pisze Damias, idz i kup co konkretnego, BOGE, nawet SIDEMA albo polskiego OPTIMALA albo tego TRW czy MOOGA
hehe aż się boję spytać co według Ciebie jest chińszczyzną :) nie słuchaj gadania sprzedawcy te części to syf jak każdy inny i zmienisz go za pół roku! Zaufaj markom jakie wymieniają koledzy ;)
Właśnie dlatego pytam,ten był najdroższy na allegro:D
wolę dołożyć i kupić porządny.Z zimerblockiem podobnie mam i wezme boge
Ja zakupiłem cały komplet Teknorot. Na dniach będę wymieniał, jako że dużo jeżdżę szybką będę mógł ocenić jakość tego tureckiego sprzętu, oczywiście jak doprowadze serce mojej buni ze stanu przedzawałowego.
Febi w cenie 500zl szt ?
Kolego powiem Ci jedno, nie wieże w ponadprzeciętną trwałość drogich części, sprawdziłem już na wielu autach wiele różnych części i wszystkie przejeżdzają zawsze tyle samo, bynajmniej w moich rękach.Cytat:
Zamieszczone przez monster007
Ja sądze tak: Kupię komplet wahaczy za powiedzmy 600 zł ( ten turecki ), powiedzmy że jeżdze jeżdze sobie i nagle zonk wielka dziura na drodze, i rozwala mi się cała strona ?
Pytanie czy wolałbym żeby rozwaliły mi się lemfordery czy jakieś tam inne które kosztują po 350-400 zł/szt?? Bo nie oszukujmy się czy to chińska podróbka czy turecka czy super lemforder wszystkie jak jeden ulegną zniszczeniu przy dużej niespodziewanej dziurze, a wiadomo jakie są nasze dróżki.
Febi dla BMW jest jednym z najsłabszych producentów i robi części NAJTAŃSZE skąd Ty wziąłeś cenę 500zł??? Chcą cię okraść ;D
Kup TRW lub Lemforder!
No i dlatego w Polsce strach kupić takie auto jak 7er.Cytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
Najlepszy olej to minerał, świece tylko iskra(popieraj swoje:) a wachacze od turasa...
pięknie! Ja podchodzę do tego tak że skoro ktoś decyduje się na takie auto to powienien
zdawać sobie sprawę z kosztów eksploatacji i dać soie spokój z kombinowaniem. Naszej auta są nieprzeciętne nie tylko z powodu pięknej lini nadwozia, ale również dzięki technice która jest w nich zamontowana. Jakoś do dzisiaj turcy nie produkują aut tak uznanych jak BMW, więc myślę że ich części również nie grzeszą jakością. Wniosek: kupujmy kebaby od Turków, a wachacze od lemfordera:)
Kolego ja nie mówię o oszczędzaniu ( sam już włożyłem w swoje e38 5 k PLN w ciągu niecałych dwóch miesięcy ).Cytat:
Zamieszczone przez Iwansky
Nie chodzi mi o to żeby wsadzać świece iskry czy zalewać olejem lotos mineral najlepiej do gazu!! Na tym nie da się oszczędzić... chodzi mi o to że ktoś już napisał na forum że ma wahacze teknorota i smiga juz iles tam tysiecy i jest ok, więc dlaczego nie kupic skoro są dobre? Sam też juz widziałem częsci niby oryginalne a niestety byly chinskie i mialy tylko wytloczony znaczek oryginału!! Rozumiem że np: trzeba kupic super amorki bo jakosc sachsa, kayaby, czy bilsteina jest niepodwazalna, ale wahacze to juz inna sprawa, cos o nich wiem bo mialem audi a4 ktore ma tez bardzo dobre wielowahaczowe zawieszenie.. i co? no to ze wymienilem na oryginal po zakupie auta .. i co sie stalo? A to ze wpadlem w dziure i nie uznano mi reklamacji na wahacze - poszly 3 sztuki, nie bede pisal ile kosztowaly bo pewnie kazdy wie ile kosztuja a raczej ile kosztowaly 4 lata temu, zreszta nawet teraz kosztuja sporo. Po tym zdarzaniu wymienilame na jakis tani chinski "szajs" a auto oddalem mojemu ojcu.. co dalej? Audi smiga dalej na chinskich wahaczach i zrobilo juz na nich ze 40 tysiecy i nie ma luzów ani nic sie z nimi nie dzieje.. i takie to sa nasze pier... oryginaly z chin! Sie wkurzylem troche :D
Cytat:
Zamieszczone przez Iwansky
nie no faktycznie e38 to F16 na kołach i trzeba wachacze wstawiac z tytanu, co sie stanie jak wsadze jakies turecki syf???? wybije sie i tyle, ja napisalem ze za takiego teknorta to troszke duza kasa ale sam wsadzam przykladowo najtansze laczniki stabilizatora, kupilem TRW wybilem z rok czasu, teraz wsadzilem 4max czy jakies inny szajs i tez rok wiec po co mam przeplacac???? OK pompa wodna to co innego ale wachacz?? bez jaj, co takiego w zawiasie w e38 jest mega technologicznym wyczynem???? popatrzecie lepiej na tylne zawieszenie w MB 190E
No i właśnie o to mi chodziło :D
Dołączę się do tematu i powiem tyle ze założyłem najtańszy wahacz na allegro http://moto.allegro.pl/item708411105...rawy_nowy.html Musiałem na szybko wymienić przed przeglądem i nie narzekam już 4 tyś kilometrów i nic się nie dzieje .Regeneracja samej gałki kosztuje 80 zł , dajmy szanse polskim firmą się wykazać
Ale jak polskim? Powiem Ci, że jak Polacy będą to produkować to będę je kupował! Zapłacę nie 600zł za lemfordera ale 100zł za polski wahacz i wierzę, że wytrzyma tak samo długo lub prawie tak samo. Nasza rodzima produkcja nie jest taka zła. W demokratycznych czasach w firmach pracują inteligentni ludzie co potrafią coś zaprojektować i wyprodukować a nie rodzina SB-ckiego oficera ;D
Właśnie może dlatego że moja BMka nie jest samolotem F16 nie wsadzę do niej tureckiego syfu:)- ona bowiem w przeciwieństwie do f16 nigdy mnie nie zawiodła(Pamiętacie jak nowe F16 leciały tydzień ze stanów?) :))
Panowie: świat jest taki piękny dlatego że każdy z nas jest inny i ma indywidualne podejście do swoich spraw. Nie narzucam wam przecież konieczności montażu lemfordera, ale uwierzcie mi że wygłupiacie się pisząc jakie to tureckie wahacze są świetne bo przejechały w jednym przypadku "cztery" tysiące a w drugim kilka. Dla zamknięcia sprawy dodam że w moim starym, 15 letnim aucie, z przebiegiem 220tyś km mechanik wymienił cały zawias który był fabryczny- wszystko przynajmniej na to wskazywało. I to jest wynik!
Nie chodzi o to czy to jest tureckie czy chińskie czy uzbekistańskie, chodzi o to że nie zawsze oryginał i jego cena nie jest odzwierciedleniem jego jakości.
Zgadzam się, nie zawsze. Moje doświadczenia wskazują jednak że oszczędności w sprawach samochodów i motocykli zazwyczaj źle się dla mnie kończą:) Więc nawet jeżeli sztucznie asekuracyjnie wolę nie próbować oszczędności w takich kwestiach.Cytat:
Pozdrawiam!
Tak jak pisałem wymieniłem komplet wahaczy przednich - Firma Teknorot. Dodatkowo przy wymianie zauważyłem że niestety uwalone są końcówki drążków oraz drażek środkowy, wymieniłem także to, kupiłem Lemfordera ( drążek środkowy i końcówki ) w bardzo dobrej cenie. Zobaczymy co się szybciej rozpadnie Oryginał czy Turas :D
Bitek gdzie kupiłeś te wahacze Teknorot? Masz jakiś namiar w Koszalinie? Też czeka mnie wymiana, zamierzam również wymienić drążek środkowy i końcówki.Cytat:
Teknorot tak skutecznie się rozwinął, że ściągnie Ci go każdy sklep motoryzacyjny nawet jak nie mają ich na półce :)
Panowie ,prawda jest taka ,że np FEBI kiedys było całkiem innej jakości ,nie mówie ,że wszystko robi złej jakości ,ale czasem mają wpadki :)
Nie ma w tym nic dziwnego ,ze na liczniku w aucie jest np 220 tys km i wszystko jest oryginalne ,bo wszystko było w fabryce założone nowe ,wahacze ,sinenbloki ,drążek , amortyzatory , a to ma wpływ na trwałość :)
Ja osobiście zakładam do mojego auta wahacze regenerowane , do tego nowe sinenbloki ,jak zakładam to zakładam wszystkie od razu i moge o nich zapomnieć na 100tys km . Może nie najwazniejszą ,ale ważna sprawą jest też cena ,regeneracja jednego wahacza to 50 zl z gwarancją pół roku ,przy mojej jeżdzie to około 30-40 tys ,więc temat sprawdzony. Nie sztuka jest walić kase do e 38 ,a potem kwiczeć, że drogie auto w utrzymaniu.
Pozdrawiam :cool:
Teknorota kupiłem na allegro u sprzedawcy "arekauto". Drążek środkowy z końcówkami kupiłem u mojego kolegi który ma mały warsztat i dostęp do dystrybutora z częściami, ma 50% rabatu i fajną cenkę dostałem za drążek środkowy.Cytat:
Zamieszczone przez max mt
Ja też zacząłem od niedawna regenerować ,a tulejki np. w wahaczach kupuje Lemfordery i jest oki!, w Katowicach byłem w kilku hurtowniach i do 3,5 l silnika nie było tuleji do wahacza[do innych modeli są ],ale na ul.Warszawskiej jest w bramie taki malutki sklepik i to co chciałem kupiłem w oryginale-ciekawostka,jak się szuka to się znajdzie ,wszędzie oferowali nowy kompletny wahacz za 350 pln,[najtańszy],a po regeneracji tez na ul.Warszawskiej jeden wahacz wyszedł tylko 100pln.[z nową tulejką]
hehe gratuluje bo jedyny mi znany producent co robi zestaw naprawczy i sprzedaje same tuleje do wahaczy to TEKNOROT!!! Żaden Lemforder nie robi takiego czegoś a już zapomnij że dostaniesz samą tuleję w oryginale. Już wiesz dla czego ten sklep jest mały ;D
Nie chcę Cię obrazić ale ktoś Cię zrobił w jajo. Ile dałeś za te tuleje? Może chociaż na cenie Cię nie oszukali.
50 pln mnie kosztowała 8/ .
To nie tragedia. Cena spoko, możliwe, że na alledrogo dostałbyś trochę taniej ale po co. Tam masz na miejscu, z gwarancją i bez wysyłki a tym samym bez czekania.
Ale nie rozumiem po co ta ściema że to jakaś tam marka...
Kolego nie posądzaj mnie o ściemę,otóż było tak ,dzwonię do gościa ma tuleję Lemfo. więc proszę go o podejscie do warsztatu gdzie remontują [ w bramę dalej jest warsztat co wciska takie tuleje w miejsce starej i regeneruje sworznie-więc jak zajechałem po odbiór samochodu wszystko było zrobione]-więc?-gdzie tu ściema?...-pochopnie mnie oceniłeś ale to nie jest nic strasznego wybaczam-he he...pzdr.[ a tuleje w najbliższym czasie obejrzę czy lemforder.]
A co powiesz o części nr 31120006482 :) w BMW właśnie wahacz przedni gięty występuje oryginalnie bez tuleji, kupuje się ją osobno (przynajmniej tak jest w ETK)Cytat:
Zamieszczone przez coboss
A co do lemfordera to są na allegro tuleje do tylnych wahaczy tej firmy
np. http://allegro.pl/item739134742_lemf..._7_e38_z8.html
No właśnie -,są jednak tuleje Lemfo., tylko trzeba poszukać :)
Faktycznie jest... Może mnie nie oświecili bo i tak sworznie miałem wytrzaskane dla tego kazali mi kupić wahacz. Z tym, że jak ponad rok temu szukałem wahaczy to się natykałem tylko na tuleje teknorota. Nigdy wcześniej nie widziałem samych tulei innych producentów.
Tak samo jak nie widziałem nigdzie gołego wahacza bez tulei, zawsze były to oferty całych wahaczy.
Według RealOEM faktycznie są to 2 części.
A co więcej niby wahacz jest tylko jeden, ten prosty, a to coś co My nazywamy wahaczem jest:
Rozpórką wycisk.(ową?) bez łożyska gumowego
A tuleja do niego to:
Komplet łożysk gumowych rozpórki wycisk.(owej?)
Całe życie człowiek uczy się BMW :) ale dobrze wiedzieć, że tak jest! Koszty wymiany mniej więcej te same ale koszt zakupu części nie do porównania.
Oczywiście że są Tuleje Lemf. Oryginalnie kupuję się wahacz bez tulei.
Czyli tylko ori nie ma tulei tak? Stąd nigdy nie dostałem propozycji w sklepie wahacza bez niej :)
Mam dostęp do dużej polskiej hurtowni części samochodowych i do elektornicznego katalogu, i lemfordery są bez tulej, dokupuje się je osobno.
To znaczy, że mnie wykiwali? Że nie kupiłem wahaczy lemforder? A przecież kupowałem w tej firmie co ktoś podał linka...
Przede wszystkim czekam na Twoje testy ile ten turecki sprzęt jest wart. Póki co będę wymieniał łączniki stabilizatora. Lemforder kupiony w sklepie! Jeden poszedł na zwrot bo miał wadę i Lemforder zwrócił mi kasę więc bez wątpienia to ich produkt. A zmierzam do tego, że więcej tego nie założę. Kosztował ok 80PLN i wystarczył na jakieś 30tys km! teraz kupię nasz rodzimy solidny, metalowy łącznik. Założyłem takowe do Omegi i po 80tys km była cisza. Kosztuje 22PLN (do E38) a więc kompletnie nieporównywalna cena do lemfordera
Witam,
ja właśnie wymieniam prawy dolny i za TRW mechanik powiedział mi 350 zł oraz za końcówke drążka 140 zł, co panowie sadzą na temat tej ceny ?
> Proponuje mechanika w kosmos wysłać :cool: :hah:Cytat:
Zamieszczone przez patrykg4
Mhm czyli tak to jest jak się człowiek nie zna. Co proponujecie wysłać go w butelce czy w puszcze po szprotkach ?
Hmm inaczej powiem - 279zł za Lamfordera wachacz dolnyCytat:
126zł za końcówkę kierowniczą też Lamfordera ...
Takie ceny masz u mnie i nie równaj nawet TRW do Lamfordera ...
> Właśnie tak jest ,bo to sie nazywa ze "masz BMW 7 " i możesz płacić. Jak dla mnie to bardzo drogo ,a do tego jeszcze musisz zbieżnośc ustawić i taka naprawa 600 zł :razz:Cytat:
Nie wiem skąd jesteś ,ale ja bym sobie zregenerował te obydwa elementy i koszt regeneracji tych elementów - 100 zł ,sam mam takie i np na końcówce zrobiłem chyba 100 tys km ,nawet sam nie pamiętam :)