witam..koledzy jakie powinno być właściwe spalanie w teście nr.3 w obc w litrach na godzine umnie pokazuje 3.5l/h mam silnik m30b30.Druga sprawa tyczy sie samego obc mój prawdopodobnie jest od 750 da sie to jakoś sprawdzić??
Wersja do druku
witam..koledzy jakie powinno być właściwe spalanie w teście nr.3 w obc w litrach na godzine umnie pokazuje 3.5l/h mam silnik m30b30.Druga sprawa tyczy sie samego obc mój prawdopodobnie jest od 750 da sie to jakoś sprawdzić??
Mój pokazuje 2,2litr/h na wolnych obrotach - m60b30...
Da się sprawdzić po numerze produktu ( jeżeli oczywiście znajduje się w etk )
u mnie tez pokazuje ok 2,2 l/godzine silnik m30b30
czyli wychodzi na to że umnie te spalanie jest za wysokie według wskazań obc
A masz klimę? Jeżeli tak to ją wyłącz a spadnie Ci wskazanie o ok litr
jak sprawdzałem spalanie to wszystko miałem wyłączone klime też.a czy po numerze obc da sie rozszyfrować z jakiego modelu pochodzi?
może to wina przepływki??
Cytat:
Zamieszczone przez miglanc153
Może być ... U mnie było wyższe jak sonda umarła . Wiec chyba warto się podłączyć pod kompa i zobaczyć co ją boli.
tylko że moja bunia niema sondy. :|
U mnie pokazuje ok. 2,4 l/h przy zalaczonej klimie ok. 2,7 - 2,8 l/h. Moze nieszczelny dolot albo cos z przeplywka.
koledzy czy po numerze obc da się sprawdzić z jakiego modelu pochodzi wcześniej miałem komputer z mniejszą liczba przycisków postanowiłem go wymienić na ten bogatszy niestety nieznam jego pochodzenia i nie wiem z jakiego modelu pochodzi są na nim takie numery 2591 111.19.02 i 65.81-1394148 siemens porosze o pomoc.
u mnie pokazywało 4 z kawałkiem -> wymiana świec i oleju -> 2.5 mniej wiecej -> wymiana kabli ->1.5-1.7.
m30b35
Jak kurdę wy to sprawdzacie , czytałem już chyba wszystkie posty z tym związane i nadal nie wiem jak np.sprawdzić chwilowe spalanie? Mam martwe OBC?
http://www.unofficialbmw.com/repair_faqs/obc.htmlCytat:
Zamieszczone przez m.r.77.bmw
Cytat:
Zamieszczone przez miglanc153
niestety w moim ETK nie ma tej części - ale to się często zdarza - nowe ETK jest do bani .
w środę pokombinuje z orginalnym obc i zobacze na nim wskazania spalania i ilośći paliwa w zbiorniku.
Cytat:
Zamieszczone przez xsilver
to chyba masz najbardziej dobite i rozklekotane m60 na tym forum
skoro Mój M62B44 pokazuje 1,5 litra na godzinę na wolnych obrotach
parzcież 3.0 nie może palić więcej niż 4.4
chyba że te 3.0 jest mega mega dobite
Nikoś, nie porównuj wskazań w e38 z OBC w e32..... Poza tym jeśli miglanc ma nieoryginalny komputerek, to różne rozjazdy mogą wystąpić....
Sylwekk chodziło mi o wypowiedz xsilver'a
jedyne co jest dobite to tego typu dywagacje
dolot szczelny
btw czym się różni liczenie spalania między e32 a e38 ? parzcież jeden i 2 bierze pod uwagę czas wtrysku PB i obroty
Nikoś, pytanie do inżynierów z Monachium. Weź poprawkę na to, że elementy typu OBC podlegają kodowaniu czyli parametryzacji pod konkretne auto. Jeśli OBC w e32 będzie pochodziło od innej wersji silnikowej, to śmiało można spodziewać się przekłamań, bo będą użyte do obliczeń inne współczynniki.Cytat:
Zamieszczone przez NikosWariat
sylwek to wiem ale mówie o normalnych autach czyli fabryczne obc z fabrycznego auta
a nie o dokładanych itp
No a kolega napisał, że podejrzewa przekładkę stąd dopytuje o wskazanie.... Dlatego cały wywód o zajechanym silniku jest cokolwiek bez sensu.Cytat:
Zamieszczone przez NikosWariat
......................
Ech... jak dzieci ;D ;D ;D
.......................
Xsilver i Nikoś.... Dajcie już spokój.... Nikoś ma najlepszy silnik i to nie podlega dyskusji, szczególnie w wątku o OBC.... :x
MOD: To jest edycja po wycince postów xsilver i Nikosia Wariata. Powagi Panowie
Nie Prawda bo najlepszy Silnik Ma Sylwekk
2,5 Turbo Diesel Sport
jest głośniejszy od najbardziej dobitego m60/m62
a jego osiągi to prędkość hulajnogi
wersje w automacie osiągają prędkość żółwia po aviomarinie.
;)
ba lepiej by nie schodzić z tematu to spalanie wg obc jest uzależnione od tego jak Sylwekk ustawił nastawnik pompy wtryskowej
temu Panu u gory chyba gaz sie skonczyl...
:faint: :faint: :faint: :faint: :faint: :faint: :faint:
to udało mi się zarejstrować na dobrze nagrzanym silniku - a wolnych obrotach, z wyłączonymi światłami , klima OFF ...
ps - na PB i LPG pokazuje to samo
http://img377.imageshack.us/img377/9...2009568.th.jpg
no to teraz wszystko się zgadza :)