czy ktos wie jak to wygląda i gdzie sie znajduje w baku
MOD: Kolego, to nie kosztuje a umili życie wszystkim.... Popraw koniecznie pisownię!
Wersja do druku
czy ktos wie jak to wygląda i gdzie sie znajduje w baku
MOD: Kolego, to nie kosztuje a umili życie wszystkim.... Popraw koniecznie pisownię!
Nie to żebym ja się czepiał ale jak przeczytałem tytuł Twojego posta to myślałem o jakiejś papce np. papka ryżowa dla dzieci :) Pisze się "pompka" na miłość boską! Zmień to bo aż kole w oczy ;)
hehe wyglada bardzo podobnie jak w kazdym innym samochodzie i jest w baku :D
Odpowiem Ci na wazniejsze pytanie ktorego nie zzadales.
Aby ja wymienic musisz zwalic bak a zeby go sciagnac musisz zdemontowac zawieszenie (tak podejrzewam i tak slyszalem). Nic milego, robocizna drozsza od pompki :/
a ja słyszałem cos inego ale widze ze niemam co szukac tu pomocy
Pompka przelewowa to część nr 1. i jest umiejscowiona w zbiorniku pod prawym tylnym miejscem - konieczne zdjęcie siedziska. Siedzisko wyszarpuje się
Nic podobnego nie trzeba robić - żadnego ściągania zbiornika
Przykład podałem dla diesla, bo z avatara nie wynika jak masz silnik :/
Jedyny kłopot to nie tania pompa.
Powodzenia. Roboty nie jest dużo :cool:
Dlaczego??Cytat:
Zamieszczone przez oizo_pl
Cierpliwości kolego. Daj czas na odpowiedzi. To nie piekarnia ;)
Sorry za OT, ale mam gorszy dzień chyba. Coboss, to jest z mojej strony ostatnie upomnienie. Prosiłem Cię już kilka razy o pisanie rzeczy z sensem, na których się znasz lub jesteś ich pewien :faint: . Ty tymczasem po raz kolejny wprowadzasz w błąd innych.....Cytat:
Zamieszczone przez coboss
ok jest tam pompa ale ona daje paliwo do silnika a mi chodzi pompe która przelewa z jednej komory do 2 komory ? :medit: :medit: :medit: :medit:
W zbiorniku jest tylko jedna pompa, więc niezależnie czy masz diesla czy PB to i tak pompa jedna. I w jednym i drugim pompa jest pod kanapąCytat:
:faint: :faint: :faint: :faint: :faint: :faint: :faint: :faint: i ty masz 740
Rozwiń proszę swoją wypowiedźCytat:
Rozwiń myśl.... Bo z tego co się orientuję, kolega Sylwek7 ma 740i....Cytat:
Kolega oizo po części ma rację,jest dodatkowa pompka,ale nie w baku tylko na zewnątrz zbiornika,musisz wejśc pod auto i poszukać wokół zbiornika,już nie pamiętam gdzie dokładnie była,nie mam e38,a ostatnio ten model rozbierałem dwa lata temu.Tak wygląda ta pompka:
http://img27.imageshack.us/img27/5154/1001206.png
No ja tam nadal twierdzę Że w 740i pompa jest w baku.
Właśnie się doczytałem a właściwie wywnioskowałem że chodzi o 740i. Piszcie proszę w avatarach jakie macie samochody
W każdej e38 jest pompa w baku,ale zbiornik paliwa składa się z dwóch części(komór),do przelewania paliwa z jedej komory do drugiej służy właśnie ta mała pompka.
o własnie tylko pytanie jestes pewien ze to jest ta przelewówka i gdzie sie znajduje:P
Tak to jest ta pompka.Tak jak pisałem,musisz wejsc pod auto,napewno ją zobaczysz.
hmmm ja chyba juz wiem i mysle ze ja tego niemam słuchaj
...........................
jak patrzyłem od spodu na tą 2 komore baku za kierowca zauwazylem dziwną rzecz w baku wychodzil kawałek wężyka który mial może max 5cmm i wracal zaraz do baku i mysle ze tam chyba powina byc przelewówka
MOD: resztę pominę bo da się przeczytać. Litości 8/
nieczepiajcie sie dyslektyka bo ktos moze dostac w czaszke :evil: :evil: :evil:
?? Słucham ??Cytat:
Dyslektyk to nie tuman - słownik se zainstaluj ...Cytat:
Nigdy nie groź nikomu na tym forum kogo nie znasz osobiście - W żartach oczywiście - ale wyraźnie zaznacz ,że żartujesz. Przez coś takiego może stać się napięta atmosfera - A tego nie chcemy !!!!
Napisałem, że tak słyszałem i tak sam podejrzewałem. Ale info udzielał mi ktoś kto ma małą benzynkę. Nie wiem czy w ogóle są różnice między modelami. Sam podejrzewałem u siebie padniętą pompkę w baku ale jak usłyszałem, że trzeba zwalić bak, a tego raczej się nie da ściągnąć bez dalszego rycia to od razu moja pompka się wyleczyła ;DCytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Mnie też cieszy informacja, że w razie czego to jest do niej dostęp przez tylną kanapę. Do tej pory w sedanach docierało się do pompki przez bagażnik ale w E38 nie ma takiej opcji :/
Pompka która ciągnie paliwo do silnika jest pod podłogą na wysokości kierowcy (730d) lub względnie w innych modelach może być gdzie indziej ale na sztywnych przewodach pod podłoga auta! pompka w baku zawsze w nim jest i służy do przelewania paliwa z jednej komory baku do drugiej.Cytat:
jeżeli jej nie masz a masz jakiś śmieszny wężyk to obawiam się kolego, że jakiś The Best polski mechanik dorwał to auto :D
niestety w Pb jest jedna pompa, i pamietaj ze kazda pompa przelewa paliwoCytat:
Nie ma w benzynie dodatkowej pompy na układzie? To znaczy, że jak ta w baku siądzie to już jest po imprezie. U mnie po prostu musiałbym jeździć z pełnym bakiem ale paliwo tak czy owak byłoby zaciągane.
PS. A jak wygląda sprawa z odpowietrzeniem układu? Ta pompka w baku wystarczy aby przepchnąć paliwo np po wymianie filtra?
Coboss, zainteresuj się działaniem układu zasilania w samochodach.... Auta benzynowe mają pompę ciśnieniową w baku. Paliwo podane przez pompę idzie bezpośrednio na listwę wtryskową. W dieslu masz małą pompkę w zbiorniku albo/i pod podłogą do wspomagania pracy pompy wtryskowej albo pompy wysokiego ciśnienia. Prostsze diesle w małych starszych samochodach nie mają takiej pompy, bo pompa wtryskowa jest w stanie sama dość sprawnie zassać paliwo ze zbiornika.
Cytat:
bez problemu, krecisz o odpala, Pb to duzo latwiejsza obsluga od diesla
Witam panów serdecznie mam taki problemik z E38 730 D po przejechaniu kilku km gaszę silnik i po ok godzinie silnik nie odpala ,na początku myślałem ze jest mało paliwa , ale teraz mam 50 l w zbiorniku i jest to samo .Metoda prób i błędów doszedłem do takiego wniosku po wlaniu choć jednego litra paliwa auto odpala ,akcja miała miejsce kilka razy , teraz mam pytanie czy w zbiorniku jest jakiś czujnik odpowiedzialny za odcięcie paliwa ,lub związane z pływakiem walczę z tym problemem parę dni .Pozdrawiam.
Słychać pompę paliwa przy progu, pod Twoją pupą? :D Jeżeli tak to ją wymień, na Allegro była firma która je regeneruje na oryginalnych podzespołach Pierburg, polecam, mam rok i działa idealnie.
Co do przelewu. Nie wiem do dzisiaj gdzie jest ten chol.... zawór zwrotny ale gdzieś jest i możliwe, że padł. Zanim odpalisz auto podnieś maskę i zobacz czy jest zalany przewód paliwowy jak nie to paliwo cofa się do baku.
Kolejna sprawa odpowietrzenie zbiornika, jak nie będziesz mogła odpalić a paliwo będzie w przewodach to odkręć korek wlewu paliwa i przekręć kluczyk po paru sekundach odpal, jeżeli nie będzie problemu z odpaleniem auta w tym momencie to coś jest nie tak z odpowietrzeniem baku.
Jak zdiagnozujesz problem, napisz postaram się napisać jak mu zaradzić ;)
Rozwiązania i koszty:
1. 250zł i 20 minut na wymianę (brudna robota)
2. 15zł i 10 minut roboty (średnio brudna robota)
3. 0zł 10 minut roboty (w miarę czysta robota)
;D ;D ;D