mam problem , w momecie gaszenia silnika zaczyna postukiwac jesli gasze na sprzegle jest cicho czy jest jakas obcja zeby zastapic kolo dwumasowe ? lub zregenerowac....
Wersja do druku
mam problem , w momecie gaszenia silnika zaczyna postukiwac jesli gasze na sprzegle jest cicho czy jest jakas obcja zeby zastapic kolo dwumasowe ? lub zregenerowac....
Najlepszą opcją będzie wymiana na jednomasowe ze starszych modeli wyposażonych w silnik m30(e12,e23,e24,e28 i e32 z pierwszych roczników 86,87),wraz z kołem będziesz musiał wymienić sprzęgło gdyż jest inne.
Regeneracja sie nie oplaca lepiej uzywke dorwac. Ale czy to napewno dwumas? Jak ja mialem wyjechany to nie stukal mi tylko przy gaszeniu tylko jak mu sie zachcialo, a jak nadusilem sprzeglo to bylo cicho.
wiec jakiego sprzegła szukac?
Do takiego silnika jaki masz chyba jest tego duzo w necie. Cen niestety nie znam ale to nie bedzie majątek, poszukaj chwile to dobrze kupisz. Najlepiej znajdz kogos kto ma cale 730i na czesci i od niego wez, wtedy idzie sie dobrze dogadac co do ceny :]
Tarcza sprzęgłowa do koła jednomasowego ma amortyzatory drgań skrętnych(takie małe sprężynki),w kole dwumasowym tarcza sprzęgłowa jest pozbawiona amortyzatorów drgań gdyż te są zamontowane w kole zamachowym.
Sprzęgło do wersji z jednomasowym kołem
http://bmwfans.info/parts/catalog/E3...clutch/clutch/
jezeli masz ori rocznik to masz dwumasowe kolo.Nowy komplet sprzegla to ok 1,5-2tys zl-wiem bo wymienialem.zalezy od marki
jednomas do M30 strasznie trudno znaleźć - większość z nich siedzi już w swapach :]
mam e23 728 z jednomasowym kolem zamachowym - może będę rozbierał go na części ;(
Tez dolacze sie do tematu , mam podobnie na biegu jalowym przy niskich obrotach cos postukuje i przy gaszeniu rowniez, powiedzcie ile normalny mechanik powinien wziac za wymiane o ile to kolo dwumasowe
nowe kolo dwumasowe to pewnie 1300-1500zł + komplet sprzęgła ok 500 + robocizna...
Jeżeli nie bardzo się tłucze i nie będziesz bardzo szalał to możesz tak jeszcze jezdzić jakiś czas ...
ile ta robocizna ?? :D tak srednio bo u mnie sami magicy cenowi Czyli sam material ok 2tys tlucze tak sobie w kazdym badz razie slychac i przy gaszeniu choc tez nie zawsze Co rozumiesz przez jezdzic jakis czas ??
Jeżeli będziesz umiejętnie zmieniał biegi , nie będziesz szarpał , strzelał ze sprzęgła i robił innych dziwnych rzeczy to możesz tak jeździć "jakiś czas"
Mój kolega zrobił na takim kole ok 30 tyś km, potem sprzedał samochód - ostatnio widziałemten samochód na mieście i słyszałem że gosciu dalej tego nie zmienił bo już się bardzo tłukło ...
I tak trzeba to zrobic i tak ale na razie zainwestowalem w kable i swiece beru do tego czekaja zamowione tarcze i klocki ATE i ciezko troche z kasa dlatego pytam ile przejezdze i jakie moga byc konsekwencje rozpadu tego dwumasa ;(
Ok 200-300zł ,nienormalny mechanik dwa razy tyle.Cytat:
Zamieszczone przez goldfighter
Ok dzieki, przynajmniej mam rozeznanie bo czasem mnie rozwalaja niektorzy mechanicy :D
jesli ktos ma taki komplecik z jednomasem to chetnie z nim o tym porozmawiam własnie o to chodzi ze latam boczkiem i moje zbyt długo nie pociagnie
jesli ktos ma taki komplecik z jednomasem to chetnie z nim o tym porozmawiam własnie o to chodzi ze latam boczkiem i moje zbyt długo nie pociagnie
We Wroclawiu rowniez 200-300zl, oczywiscie za 500 tez Ci wymienia :)Cytat:
Zamieszczone przez goldfighter