-
Witam.
Witam serdecznie wszystkich!
Mam na imię Łukasz, mam 20 lat, pochodzę z okolic Grójca (nie każdy musi wiedzieć gdzie leży ta "metropolia" więc informuję że to około 50 km od Warszawy w kierunku "na Kraków" :) ) Studiuję sobie na Politechnice Warszawskiej i pracuję w charakterze programisty (robotnik naszych czasów :) ). Nie wiem co jeszcze mógłbym tu o sobie napisać więc tyle na mój temat.
Aktualnie jeśli jeżdżę, to autem rodziców albo korzystam z usług PKS, a że czasem posiadanie auta do swojej dyspozycji zaoszczędziłoby mi wiele czasu to zaczynam przymierzać się do kupna samochodu. Nie mam jeszcze swojej siódemki, a jeśli ją kupię to będzie to moje pierwsze auto. I mimo że samochód by mi się przydał to się nie pali i z zakupem spieszyć się nie zamierzam.
Zdaję sobie sprawę że wybór BMW serii 7 na pierwszy samochód nie jest szczytem rozsądku i gdybym przeprowadził chłodne kalkulacje to znalazłbym bardzo wiele "lepszych dla mnie" aut. No ale są powody dla których jestem gotów ponieść pewne koszty, a które decydują o tym że nie rozglądam się teraz za Hondą Civic z silnikiem 1.4 w wersji 90-konnej tylko za 7er. I myślę że większość osób z tego forum te powody doskonale zna.
BMW jakie planuję kupić to model E32, chyba silnik 3500 R6, chyba tylko manual wchodzi w grę, wyposażenie nie jest aż tak istotne, bo samochód można sukcesywnie doposażać, ale dobrze byłoby jakby miał tę skórę w znośnym stanie na start, w końcu to 7er. A jak skóra to klima też by się przydała :)
Silnik taki sobie upatrzyłem ponieważ podobno dobrze mu się z gazem współpracuje, a ja w aucie planuję taki mieć (kupić z porządną instalacją albo zamontować samemu). No i jest w miarę prosty i niezawodny (podobno), a to ważne dla mnie żeby z każdą pierdołą do serwisu nie jeździć. Skrzynia manualna ponieważ wydaje mi się że powinna być tańsza w ewentualnej naprawie. No i nie wiem czy nie zabrzmi to głupio ale ja lubię zmieniać biegi :D
Oczywiście wszystkie te plany mogą zostać zweryfikowane, gdyż tylko krowa zdania nie zmienia.
Bardzo cieszę się że trafiłem na to forum. Już uchroniło mnie ono przed stratą czasu, gdyż znalazłem tu opinię na temat E32 z Brodnicy, które miałem ochotę jechać oglądać a na forum wyczytałem że to szrot. No i mam nadzieję że dowiem się tu rzeczy które pomogą mi w zakupie dobrego egzemplarza E32 albo i wybiją mi (na razie) zakup tego samochodu z głowy. A przede wszystkim jestem ciekaw osób z tego forum :)
Kurde ale długie wyszło.
EDIT: zapomniałem dodać że mam nadzieję że na zakupie auta się nie skończy i dopiero wtedy zostanę forowiczem pełną gębą :D
-
chyba najbardziej wzorowe przywitanie jakie widziałem :)
więc: WITAMY :)
a teraz do rzeczy:
mam 3.5 litra r6 i jednak wolałbym chyba 4.0 v8. "szóstka" na początku starcza ale z czasem chce się więcej :)
co do skrzyni - wymiana w manualu "części eksploatacyjnych" jak dwumas itp, daje koszt podobny do remont automatu, który po remoncie jest praktycznie wieczny - oczywiście przy dbaniu o niego, wymianach oleju itp (choć co do tego znajdziesz różne opinie na forum).
była obszerna dyskusja na forum: "manual czy automat". przeczytaj, dosyć ciekawa lektura ;)
poza tym - mam manuala i chyba wolałbym automat. to siódemka, nie trójka tutaj liczy się wygoda i komfort a sprawnie i żwawo poruszać się i tak będziesz.
ogółem - mam to czego szukasz i mi brakuje trochę mocy trochę automatu i trochę wyposażenia ;)
no i najważniejsze - uważaj co kupujesz, lepiej zapłacić więcej a kupić zadbaną sztukę, niż przyciąć i się wkopać.
wszystko mówię Ci z własnego doświadczenia ;)
pozdrawiam!
-
Witam :D Żeczywiście takiego powitania daaaaawno nie widziałem :) :)
Tak z doświadczenia ci powiem ,że odpuść sobie 3.5L co prawda zamieniłem na większy bo na 5.0L V12 ale czasami się zastanawiam czy nie lepiej by było włśnie V8 lub diesla.Owocnych poszukiwań i do kupna Buni zabierz ze sobą dobrego mechanika co naprawdę zna się na BMW bo w minę w depnąć to na prawdę nie sztuka ;)
-
Witam serdecznie nowego forumowicza :D Życzę powodzenia i owocnych poszukiwań.
Na moim przykładzie Ci powiem że jeszcze może sie wszystko zmienić z założonymi parametrami wybranego auta. Ja np chciałem 2.8 i wszystko tylko nie srebrną a jak już znalazłem moją wymarzoną E38 to 5.4 no i srebrna ;D Ale nie żałuję.
Manual w 7emie jakoś tak nie pasuje. Byłem zawsze zwolennikiem manuala, jak zacząłem używać automat to sie rozleniwiłem ;D
-
-
No proszę w tak niedługim czasie moja pewność co do silnika i skrzyni biegów została mocno zachwiana, a nawet wychyla się w stronę większej jednostki i automatu. To w sumie nawet dobrze bo z tego co patrzę po Alledrogo to łatwiej jest dostać lepsze wyposażenie w takich egzemplarzach.
Jak już przyjdzie do kupna to z pewnością będę radził się kogoś kto się zna na tych autach i jeździł E32 bo dla mnie po przesiadce z wysłużonego Seata Toledo to każda siódemka będzie śmigać jak złoto :) No i żeby w razie potrzeby mnie ktoś walnął w łeb i powiedział żebym dał sobie spokój jak się napalę na jakąś padakę nie dającą nadziei na doprowadzenie do kultury.
A zapomniałem napisać o kolorze: aby nie był bordowy :D
-
-
Witam kolegę,
mam nadzieję że znajdziesz jakieś porządne auto :)
Również tak jak koledzy poprzednio napisali, radziłbym automat. :cool:
Szukasz w Polsce czy też za granicą ?
Pozdrawiam
-
Cześć, sam mam 3,5l V8 ale zawsze mnie korci mieć więcej, więc celuj w 4,4 V8 lub 5,4 V12 :)
-
Raczej w Polsce, chyba że trafi się kilka egzemplarzy do obejrzenia w Niemczech w tym samym czasie tak, żeby było duże prawdopodobieństwo że jadąc na zachód wrócę z dobrym autem.
Ciekawe jak ten silnik 4.0 V8 znosi zagazowanie, bo V12 raczej brał nie będę chyba że dowiem się że też chodzi ładnie na gazie i różnica w spalaniu względem 4.0 nie będzie kosmiczna. Co do tego to szczerze mówiąc jeszcze się nie rozglądałem bo do tej pory w R6 byłem zapatrzony :) Chociaż jazda V12 i tak pewnie warta tych pieniędzy. A z drugiej strony LPG + V12 to trochę chyba obraza majestatu :D
-
-
Witam
Ja właśnie mam 3,5 na manualu i jestem baardzo zadowolony.Spalanie niezbyt wygórowane a osiągi przyzwoite.Mogę Ci zdecydowanie polecić to połączenia silnika ze skrzynią.
Fakt że teraz kupując e32 patrzyłbym za 4.0.
Jeśli chcesz włożyć gaz do auta to o V12 zdecydowanie zapomnij.Chyba że sekwencje ale to przewyższy wartość auta.
Generalnie każdy silnik w e32 jest dobry więc lepiej patrz na stan a nie na silnik.Z każdego będziesz zadowolony ;)
Pozdr.
-
Witam Kolegę w naszych szeregach ;) ,tak jak przedmówcy - przywitanie extra ;D życzę udanego zakupu e32,a potem radości z urzutkowania :] i jak możesz i nie sprawi to tobie problemu to wrzuc fote do awatara, abysmy mogli Ciebie poznac :D
-
-
Witam :)
I kupuj 7 tylko w automacie :P
Pozdrawiam :papa:
-
-
Witam kolegę serdecznie i cieszę się ze chcesz zasilić nasze szeregi kolejną e32 :viva:
Jeżeli koledzy jeszcze Cie nie przekonali to powiem Ci jakie jest moje zdanie na temat sprawnego poruszania się e32.
Sam kupiłem to autko właśnie z motorem 3,5L i manualem.Powiem Ci że początkowo wrażenia były niesamowite ale później doszedłem do wniosku, że były one potęgowane przez uszkodzony tłumik, który sprawiał że myślałem że jade nie wiadomo ile.... :evil:
Jednak prawda jest taka, że autko w takim zestawieniu porusza się dosyć sprawnie ale po ok 2 tygodniach zaczeło mi czegoś brakować.. Czego??No właśnie... Człowiek dochodzi do wniosku że "mogłoby" się to ruszać troche żwawiej.
Myśle że teraz celowałbym w 4.0L no i :pada: AUTOMAT :pada:
Myśle że takie zestawienie byłoby wystarczająco zadowalające.
Jedno słowo na temat automata. Jeździłem automatem od kolegi też e32 3.5 i który twierdził że jego auto jest naprawde szybkie.
Jednak kiedy wsadziłem go do mnie to sam doszedł do wniosku, ze coś z tym automatem trzeba zrobić... Ale osobiście polecam automata tylko trzeba się nim zaopiekować w pierwszej kolejności.....
Ufff... to tyle ode mnie.
Powodzenia :papa:
-
-
Witam :)
Co prawda posiadam e38 ,ale nie o kaste mi chodzi a o silnik jaki się w niej znajduje-chodzi mi rzecz jasna o jednostke napędową 4.0 w automacie ,który również był montowany w e32-jestem z niego naprawdę zadowolony i naprawdę polecam :)
Dodam jeszcze że poprzednie auto to też było BMW tyle że e36 1.8 -moc nie jest w żadnym stopniu porównywalna ,więc trzeba się z tą mocą oswoić -o ile wybierzesz tą jednostkę(4.0 automat),tym bardziej ,że będzie to Twoje pierwsze auto ;)
Powodzenia w poszukiwaniach godnego uwagi nabytku -pozdrawiam :)
-
Myślę i myślę i wymyśliłem (często kończy się to w moim wypadku źle więc proszę się nie śmiać i sprowadzić na ziemię w razie potrzeby) że patrząc po ogłoszeniach to łatwiej kupić E32 750 niż 740. Czytając forum dochodzę do wniosku że V12 to nie jest aż taki nieposkromiony smok pod względem spalania. To wszystko sprawia że zaczynam zastanawiać się nad 750 jeśli dłuższy czas nie kupię 740.
Tak jak pisałem wcześniej auto kupię albo z dobrym i dobrze założonym gazem albo sam taki założę. Zakładam że instalacja do V12 to koszt dwóch instalacji do R6 + robocizna dobrego fachowca.
I tu mam pytanie: czy 750 może (poza spalaniem) zaskoczyć jakimiś wielkimi kosztami w porównaniu z tym co może wyskoczyć w innych E32?
Cholera im dłużej na tym forum jestem tym większe pojemności mi chodzą po głowie :D
-
-
Witam! Lepiej późno niż jeszcze później ;)
Miałem podobne dylematy jak Ty i forum mi pomogło w wyborze wersji silnikowej. Absolutnie nie żałuję. Spalanie LPG jakby Cię interesowało: trasa min. 16L, miasto (małe, bez korków) 22L, przynajmniej moja tyle pali (a nogę mam średnio ciężką) ;)
-
-