Automat, luzy na wale i szarpanie przy zmianie biegów
Witam
Czy lekkie luzy na mogą spowodować szarpnięcia przy zmianach biegów? Gdy jadę pod górę zero szarpania ale gdy jadę po równym i delikatnie naciskam gaz lekko szarpie.
Na krzyżaku jest trochę luzu, nie wiem czy na łączniku elastycznym też czegoś nie ma.
Pozdrawiam
Re: Automat, luzy na wale i szarpanie przy zmianie biegów
Cytat:
Zamieszczone przez Michael7
Witam
Czy lekkie luzy na mogą spowodować szarpnięcia przy zmianach biegów? Gdy jadę pod górę zero szarpania ale gdy jadę po równym i delikatnie naciskam gaz lekko szarpie.
Na krzyżaku jest trochę luzu, nie wiem czy na łączniku elastycznym też czegoś nie ma.
Pozdrawiam
Dzisiaj u siebie to sprawdzilem bo to samo sie zaczyna dziac. 8/ Wymienilem krzyzak na wale bo wibrowalo przy ruszaniu i potem przy 80km/h. Szarpanie jednak pozostalo. Tak samo jak wyzej na[isane te same objawy. Delikatnie jadac szarpie przy zmianie biegow. Czym wyzszy bieg tym bardziej czuc. Sprawdzilem na kanale. Kolega siedzila w aucie i ruszal przod tyl. Tuleje tylnej belki wuhukane i luz maja. :razz: To jest tego przyczyna. Juz mialem skrzynie wymieniac, 3 razy niepotrzebnie olej zmienialem w skrzyni automatycznej:hah:
Cytat:
Zamieszczone przez conrado
Dzisiaj u siebie to sprawdzilem bo to samo sie zaczyna dziac. 8/ Wymienilem krzyzak na wale bo wibrowalo przy ruszaniu i potem przy 80km/h. Szarpanie jednak pozostalo. Tak samo jak wyzej na[isane te same objawy. Delikatnie jadac szarpie przy zmianie biegow. Czym wyzszy bieg tym bardziej czuc. Sprawdzilem na kanale. Kolega siedzila w aucie i ruszal przod tyl. Tuleje tylnej belki wuhukane i luz maja. :razz: To jest tego przyczyna. Juz mialem skrzynie wymieniac, 3 razy niepotrzebnie olej zmienialem w skrzyni automatycznej:hah:
I jak kiedy będziesz wymieniał te tuleje? Daj znać przy pomogło.
Pozdrawiam
[quote="Michael7"]
Cytat:
Zamieszczone przez conrado
I jak kiedy będziesz wymieniał te tuleje? Daj znać przy pomogło.
Wczoraj w koncu zlozylem swoja bawarke.
Wymienilem tuleje na tylnej belce, łaczniki wahacza tylnego tak zwany okular. Jak komus moge doradzic jesli dojdzie do wymiany tuleji tylnej belki to ja wyjmijcie i na wierzchu wybic. Ja probowalem bez wyjmowania. Tylko opuszczajac ja. Kombinowalem sciagaczami, wybijac mlotkiem. Nie wyszlo mi. Po 4 godzinach walki rozebralem cale zawieszenie w 2 osoby zeszlo jakies 2,5 godziny.
Po wymianie tuleji nie mam podczas zmiany biegu uderzenia jakie mialem i mnie irytowalo to. Teraz o wiele sie przyjemniej jezdzi samochodem. Zero uderzen przy zmianie 3 na 4. Przed wymiana wtedy to bylo najbardziej odczuwalne. Jednak minimalny luzik dalej odczuwam jak zmienia biegi skrzynia. Pewnie na polosiach pozostalo lub na przegubie na wale. Ma moze ktos jakies inne propozycje czego sie uczepic o ten minimalny luzik?