Witam. Panowie w moim aucie jest most od automatu a skrzynia od manuala. Warto zmienic na most od manuala? Bedzie odczuwalna jakas roznica po zmianie? Dodam ze taki wlasnie most lezy u mnie w garazu.
Wersja do druku
Witam. Panowie w moim aucie jest most od automatu a skrzynia od manuala. Warto zmienic na most od manuala? Bedzie odczuwalna jakas roznica po zmianie? Dodam ze taki wlasnie most lezy u mnie w garazu.
Powiem ci tak to zależy na czym ci zależy czy na odejściu z pod świateł ale kosztem predkości max ,czy predkościa max??
Najpierw sprawdz jaką ma przekładnie most czyli pokreć od strony wału i policz ile się okręci flansza na koło to samo zrób w aucie i policz.
tam gdzie wynik ci wyjdzie większy ten jest zrywniejszy. :)
Możesz mieć np:3,45 ten jest szybszy lub 3,64 ten jest zrywniejszy ale wolniejszy.Nie jestem pewiem czy były też w E32 mosty 3.91 4,27 te są naj zrywniejsze ale o V max to zapomnieć. :D
Z czego się orientuję to fabryka nie montowała na przełożenie powyżej 4.Cytat:
Zamieszczone przez Mirek
@zimek
to że masz inny most niż fabryczny, chyba że skrzynię zmieniałeś automat -> manual, to nie popsuje auta :x
a po drugie - to zachęcam do przeczytania regulaminu, a następnie zmień tytuł tematu, bo jest bezsensowny "e32" w dziale dla e32.
Myslałem że c się całe auto rozpadło albo je zgubiłeś :faint: 8/
nie pisalem ze most jest nie fabryczny tylko, ze jest od skrzyni automatycznej. Teraz jest zmieniona na manualna. I. most ktory lezy jest tez od skrzyni manualnej i wiem ze na pewno jest zrywniejszy bo pochodzi z mojego rozbitego auta. Ale wiem juz o co chodzi dokladnie.
najbliższy most w przypadku e32 to raczej na rzece...
w temacie dyferencjału jeśli marzysz o ekonomii to mam dyfer z 5 litrówki za pół darmo ;)
730iA z takim dyfrem robi dużą różnicę :D
Jeśli na 5 biegu wskazówka obrotomierza pokrywa się ze wskazówką prędkościomierza to wszystko jest ok.Jak najbardziej występowały dyfry o przełożeniu powyżej 4 w e32.
http://www.allegro.pl/item656488742_...omat_4_10.html
Najbardziej optymalny do m30 będzie 3.64.W 735 miałem wcześniej 3.45,zmieniłem na 3.64 tak jak jest w 535i i jest troszkę zrywniejszy,prędkości max.nie sprawdzałem,ale różnica będzie minimalna.
Jak marzyl bym o ekonomii to kupil bym sobie malucha a nie 7 ;) . A zminic chce bo poprzednia bm na drigim biehu jechala mi 90 km/h a ta max 50
Panowie zmienilem, jezdzi duzo lepiej niz wczesniej ale przy tym moscie, ktory byl jako dawca, nie bylo czujnika od predkosci bodajrze, zalozylem ze starego i pokazuje predkosc ale nie plynnie tylko wskazówka skacze.
no własnie moja buna tez na 2 wyciaga 90km
Ja na 2 100km/h :D
Cytat:
Zamieszczone przez miglanc153
A te osiągi to z kick-down czy bez? I na jakim trybie skrzyni (S/E) ?Cytat:
Zamieszczone przez maciej730
Zaraz będzie tu licytacja.....
a moja bunia na 5 to 230 idzie ;D
m manualu...... :cool:
Cytat:
Zamieszczone przez Hubertus7er
Na manualu oczywiście. A V max 245km/h kola 17 cali 235/45 oponki ;)
m60b30 z dyfrem 3.16 ( czyli fabryczny ) na 1-50/h , 2-100/h ...
stary temat ale chciał bym odświeżyć mam e32 m60b30 w manualu i chciałbym założyć dłuższy dyfer u mnie 3.16 czy 3.15 jaki polecacie i jesli mam ASC+T to mogę zakładać ze szperą?? i ost pytanie co muszę zmienić by założyc most z 740 2.94??
pyt2 musisz zmienić most a konkretnie sam dyferencjał :D
czyli sam środek??
Tak. Powinno wszystko pasować bez przeróbek
dzieki jarek:) teraz szukanie mostu 2.94:)
Witam
Na wstępie : mam nadzieje ze nie jest to zbytni OT.
Mój mechaniki jest na etapie usuwania nieszczelności z dyferencjału i zadał mi pytanie czy chce ori uszczelniacz za 120 zl czy zamiennik za 40 zł - określił że nie da 100% gwarancji że ten drugi będzie trzymać. Moje pytanie czy jest duża różnica w produktach takich jak uszczelnienie ( uszczelka ? ) Dyferencjału ? Nie jest to kolosalna różnica cenowa tylko na ori trzeba poczekać dłużej trochę a ja już nie mogę się doczekać gotowego auta. Jako kompletny laik w tematyce mechaniki / części proszę o pomoc.
Kup np Corteco po symbolu w sklepie z łożyskami i uszczelniaczami może być taniej a to bardzo dobry simering.
Panowie, a ja mam takie pytanie, M60B30 jakie ma przełożenie dyfra dla skrzyni manualnej a dla automata?
I czy dyfer z 750 podejdzie w wózek i półosie M60 :)