Witam serdecznie !! czy ktos z okolic katowic zajmuje sie mozntażem ksenonów ?? albo mogłby mi założyc ?? oczywiscie nie za friko ???
Wersja do druku
Witam serdecznie !! czy ktos z okolic katowic zajmuje sie mozntażem ksenonów ?? albo mogłby mi założyc ?? oczywiscie nie za friko ???
A co rozumiesz przez załozyć? - jakie części :)?
Kolego jak chcesz montować zestaw "HID" to z narzędzi potrzebujesz kilku piwek ,a z wiedzy - to ja te piwka otworzyć :)
potrzebowałbym pomocy (co dokładnie potrzeba i z jakiej firmy bo jestem laikiem w tym temacie )w zakupie przetwornic i żarówek i wrzuceniu ich do srodka
tylko oryginały ... szkoda czasu i pieniędzy na hid ( czyt. hit ;] )
NAPISZ NA PRIV podam ci kontakt do firmy co ci założa i bedziesz mega zadowolony jak ja bo sam posiadam od nich i działają idealnie ;D
Nie skreslajcie ich tak os razu, wiadomo oryginal to oryginal ale HID z najwyzszej polki ujdzie i nie bedzie robil spustoszenia w elektronice, tylko ze takie zestawy to koszt pewnie z 700-800zl wiec chyba jednak urzywane oryginalne wyjda ciekawiej :)
chciaiłbym żeby swieciło naprawde profesionalnie a nie jak w kaddecie ???
moze jakies podpowiedzi płnace z doswiadczenia starszych kolegów
Miałem HID-w 5-tce, świeciły dwa lata bez nikakich problemów,a jak się na nie zdecydujesz to zakup sobie 4300 zbliżone do światła żarówki zwykłej nie biją fioletem , i świecą o wiele intensywniej niż o wartości np. 8000.[ od 4000 do 6000---jeszcze jakoś to wygląda powyżej gorzej w nocy widać i serio fioletem świecą bardzo] .
http://moto.allegro.pl/item642622647..._koszalin.html
chodziło Ci o ten zestaw 4300
Za prawa autorskie będą ścigać Zarząd. Za HID-y posiadacza tego rozwiązania. Dlatego Zarząd nie ma nic do modyfikacji dokonywanych przez użytkowników forum w swoich autach, ale nie pozwala na narażanie się i forum na niepotrzebne przepychanki. Mam nadzieję, że to klarowne argumenty :)Cytat:
Zamieszczone przez NikosWariat
Jak chcesz profi to:
1. Nowe (lub urzywki ale pod xenony) soczewki,
2. dwa czujniki samopoziomowania plus uchwyty na wachacze
3. sterownik samopoziomowania
4. wiązka kabli i wtyczki
5 silniczek plus przewody do spryskiwaczy na reflektory
6 spryskiwacze na reflektory
7. żarówki D2S 2szt
8. przetwornice 2szt
cos pominąlem ?
Chyba ze masz spryskiwacze i samopoziomowanie - bo spotkałem sie z takim rozwiązaniem kiedyś u kumpla w E38 a żarówki miał normalne, wtedy wymieniamy soczewki i kupujesz zarniki plus przetwornice...
Dokładnie tak jak kolega Aldik napisał tylko ori i tylko z tym zestawem inaczej tak jak większość użytkowników podrób będziesz oślepiał innych ...............
Nie chcę się kłócić ,zrobiłem to tak[w e34],obniżyłem projekcje świateł mijania i nie było problemu z oślepianiem a i tak lepiej o wieeeele widziałem przed autem,a spryskiwacze przecież można zamontować,jak nie ori to podr. ,spryski'' muszą być bo zabrudzone reflektory xenon. tez rozpraszają światło i oślepiają,niestety samopoziomy już trudniej zamontować ,szczególnie w starszych autach , ale jak ktoś lubi się pobawić wszystko jest do zrobienia.[co do HID-ów nie mam do tego sprzętu żadnych przeciwwskazań-dobrze się sprawowały,polecam].
:faint:Cytat:
Nikos W.z ciebie to model,wiem,że masz wiedzę ,bo raz mi nawet coś pomogłeś , uwierz mi nie każdego stać na nawet używki , a HID-y jak hidy cenowo dostepne i tyle, jak ja zarabiałbym tyle co w niemcowni Helmut jakiś tam to zapewniam cię ,że nie jeżdziłbym tym co jeżdzę ,przynajmniej nie z twego roku co mam tylko jakąś dwu-trzy letnią bawarką,ale cóż my możemy w tym bezkryzysowym pełnym pracy dobrej płacy kraju......... 8/
Ja mam wszystko co trzeba w aucie tak,że w poprzednim były różne kombinacje,w obecnym mam to z głowy , tyle ,że żal mi tych co nie mogą spełnić marzeń a chcieliby jeżdzić BM.
kolego sympatyczny nie wiem czy sie orijentujesz ile kolezko kosztuje ori zestaw xenonów do modelu bmw e38??? NIE???Cytat:
wiec pozwól ze cie uswiadomie koszt takiej zabawy to kwota blisko 7000 pln plus montaz wiec wyjdzie ci kolo 10 tys pln :razz:
wiec wybacz ale to ze mam e38 nie koniecznie musi oznaczac ze jestem az taki bogaty ze zainwestuje taka kase w ori zestaw bo i po co??? skoro tak sie boisz policji to siedz w domu bo cie za wyglad moga zamknac :evil:
wiec mam prośbe nie nalezy nikogo do niczego zmuszac ani nakazywac co ma kupic ani nie straszyc tym bardziej prawem bo nie kazdy jest taki jak ty i wszystko ori kupuje
wiec pomysl co czasem piszesz
pozdrawiam
Tu się muszę zgodzić z Nikosiem. Mam dość HID'ów w golfach i innych autach. Oślepiają człowieka i stwarzają zagrożenie. Nie dość że taki pajac zakłada to zdejmując lampy szkoda mu na ustawienie tych lamp kasy! Wali w niebo albo gdzieś na pobocze. Jeśli ksenon to tylko ori żaden KIT/HID czy inne badziewie. Nie po to w ori jest poziomowanie i spryskiwacze! Ktoś to po coś dołożył i nie sądzę że to fanaberia twórców aby zarobić więcej kasy!
Dlatego DUŻE I STANOWCZE NIE przeciw dokładaniu HID'ów. Chyba że jako oświetlenie dodatkowe na spoty zloty itp aby się pochwalić. Nie masz ksenonów kup ori! Nie stać Cię to nie zakładaj a nie narażaj swojego i cudzego życia !!
przesadzacie ja wlasnie orginalne ksenony mam wywalone bo byly z nimi problemy mam zestawik za 600zl teraz i jestem zadowolony .
tak i skonczyly sie moje problemy z ksenonami.
ale masz to co byc powinno czyli system poziomowania + spryskiwacze! Masz lampy ustawione! Nam chodzi o nie przystosowane lampy bez poziomowania itp i w to HUiDy
Przestańcie wpadać w paranoję (mówię to do niektórych)... :roll:
Na każdym forum o samochodach - wiecznie żywy (niczym Lenin) temat straszliwej plagi amatorsko montowanych HID kit'ów...
Można by wywnioskować, że to nie wiadomo jaki problem. Nie wiem tylko dlaczego spotykam się z nim głównie... w Internecie na forach, zamiast na drogach.
Wiadomo że czasem czyjeś światła są trochę za mocne, ale czy to naprawdę powód żeby poświęcać temu tyle uwagi i moralizatorstwa?? (zwłaszcza że "straszliwe oślepienie" trwa zwykle kilka sekund).
Także zachęcam do dania trochę na luz... ;)
michał w mieście nie przeszkadza ale na trasie gdzie masz ciemno to nie jest tak przyjemnie. Jedziesz sobie od dłuższego czasu sam po ciemnej drodze nagle z naprzeciwka wypada Ci taki z HID'ami i co widzisz? G.. widzisz :) Nie raz miałem taki przypadek dlatego wiem jak to wygląda. Tam gdzie jest ruch i jadą inne auta nie ma problemu ale na bocznych drogach jest to zdradzieckie.
Ja od paru lat mam zawsze auta z ori xenonami ale widziałem raz E36 z HiD'ami i świeciły super... Myśle ze problem jest nie w tych zestawach ale ogólnie w urzytkownikach.. Osobiście uwarzam, że poziomowanie i spryskiwacze są o dupe roszczaś, i tak przeciez sam człowiek ustawia te światła, więc jak będą źle wyregulowane to nawet jak sie poziomują to na końcu ustawią sie do zlej pozycji co będzie powodowac oślepianie innych. Ja juz miałem w 2ch autach problem z poziomowaniem i ciekaw jestem jak sie mieli jadący z przeciwka jak mi światła raz swieciły po ziemi a w sekundzie na niebo i centralnie po ich oczach.... Jak kierowca jest myślący to żaden jego HiD Was nie oślepi...
czyli wyustarczy ze sie zbierze 3 sumokow na kanape po drodze i pupa z samopoziomowania :)
generalnie jest jak z wszystkim - mądrze użytkować a bedzie dobrze.
Raczej spojrzałbym na takie rzeczyCytat:
Zamieszczone przez LUQA
http://moto.allegro.pl/item646591179...ony_od_ss.html
Jak nie chcesz się zawieść lub nie chcesz mieć problemów z elektroniką czy ewentualnie gazem o ile masz w aucie
ogólnie mi się wydaje, że ktoś to wymyślił właśnie w takim celu a nie po to aby ludzie to wtykali wszędzie gdzie się da w końcu takie zestawy robi także Philips czy Hella!Cytat:
To jaka będzie elektronika, jest naprawdę bez znaczenia. Samo obsadzenie żarnika jest dostosowane do mocowania zwykłej żarówki. I czy założysz zestaw za 180 czy za 750, to zawsze będzie dokładane. Wystarczy rozebrać lampę na zwykłą żarówkę i porównać z odbłyśnikiem dedykowanym do xenonu. Mają różne profile, co powoduje, że ori xenon świeci tam gdzie powinien a HID gdzie popadnie. O ile w przypadku lamp soczewkowych sprawa nie jest tak bolesna o tyle zwykłe lampy (H3, H4) z HID-em oślepiają niezależnie od tego, jak się je wyreguluje....Cytat:
Zamieszczone przez coboss
Soczewka jest taka sama. Odbłyśnik jest inny.Cytat:
U mnie działa w czasie jazdy, dojeżdżam do garażu, zatrzymuje auto na dziwnie uksztaltowanym terenie i na bramie garazowej widze jak po sekundzie wiazka światła się przesuwa o kilka centymetrów...Cytat:
Poza tym HID założony do BMW gdzie jest lampa z soczewką nie bedzie aż tak bardzo raził. Problemem są auta typu golf/calibra gdzie nie ma soczewki, która skupiła by wiązke światła na jezdnię tylko walą takim światłem po oczach...
Światła zawsze będą "latać" z autem ale system poziomowania będzie je nieco korygował. W czasie jazdy ciężko jest to zauważyć. Najlepiej to widać jak staniesz przy ścianie i dociśniesz np tył auta. Zobaczysz wtedy na ścianie że pójdą do góry a potem na dół ;)
Czujniki są przy wachaczach, skręć max kołami w prawo to przy prawym przednim kole jak klękniesz zauważysz go.. teraz nie chodzi o wiare ale o fakt, że jak ruszy się wachacz (czyli zmieni sie droga) to automatycznie światła sie korygują. Po za tym też zauważyłem pare razy jak podczas jazdy sie zmienialo..Cytat:
Możliwe, ale wiem z doświadczenia też że trudno to zauwazyć .. Ale sam fakt ze gdy poruszasz czujnikiem tzn tą ruchomą częścią i soczewki zmieniają pozycje świadczy o tym ze musi tak być..Cytat:
Głównie chodzi o to ,że jak jedziesz pod górę,załadowany,czy zjezdżasz w dół po to są te czujniki na wahaczach , z przodu i z tyłu ażeby w pewnym momencie zareagować,przecież one natychmiast nie mogą zadziałać , bo raz byśmy widzieli P.Boga ,a raz asfalt.
HIDy 4300 mam założone w coupeji (soczewki H1),co do barwy brat w 5er miał 6000 i na takowe mnie namawiał ale założyłem wspomniane 4300 jak oryginały philipsa czy osrama,brat juz też przeszedł z 6000 na bielsze jak zobaczył różnicę.
Montaż banalnie prosty,zajmuje troszkę więcej czasu niż wymiana żarówki.
Co do rażenia czy oślepiania innych,obydwie lampy jeszcze przed montażem xenonów miałem dobrze ustawione,po montażu sprawdziłem jeszcze raz i jest OK,i napewno nieoślepia nikogo co sam sprawdziłem.Faktem jest że światło jest jaśniejsze ale dobrze ustawiona soczewka (projektor) napewno nie oślepi,co innego zwykłe lampy-rażą niesamowicie nawet jeśli ustawić by je niewiadomo jak nisko.
To, to wszyscy wiedzą a różnice są niesamowite w jakości, miałem i takie i takie. Od ludzi wiem, że te tanie potrafią zakłócać pracę elektroniki sam nie miałem z tym doświadczenia. Skarżono się też na dziwne zachowanie czegoś tam co reguluje gaz. Nie znam się na tym ale na coś wpływały bo po wywaleniu pseudo xenonów wszystko wracało do normyCytat:
Zamieszczone przez sylwekk