Witam serdecznie mam pytanie odniosnie przednich lamp !! czy można je zdemonotowac bez koniecznosci zrzucania zderzaka?? bo koleś rzekomy "mechanik" twierdzi że nie ma takiej możliwości??
Wersja do druku
Witam serdecznie mam pytanie odniosnie przednich lamp !! czy można je zdemonotowac bez koniecznosci zrzucania zderzaka?? bo koleś rzekomy "mechanik" twierdzi że nie ma takiej możliwości??
bez problemu je ściągniesz bez zdejmowania zderzaka jest tu gdzieś foto relacja do ringów i tam jest to opisane co i jak :)
OCzywiście ze sie da - tzn w wersji po liftowej ale jak pamiętam to w przed liftowej też, potrzebny będzie torx20 (długi), zdejmujesz osłone metalową pod lampą i odkręcasz dwie śrubki - są głęboko - następnie śrubki u góry i wyciągasz lampe :) Za pierwszym razem pół dnia roboty, za drugim 15 minut ;)Cytat:
Zamieszczone przez LUQA
hehe Zajebis.. mechanik :D taka opcja tyczy tylko E65 po lifcie z tego co wiem. Tutaj jedyną niewygodną sprawą to jest ściągnięcie listewek pod reflektorami, bynajmniej w wersji po liftowej tak jestCytat:
Zamieszczone przez LUQA
Jedyne co do powyzszych instrukcji dopisze to jak masz auto po lifcie to najpierw wykrec sam kierunkowskaz bedzie latwiej sciagnac lampe
Sprawdź we wyszukiwarce bo chyba nawet zrobiłem kiedyś fotorelacje z tej akcji.. czyścilem szkła...
EDYCJA
http://forum.7er.pl/-pozostale-monta...ghlight=#83909 - tu jest link do montarzy ringów ale przy okazji jest opisane jak wyjac lampy :)
W mojej poprzedniej 7er nie było tych ściągalnych pasków i musiałem odkręcać przedni zderzak. Była przed liftem z 1998 roku. Te paski były skręcone z lampą od spodu i inaczej nie dało rady.
W takim razie na pewno nie było to ori wykonanie tylko jakaś samoróbka :) Orginalnie nie rusza się zderzaka żeby wyjąć lampe ;)Cytat:
Zamieszczone przez cutthr0at
Przedliftowe paski nie powinny być nigdzie przykręcone !!!
W przedliftowych lampach należy po prostu przesunąć blaszane paski pod lampą w kierunku nerek (oczywiście maska otwarta). A potem standard - dwie śruby Torx 20 od dołu i dwa wkręty krzyżakowe od góry, następnie lampa do przodu.
No i kierunki trzeba odkręcić bo inaczej lampa nie wyjdzie :DCytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Były oryginalne :-D Kupowałem nowe i były identyczne! http://hobby-elektronika.eu/migacz.html Później poszukam zdjęcia. I na 100% było można je odkręcić tylko od spodu!
Może nie mówimy o tym samym :/ Chodzi o te metalowe listewki pod reflektorem które są lakierowane na kolor nadwozia. I że niby je miałeś przykręcone do reflektora?Cytat:
Poszukaj fotki i załącz, może dowiemy się czegoś nowego ;DCytat:
http://images37.fotosik.pl/134/fd3fbed372e5a3aem.jpg
Chodzi mi o ten zielony plastik między reflektorem a zderzakiem. Wchodzi on pod reflektor i jest to wszystko skręcone razem. Jedyna możliwość żeby się dostać do tych śrub to ściągniecie zderzaka(innej nie znalazłem).
Kolego, dokładnie tu napisałem, jak się to demontuje. Należy przesunąć blaszany pasek pod lampą (w Twoim przypadku TEN zielony) w kierunku środka pojazdu.
Nie wiem, jak Ci to czytelniej napisać.....
Ja wiem jak sie go demontuje! Też mnie to zastanawiało, porównywałem swoją lampę z lampą w 735 '97 u mojego taty i u mnie nie było żadnego metalowego/plastikowego paska który można by było przesunąć lub odczepić w jakikolwiek sposób! Był to jeden plastikowy element który wchodził pod lampę na prawie całą jej długość(lub coś koło tego).
Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić?
I mówisz że kupiłeś takie coś nowe? W ASO? Czyli zamiast metalowej blaszki w kolorze nadwozia miałeś jakiś plastik? :/Cytat:
Moje poprzednie auto uległo wypadkowi, stłukł się ten reflektor na zdjęciu, był rozwalony zderzak, lekko maska i rozwalona zawiecha. Znalazłem ten sam rocznik z "ugotowanym" silnikiem i kupiłem wszystkie części. Łącznie z tym badziewnym plastikiem. Możecie mi wierzyć lub nie ale porównywałem przód w 7 mojego taty i swoją jak stały metr od siebie i sposób montażu reflektorów był inny!
No tu wiara ma niewiele do powiedzenia w obliczu materiałów firmowych (ETK). Przyjrzyj się dokładnie tej listwie pod lampą, bo ona nie mogła być z tworzywa przed liftem.Cytat:
http://static.bmwfans.info/images/epc/NTQ0NV9w.png
Side panel, front - BMW parts catalog
Część nr 6 - listwa blaszana. Nie było innych.
Aha czyli nie kupowałeś tych części nowych w serwisie tylko z innego auta. W takim razie śmiem wątpić czy w tym aucie z którego brałeś graty było to ori. Niemożliwe jest aby w jednym roczniku czy nawet miesiącu wypuścili inny sposób montażu lampy i tej listewki :/
Może ktoś tam coś pokleił wcześniej i stąd wystąpił taki problem hmmmCytat:
Zamieszczone przez Damias
Dwa tygodnie temu montowałem ringi do mojej e38 95' . Konieczne było zdjęcie zderzaka, ta listewka w kolorze przykręcana jest do lampy . Zderzak trzeba zdjąc bo są dolne śruby lampy ktorych bez zdjęcia nie ma opcji wykręcic.
Nie jest to prawdą - osobiście montowałem ringi (w swojej przedliftowej E38) a zderzaka nie zdejmowałem.
Jak ktoś chce instrukcję krok po kroku - to są chyba ze trzy na e38.org (sam z nich korzystałem).
Michale :)) wiem ze zęby na e38 zjadłeś, jest to prawdą co napisalem, pijany przecież nie bylem :))
Zgadzam sie z kolegą "cutthr0at " który te same problemy co ja spotkał wczesniej :)) heh, a jakie to ma znaczenie, jak nie wychodzi lampa "bo coś ją trzyma" to trzeba bedzie zwalic zderzak :)) dyskusja na 3 dni, a roboty na godzine :))
Z tym "zjedzeniem zębów na E38" to gruba przesada... ;) Ale akurat temat lamp mocno ćwiczyłem, stąd mój upór.Cytat:
Zamieszczone przez vitor1982
Być może nieporozumienie wynika z faktu - że te dolne śruby są dość podchwytliwe.
Ja sam głowiłem się pół dnia - śruby odkręcone, luźno latają, a lampę ciągle coś trzyma. Jednak w końcu doszedłem i już później wyciągałem/montowałem lampy wielokrotnie. :)
No chyba że np. jakaś partia miała to inaczej rozwiązane, ale nie sądzę... Moje auto było z lipca 1996.
No i prawda też jest taka, że ta blacha po dłuższym czasie niezdejmowania po prostu trzyma się bardzo mocno na zgromadzonym brudzie i ciężko jest ją przesunąć. Tak jak załączyłem wcześniej, ta blacha jest osadzona na elemencie z tworzywa, który to element jest przymocowany od dołu do lampy. I jak do tej pory nie spotkałem się z innym patentem .... Zatem jak ktoś jeszcze twierdzi, że trzeba zdejmować zderzak do wyjęcia lamp, a jest w Wawy lub okolic, to proponuję spota w celu rozwiania wątpliwości.
No to pewnie chodzi o to że nie dało się blaszki wysunąć więc odkręcane było całe to tworzywo w którym się owa blaszka trzyma. I stąd całę zamieszanie. Innej możliwości nie widze ;)
Tylko że to nie była blacha, po uderzeniu pękła i na 100% ten element był cały z plastiku, ta z innej 7ki którą kupiłem też była identyczna(poza kolorem). Oj naprawdę wiem co mówię, sposób mocowania lampy był zupełnie inny niż w 7ce mojego taty i lampa posiadała z tego co pamiętam jakiś badziew pozwalający zmienić kierunek światła(w przypadku poruszania się po europie) czego np u mojego ojca nie było. Poszukam jeszcze gdzieś w pobliżu jakiejś 728 na sprzedaż i jak coś zrobię zdjęcie coby już nie było żadnych niejasności.
Po lifcie są takie jakby 2 zatrzaski od dołu które się podważa (do siebie) i listewkę która już wyskoczyła podnosi się do góry, cała jej górna część to kołnierz który nachodzi na plastik lampyCytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Cytat:
Czyli na 100% nie była ori. W oryginale nie ma żadnych plastików lakierowanych, to nie opel :)
Też zakładałem Ringi i wystarczyło wysunąc te listewki,co prawda bardzo cięzko schodziły musiałem troszke sie naszarpac a później polakierowac ale było warto.
Cytat:
Może to jakaś Angielska wersja? ;)
Ta listewka była od zawsze i w nowym i starym, może trochę się różnił sposób montażu, pewnie tą po lifcie też się da wysunąć nie próbowałem ale na pewno można ją zdjąć podciągając 2 zatrzaski na doleCytat:
Ale mowa jest o lampach przed liftem.
W opisie tematu jest rok 1995 więc raczej przed liftem :PCytat:
wsio rybka :) Ważnie, że kolega doszedł do tego że ma jakiś zamiennik a nie oryginał a nawet o tym nie wiedział dla tego musi zwalać zderzak aby wykręcić lampy
No toż napisałem że PRZED liftem :mad: ;DCytat:
Zamieszczone przez radoshb
Panowie ale po co ten caly spor??
[glow=red:a019252a62]NIEPODWAZALNYM[/glow:a019252a62] faktem jest ze mozna lampy zdemontowac [glow=red:a019252a62]BEZ[/glow:a019252a62] zdejmowania zderzaka- jednak wie tylko o tym ktos kto robil to juz kilka razy ;) bo tylko po rozkreceniu zderzaka zauwazy te 2 gleboko schowane torx`y ktore odkrecic mozna tylko odpowiednio dlugim kluczem... :(
Nawet jak ktos twierdzi ze nie (jego wybor) i zdemontuje zderzak to raptem musi odkrecic 8 srubek (6 od nadkoli i 2 duze od zderzaka ;) ) robota w sumie max 10min, wiec nie ma sensu sie spierac a poprzez demontaz zderzaka nikomu korona z glowy nie spadnie :D
Listewkę będzie trzeba zdjąc nawet ze zdjętym zderzakiem ponieważ pod nim jest taka zasówka łącząca błotnik z podstawą reflektora :P
Twierdze, że bez zdjęcia listewki się nie da zdjąć reflektora! :evil:
Więc jak ktoś przy okazji ściągnie zderzak to tylko po to by zobaczyć od spodu :)
Wtrące się do tematu .jestem dowodem tego że nie trzeba demontować zderzaka ja niedawno zakładałem ccfl w swoim cukierku z 2001 bez demontarzu.pozdrawiam :papa:
tak to wygląda
Mam 728 z kwietnia 98r. PRZED LIFT! Listewki podreflektorowe są metalowe wystarczy je przesunąc srubokretem w strone grilla i po sprawie, wlasnie to robie ;p komp lezy na silniku ;]