witam, spotkal sie ktos z takim problemem ze po wyciagnieciu bagnetu od poziomu oleju w 740 m62 robi sie "odkurzacz" i ssie powietrze a z wydechu fioletowy dym ?
Wersja do druku
witam, spotkal sie ktos z takim problemem ze po wyciagnieciu bagnetu od poziomu oleju w 740 m62 robi sie "odkurzacz" i ssie powietrze a z wydechu fioletowy dym ?
Tak - spotkał się ;)
Odma do wymiany
witam :) dzieki za odpowiedz, juz udalo sie dojsc ze to ta tylnia odma,wczesniej wymienilismy przednia odme i nic nie dalo ;] pozdrawiam
WitajCytat:
Zamieszczone przez czoobek
Gdzie znajduję się przednia odma ?
Pozdrawiam
Witam.
Moze ktos napisac gdzie dokladnie znajduje sie odma?
Z tyłu kolektora w V8-kach.Cytat:
Zamieszczone przez ups00
Poczytaj najpierw forum bo aż za duzo było o tym napisane :/
Witam
No , tak tył się zgadza , a z przodu to gdzie jest ??
Pozdrawiam
Nie wiem o czym mowa. Ktoś palnął bzdurę. Niczego takiego nie ma jak przednia odmaCytat:
Zamieszczone przez pasjonat
WitajCytat:
Zamieszczone przez sylwek7
Tak myślałem , Pozdrawiam :D
witam w silniku 4.4 ze skrzynia automatyczna z przodu tez jest seperator oleju, u kolegi w aucie wlasnie walnal i ten z przodu i tylnia odma o ktorej piszecie rowniez.
bmwfans odma
czesc nr 1 na rysunku, mechanik tez na to mowil odma ;] moze cos pokrecilem jesli tak to naprostujcie mnie heh pozdr
Nie ma co prostować ;)Cytat:
Po prostu to zwykła zwężka, pod pokrywą rozrządu. Wstępny separator oleju ;)
WitamCytat:
Dzięki za odpowiedź .
Pozdrawiam :)
Cytat:
Zamieszczone przez wiku
Odma = separator oleju = oddzielacz oleju
http://www.realoem.com/bmw/partxref....1+15+1+747+066
Witam
Sprawdzałem u siebie odmę więc wyciągnąłem bagnet zapaliłem silnik i przyłożyłem palec do otworu bagnetu i wyczułem lekkie dmuchanie spalin do góry ,czy tak powinno być ? Jedni mówią że ma zasysać a drudzy dmuchać więc jak to jest ?
Pozdrawiam
Kolego powinno leciutko zasysać. Jak dmucha to lipa. Sprawdź tą odmę.
WitamCytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
Sylwek7 napisał że jak zasysa to odma do wymiany , Ty napisałeś jeśli dmucha też do wymiany wiec teraz sam nie wiem czy jest dobrze czy źle .. ?? Są może jakieś inne sposoby na sprawdzenie odmy . Dodam że była wymieniona jakieś 70 tys km temu ....
Ja niedawno wymieniłem odme, chociaz stara była dobra, lekko mi zasysa, tak samo jak i przed wymiana, wiec to tak powinno byc moim zdaniem. Smok ciągnie olej, a ten z kolei zmieniajac swoj poziom zasysa w pierwszym miejscu gdzie jest lzej, czyli przy wyciagnietym bagnecie, stad takie ,,siorbanie przez bagnet, jak przez słomke" ale nie takie jak odkurzacz,tylko leciutkie ssanie mam.
Przedniej odmy nie ma, jest tylko separator oleju w przedniej czesci, odma jest w tylnej czesci kolektora, zwana membrana i jest połączona z separatorem oleju.Z przodu jest przynajmniej u mnie w M60 uszczelka ,gdzie łączy sie przepustnica z kolektorem, jest tego samego kształtu co i uszczelka odmy wiec niektórym moze sie wydawac ze sa 2 membrany.
,,pasjonat" Tobie lekko dmucha spalinami tak??????dobrze skumałem??No jak czujesz spaliny wylatujace z bagnetu to wydaje mi sie tylko jedna opcja ,ze sa jakies przedmuchy miedzy tłokiem a gładzią cylindra. Sprawdz cisnienie na garach.
Kolego zasysać a zasysać jest różnica, nie mówię że ma Ci ssać tak że jak palca przytkasz to nie możesz go wyciągnąć z rury. Ma delikatnie zasysać tzn tak że praktycznie tego nie czuć.Cytat:
Właśnie Michał, czuć lekkie ssanie ale to takie delikatne. Jak dmucha to coś nie tak z cylindrami .
Witam
Tak u mnie lekko dmucha do góry powietrze , ale to dmuchanie jest bardzo minimalne. Więc może coś z ta odma jest nie tak jak powinno lekko zasysać ?
Zawsze możesz odme odkręcić i sprawdzić jej stan.Cytat:
Tak byłoby najlepiej lecz wiem że jest to czasochłonne , jakieś inne pomysły ?
Pozdrawiam
kolega Bitek-Bitek juz napisał ,co powinienes zrobic skoro podejzewasz sam odme.Nikt tu nie jest wrozka.A pomysłow juz troche rzuconych miałes, wiec jak ci sie nie chce to nie sprawdzaj ....Cytat:
Dla twojej pewnosci, specjalnie odpaliłem dzis auto z rana aby osłuchac sprawe i posłuchałem z wyjetym bagnetem co tam słycha, prawie nic nie słyszałem ani nie czułem, moze delikatne zasysy powietrza i jego wypychy, ale wiatrak troche mi zagłuszał .Choc wydaje mi sie ze tłoki idace w doł wytwarzaja nadcisnienie, a te w gore podcisnienie, i u mnie chyba jest ok bo wszytko wychodzi na zero, prawie nic nie czuc . Odme wymieniałem jakies 8-9tys km temu, przed wymiana oleju, wiec swiezynka.Ale chyba juz pisalem o tym... .Szczerze mowiac to nie mam juz pomyslow wiecej na twoje wydmuchy z rury bagnetu i mysle ze nie masz problemow z zadna odma skoro tylko delikatnie czujesz podmuchy, tyle ze skoro napisałes o spalinach to ci zasugerowalem juz jakis trop. Wez jakies piórko czy cos delikatnego i dopiero sobie sprawdz .Jak z odma so problemy, to bierze olej, kopci z wydechow i silnik nie rowno chodzi.Tyle co wiem na ten temat.
WitamCytat:
Zamieszczone przez MichalV8
Dziękuje za to że sprawdziłeś jak odma działa u Ciebie , więc myślę że nie pozostaje mi nic innego jak wyciągnąć tą odme i sprawdzić na stole . Wydaje mi się że mam problemy z odmą bo ostatnio zauważyłem że olej mi trochę ubywa i trochę więcej kopci ale to jest bielutki dym . Sprawdzę tą odme i dam znać co i jak .
Pozdrawiam
Zaciekawił mnie temat, sprawdzałem u siebie i nic nie dmucha ani nie ciągnie z bagnetu za to jakby oleju ubyło no i świece w oleju! Czy to może być tak, że z powodu niedomagań odmy zalewa mi świece? w jakimś poście był wykazany taki związek do tego syk, dziś jak odpaliłem bez pokrywy słyszałem wyraźnie go na górze silnika, o tym też czytałem, że to może być odma. Proszę o odpowiedź czy zalane świece plus syk w rejonie kolektora dolotowego to odma do wymiany.
pzdr