-
błąd na silniku n73
Hej problem dotyczy bmw e65 760i pojawiły mi się 2 błędy P0373 usterka sporadyczna sygnału A wysokiej rozdzielczości o wartości odniesienia dla ustawienia i P0370 sygnał A wysokiej rozdzielczości o wartości odniesienia dla ustawienia położenia. Silnik po lekkim zagrzaniu, zaczyna gasnąć, czasami sam podnosi obroty podczas jazdy, po dodaniu gazu chwilowo go przydławia nieregularnie.Nie potrafię odnieś się do tych błędów.
-
-
Delphi interfejs silnik po remoncie wtryski cewki pompy filtru odmy cale uszczelnienie pierścienie panewki wszystko nowe zrobione już ładne parę tysięcy.
-
Kup sobie kabel USB-OBD, zainstaluj inpę i ISTĘ, i zrób diagnostykę istą
-
Dodam ze 2 bank wywalił od 7-12 wypadanie zapłonów.
-
Więc tak przełożyłem czujniki wałków na bankach i błędy się nie pojawiły sporo pojeździłem i było ok żadnego szarpania igła, później wpoiłem sądy przed katem i na wolnych trochę poszarpywał jak dodawałem gazu, na wyższych obrotach jest ok, check się nie zaświecił nie ma błędów. Z kont te poszarpywania?
-
Ech sam monolog, i jeszcze na dodatek znowu wywaliły te 2 błędy P0373, P0370 doradźcie coś majstry?
-
Przeciez cursor napisał co masz zrobić. W fusów ma wróżyć czy jak? Delphi to możesz podpiąć do golfa trójki... do póki nie odczytasz błędów np istą , to cały rok możesz prowadzić monolog.
-
Dobra dobra Dzuda, mam już tą całą impe i iste juto to spróbuje odpalić. dzisiaj przełożyłem sterowniki wtrysków i sterownik valvetronic pojeździłem i wyskoczył tylko błąd grzałki sądy bank 1 sąda 1 jak się dobrze zagrzała to jeździ zimna przygasa i dłużej trzeba kręcić.
-
Pomierzyłem napięcie na grzałkach sąd nie wskazują napięcia 12v, tylne 9v, przód 7,5v. na czerwono biały na plusie zwierając do masy miernikiem pokazuje 12v masa z dme brązowym zaniża napięcie. Jakie powinno być prawidłowe i czy ciągłe czy pulsuje?
-
Zrobiłeś diagnostykę istą?
Przy takim szukaniu po omacku to tych błędów będzie masa, niekoniecznie mających znaczenie
Zasilania na grzałkach nie sprawdzisz, ponieważ jeden z przewodów jest podłączony do sterownika silnika i wyjście jest sterowane PWM.
Jak już to mogłeś zmierzyć rezystancję wszystkich grzałek sond czy są zbliżone do siebie
-
Tak sprawdziłem rezystancje są w zasadzie takie same, ista mi coś nie rusza, postaram się to opanować. A na tą chwilę nie ma żadnych błędów, podmieniłem sondy na oryginały i jest lepiej jak się zagrzeje jest ok, letni do czasu 110 stopni przygasa gaśnie. Podmieniłem też sterownik ecu x2 napięcia takie same na zasilaniu sond, wiec jest ok silnik tak samo kulał na zimnym. Nie wiem czy jakaś regulacja, adaptacja, czy diagnoza kogoś co ma o tym pojęcie z Sląska? Zrobiłem dzisiaj 100 km i błędów nie ma
-
Który rejon Śląska? Jestem z Raciborza
-
Kato - Bielsko Biała, to po sąsiedzku.
curusor a jesteś w stanie to obejrzeć, jesteś biegły w tych tematach? Jak wypnę sondy to silnik nie gaśnie na zimnym i zagrzanym jest ,,ok,, jedynie mnie zastanawiają jeszcze odmy czy mają wpływ na działanie silnika po za odpowietrzaniem komory olejowej.
-
Jak najbardziej odma potrafi sporo mieszać. Uszkodzona powoduje często nieszczelność w dolocie.
Co do mnie, w przeciwieństwie do wielu innych, nie obiecuję nic. Cudotwórcą nie jestem. Podstawa to dobra diagnostyka, dlatego pisałem o instalacji isty i odczycie błędów przez nią. Najlepiej w języku angielskim. Nie zdziwie się jak będą brzmieć logiczniej niż z Delphi
-
Ok Cursor to miło usłyszeć, więc czekam na twoją propozycję? Kupiłem wczoraj 2 odmy zamienniki i dziwnie pracowały i je wyrzuciłem jedna dmuchała na zewnątrz przez małą dziurkę.
-
Sprawdź czy pompy wysokiego ciśnienia nie leją do przewodu odpowietrzającego.
-
Te odpowietrzenie to dramat przy kodowaniu,jak ten zawór trójdrożny odłączy zasilanie, to wywala paliwo z pod wlewu paliwa po kole.Zastanawiałem się, czy nie dostały w tyłek jak leżały sporo czasu odkręcone w czasie remontu. Alexrud za bardzo nie wiem jak to sprawdzić? Rano długo trzeba kręcić by odpaliła i gaśnie nieregularnie aż się zagrzeje, później jest ok.Jeśli wypnę sondy to odpala normalnie i nie gaśnie na zimnym.
-
W komorze silnika z lewej strony przy zbiorniczku wspomagania są dwa zawory, po dłuższym postoju na zgaszonym silniku odłącz dolne grubsze przewody od tych zaworów i zobacz czy nie leci paliwo, może tam być znikoma ilość paliwa jak jest tego paliwa więcej, jest ch..wo, w ten sposób sprawdzisz ogólny stan systemu odpowietrzenia.
Pompy wysokiego ciśnienia sprawdzisz : odłączając na uruchomionym silniku przewody gumowe od pomp wysokiego ciśnienia, jak będzie wywalało benzynę, pompy do wymiany. Ogólnie objawy wskazywały by na ten problem ( jak i wiele innych ;)) zwłaszcza "rano kręci długo".
Powodzenia w rebusem :RpS_thumbdn:
-
Tak zaworki są 2, do dolotu idą tylko po wyłączeniu zapłonu trójdrogowy otwiera, wiec ze spadem rurki zawsze coś tam spłynie i tylko ten zawór, gdyby nie trzymał to paliwo wyrzuci tyłem samochodu i spłynie do tych 2 zaworków co idzie do dolotu. Wydawało mi się, że te gumowe węże to zasilanie paliwa? Wychodzą 2 metalowe rurki czarna i chrom jedna to zasilanie druga to powrót, ale która co już nie pamiętam.
-
"Tak zaworki są 2, do dolotu idą tylko po wyłączeniu zapłonu trójdrogowy otwiera, wiec ze spadem rurki zawsze coś tam spłynie i tylko ten zawór, gdyby nie trzymał to paliwo wyrzuci tyłem samochodu i spłynie do tych 2 zaworków co idzie do dolotu" - działa to inaczej niż myślisz.
Gumowe przewody o których ja mówię podłączone do górnej części pompy , do takiej pokrywki z 3- śrubkami.
-
Może zamienione powrót z zasilaniem na tej czarnej i chromowej rurce, jest te samo przyłącze montażowy ale czy to by jeździło? Skoro jak zawór trójdrożny jest otwarty wywala hektolitry paliwa z tyłu samochodu przez odpowietrzenie jak pompa tłoczy. Tak w spisie części pisze ze to przewód odpowietrzający.
-
Więc tak alexrud miałeś rację, pompa 1 bank leje na postoju, po zapłonie i odpaleniu,momentalnie napełniło butelkę, drugi bank centymetr wężyku przezroczystym to zapewne jakieś resztki, nie wzrastało w żadnym przypadku. Zdemontowałem tą górę i widzę że membrana jest uszkodzona, nie wyciągałem jej, czy są one dostępne. Co z tym kłopotem zrobić? Znalazłem coś takiego. http://pl.svks-oring.com/nonstandard-rubber-seal/epdm-rubber-diaphragm/neoprene-rubber-diaphragm-viton-diaphragm-for.html
https://zapodaj.net/2b220e5e06cf0.jpg.html
-
Możesz zaślepić na tym banku 1 otwór w pompie i wężyk, prawdopodobnie jeszcze pojeździsz. tylko pamiętaj ze po uruchomieniu silnika w tej sytuacji ma on prawo przez jakiś czas chodzić dość nierówno bo to paliwo które pozostało w przewodach trafi do kolektora i musi go spalić.
A sorry, przeoczyłem że już ją rozebrałeś. teraz albo kupić pompę lub szukać membranę na ebay . Z membranami musisz zbadać temat, bo nie jest taki prosty.
-
To spróbuje i zaślepię, to przynajmniej ciśnienie rano będzie i odpali jak samochód, podczas jazdy podryguje jak by ją odcinało jak lekko dam gazu, jak przycisnę to jest ok.Spróbuje z tym. https://allegro.pl/oferta/plytka-membrany-carbon-arkusz-110x110mm-0-25mm-10479361576 https://www.youtube.com/watch?v=tIMltYCam1Q
-
https://www.bimmerforums.com/forum/s...el-pumps/page2
Tutaj masz temat, gdzie gościu te membranki skądś brał, powinieneś bez problemu złapać kontakt do niego/firmy, która mu je dostarcza.
-
Ok dzięki już piszę do niego, szkoda że do tych pomp nie zajrzałem wcześniej.
Alexrud racja, czyli rano go zalewa, dlatego odpala jak traktor i czuć paliwo. Dlaczego są po 2 membrany? Więc tak zatkałem pompę i przewód nic nie wybuchło i nie spłonęło, podrygi jakieś ma podczas jazdy i mam nadzieje że to wina tych dziurawych 2 membran, jedną obróciłem wczoraj o 180 stopni by się dziury nie pokrywały to rano nie zgasł i było przyzwoicie. Kolejny dzień 27.05 rano odpala tak jak powinien jazda bez zakłóceń, jedynie wielki kłopot zorganizować te membrany. :(
MOD EDIT: Ostatni raz proszę EDYTUJ POSTY ZAMIAST PISAĆ JEDEN POD DRUGIM!