Witam. Co myślą państwo o tarczach textar pro+ do naszych 7? Takie właśnie chce założyć. Ktoś ma? Użytkuje?
Wersja do druku
Witam. Co myślą państwo o tarczach textar pro+ do naszych 7? Takie właśnie chce założyć. Ktoś ma? Użytkuje?
Na tył można zaryzykować, z przodem bym nie ryzykował, będę twardo obstawiał przy swoim i Przód = Ori
A dlaczego?
Kolega ma w Mercedesie w221 i bardzo chwali. Przy czym ładnie wygląda ta tarcza "tak świeżo".
Tu jest jak z wyborem perfum lub lasek jeden chwali brunetki drugi blond a jeszcze inny lubuje się w rudych.
Co osoba ma inne zdanie w tej kwestii.
Osobiście unikał bym raczej Boscha i Ate ale to moje prywatne zdanie i pewnie nie każdy się z nim zgodzi.
A miał ktoś z was założone textar pro+? Podobno nie ma efektu plastelinowego hamowania
Jeste temat o tarczach do E65, dosyć długi i warto przeczytać, tyczy się ogólnie tarcz do wielu aut. I powtórzę ale spośród wielu opinii najlepiej wypadł własnie Rotinger, jak pamietam jedna osoba tylko była niezadowolona ale zwróciła towar i dostała kase, co się nie zdarza w innych markach. Podczas reklamacji zawsze zwala się wine na albo montaż albo złe użytkowanie (kałuże etc).
Z całym szacunkiem koledzy. Ale żadnych rottinger. Zakładam te textar pro+. W ASO wyliczyli 1900 netto z olejem motul 5w30. Dobra cena? Jak myślicie?
Jak chcesz to próbuj, ale jeżeli myślisz o hamowaniu z 200 to długo się nie nacieszysz. Rotinger też jest do bani, testowałem skuszony dobrymi opiniami na forum, oddałem je po tygodniu i pierwszej trasie. Pierwsze hamowanie było spoko ale drugie po chwili powodowało bicie aż do ostygnięcia tarcz i potem powtórka, fakt kasę zwrócili chcąc pozytywny komentarz w zamian, ale im nie wystawiłem, w końcu towar okazał się badziewiem.
Nawet oryginały BMW się krzywią, wielkie gówno niestety.
Czyli to Ty byłeś tym jedynym niezadowolonym z Rotingerra ;) ? Właśnie nie pamietałem o kogo chodzi . Ale jesteś jedyny. Ja już kilku osobą poleciłem i sam zakładałem u narzeczonej i teścia. Wszyscy zadowoleni, zero bić, dobre hamowania. A co w końcu Cie uratowało ?
Mnie oryginał nigdy nie zawiódł i po rotinger założyłem ori, do tej pory idealnie. Ja byłem drugi incognito a pierwszym gdzie był spory temat był chyba zdzira
Albo ori albo ATE, wszystko inne się poddaje po chwili. Rotingerów nie ma tych większych na przód do F01.
To mieliście jakieś podróbki :)
Rotinger to szajs ich normy są tak słabe że nowe tarcze biją gorzej jak stary OEM. Ja na OEM jeszcze się nie zawiodłem za to najbardziej w życiu byłem zadowolony z Zimmermann Formula Z potęga tarcza.
Bo kupują 7 a na tarcze ich nie stać i kombinują jak by tu taniej było.
Bzdury piszesz ! Jakbyś przeczytał post o tarczach do E65 to byś wiedział, że oszczędnosci niewiele mają tu do rzeczy. Problem w tym że wszystko się krzywi ! Problem w tym że produkują gówno. Ja wydałem chyba ze 2-2,5 tys na tarcze i klocki do poprzedniej 7er, miały być takie super sportowe, firmy EBC, no i wyladowały na śmietniku i kolejne setki na Zimmermany które też szlak trafił i dopiero pomogło ich toczenie na aucie. O oryginałach zamontowanych w bmw tez juz niejeden własciciel bmw wspominał i tez niejeden wywalił je na złom. Rotingery chwale bo tylko dwie osoby (mysłalem, że jedna) jak na razie były niezadowolone, a i obie dostały zwrot kasy co w innych firmach sie nie zdarza ! A to warto podkreślić ! Nikt nie chce zwracać pieniędzy za wadliwe tarcze.
Więc takie wsiowe pospolite teksty zostaw sobie na rozmowy z kolegami na swoim poziomie.
Jednak tylko po założeniu oryginalnych tarcz i klocków zawsze czułem i wiedziałem ze z hamulcami jest wszystko w porządku i hamuje jak trzeba. Może to zbieg okoliczności, może fart lub pech.
Dokładnie tak jest.
Zobacz co wkładają w ASO albo w serwisach pogwarancyjnych. Jest to moje już 4 BMW i zawsze kupowałem tarcze ATE lub Textar. Zero problemów. Dużo jeżdżę po Polsce jako przedstawiciel jednego z polskich banków. I nie bawię się w takie rzeczy "bo każdy chce oszczędzić ale to nie ford- BMW nie lubi zamienników"
Chcesz tanie auto, to kup sobie BMW 320d. Na flocie mamy w firmie. Nie będziesz płakał. Pozdrawiam.
Niezadowolonych rotinger ma więcej tylko płaci hajs żeby o tym nie pisać
Moim zdaniem to jest akurat na duży plus, że Rottinger oddaje kasę w razie reklamacji bo inni wielcy producenci w takim przypadku zazwyczaj mają cię w dupie i mówią, że tarcze pogięły się z twojej winy bo na pewno żeś wjechał w kałużę na rozgrzanych tarczach. Ja jeżdżę na Rottingerach już 6 lat i nigdy nie miałem problemu. Ale każdemu producentowi zdarzają się wpadki. Myślę, że chodzi o końcową kontrolę jakości w tych firmach i dlatego jeden jest zadowolony, a inny nie. Taka moja teoria.
@Szogun7 daruj sobie takie teksty, że kogoś nie stać na 7 i próbuje oszczędzać na tarczach bo akurat na tym forum ciężko raczej znalezć osoby które by na swoich autach oszczędzały. Wprost przeciwnie.
Powoli przymierzam się do zmiany tarcz w F01 730d 211KM (245KM ale inny soft, wersja na Belgię). Ktoś montował tarcze od producenta Black Diamond? Interesuje mnie komplet takowych na przód-tył + klocki; https://topbrakes.pl/tarcze-black-di...com-54859.html
Chętnie poznam opinie - na stronie nie ma ich za wiele, ale jeśli już są, to pozytywne.
A powiem, że w 730ld od mojego Endrju, są obecnie testowane z przodu tarcze i klocki MIKODA. Tarcze MIKODA GT, nacinane, nawiercane. Jak na razie jest zimno, nie było ostrych hamowań, nic nie bije, hamuje dobrze. Zdam relację jak będą sie zachowywały dalej.
Panowie a bylo cos ze ATE OEM i ATE AFTERMARKET to dwie pary kaloszy.
Pytanie czy oplaca sie kupic ATE z Serwisu za milion?
Jezdze mocniej, ciezkimi jednak autami i z ATE Aftermarketowych w E38 i A6 bylem srednio zadowolony. Bicie ( pomimo suchej nawierzchni ) a po dobrym hamowaniu na autostradzie z 200+ gorsze hamulce.
Cena mówi sama za siebie (xxxxxxxxxxx). Ja nie szlyszalem żeby w jakieś fabryce aut wkładali tarcze" rottinger". Żale wylewaj do firmy, nie do mnie.
Osobiście polecam textar pro+ zrobiłem już 1800km i nic się nie dzieje. Bardzo ładnie hamują z 180kmh oraz na błocie pośniegowym. Polecam, szczególnie do tak dużego, mocnego auta jakim jest f01.
Szogun już wyłapał ostrzeżenie. Na razie tylko ostrzeżenie, bez bana, ale się nie zarzekam. Ktoś jeszcze chętny?
:ban: