Mam pytanie głównie odnośnie silnika autko z 2009r 3.0d ,czy są tam problemy z łańcuchem lub jeszcze z czymś innym? czytałem już narzekania że pękają łańcuchy jak już ma około 200-250tys km?
Wersja do druku
Mam pytanie głównie odnośnie silnika autko z 2009r 3.0d ,czy są tam problemy z łańcuchem lub jeszcze z czymś innym? czytałem już narzekania że pękają łańcuchy jak już ma około 200-250tys km?
Mam 3.0D z 2008 roku. Mialem zmieniony rozrzad przy 250 tys. i nic sie nie dzialo. Mechanik twierdzil, ze wygladal dobrze.
Ja 740xd, ten sam motor co 730 i przy 226 zmieniłem łańcuch, nie było objawów ale był luźny jak sie okazało po rezebraniu. Koszt spory ale warto było.
A czy ktoś się spotkał z tym aby ten łańcuch pękł? Jaki koszt wymiany tego łańcucha i czy ta sama robota jak z 2.0d czyli trzeba wyciągnąć silnik?
1. Pekl mi w 2.0D ale nie lancuch a slizg sie rozpadl i zatkal mi smok pompy.
2. W 730D placilem 4600 u braci Fafara ale w sklad ceny wchodzilo sprawdzenie panewek, uszczelnienie podstawki filtra oleju.
3. Wiekszosc zakladow zwala skrzynie i robi od gory i dolu. Wiec jest mniej pracy.
Nie wiem czemy ale jak jest xdrive to łatwiej zwalić silnik. Ale fakt, że wielu robi to na aucie po zdjęciu skrzyni
Czy to jest ten sam silnik co w X5 3.0d no z 2009 roku?
Powynien byc ten sam...
Podobno było coś tam poprawione w silniku 3.0d czy ktoś się orientuje dokładnie od kiedy?
Mówiono ze niby właśnie w 740 jest mocniejszy ale tak naprawdę to chyba w każdym dieslu musisz się nastawić na wymianę łańcucha a w benzynie na remont . Lubię jeździć bmw ale to gowno jest ;)
Ok czyli rozumie że rozrząd musi być zmieniony dla spokojnej głowy. A czy ten łanach słychać ?czy porostu nie ma objawów i może nie zerwać? czy jest ktoś komu coś takiego nie stało?
Panowie 740d z 2010 roku to silnik 3L plus dwie turbiny tak?
Nie wiem czy to możliwe ale wczoraj rozmawiałem z gościem i ma 3.0d jest drugim właścicielem tego auta najechane 270k i nic nie było wymieniane w silniku
To BMW jednak dobre robi silniki jak wytrzymują 270tysi bez wymiany oleju, a ludzie tak narzekają :playful:
Wymianę Alu trzeba zakodować, ale jak chcesz bmw to kupisz kabel i iste i na forum znajdziesz jak to zrobić ;)
Co do braku wymiany rozrządu turbin etc przy 270 tys to pewnie prawda. Zdarza się , chociaż obstawiam ze często zmieniał olej ;)
Ok więc kupiona 3.0d z 2010 roku m pakiet nalatane 160k przebieg udokumentowany ,oglądając auto zauważyłem lekki wyciek oleju tutaj przy ścianie grodziowej bardziej z lewej strony po stronie kolektora ,może jest to jakaś częstą przypadłość z którą się spotkaliście? (wiem że na podnośnik najlepiej podjechać ale wiadomo teraz terminy zapchane i musze pare dni poczekać) Będę zamawiał parę gratów np tarcze/klocki przód, oleje itd i jezeli się spotkaliście z takim wyciekiem w tym motorku to dajcie znać może jest to jakaś przypadłość tego silnika to zamówię co potrzeba.Acha co z klapkami kolektora usuwać? Czy czyścić tylko? jeszcze jedno jaki kabelek polecacie do diagnostyki ?
Ja czyściłem kolektor , tam się nie wycina klapek ale wiem ze można je zablokować w pozycji otwartej i przeprogramować . Jednak ja olalem
Jaki interfejs do diagnostyki i kodowania możecie polecić tylko nie za miliony 😉😂
Tylko ISTA plus kabel eternetowy .. Zrobisz tym chyba wszystko. Za kodowanie sterowników lepiej się nie zabieraj jak nie masz doświadczenia. Natomiast proste dokodowanie akumulatora, czy też kasowanie adaptacji bez problemu ogarniesz. Do tego parametry, wypalanie dpf, testy,
Aldik wielkie dzięki, ISTA jest też po Polsku?
Ok pierwsze minusy zakupu wychodzą na jaw otóż jak wcześniej wspomniałem ale to już widziałem prze zakupie że jest lekki wyciek i pewnie może też się dostawać na wydech gdzies lub na kolektor bo czasami zasmierdzi spalonym olejem wiec czekam może jutro dostanę się na podnosnik to będę wiedział więcej. Następna sprawa rano całkiem na zimnym silniku trzęsie trochę silnikiem jak się trochę rozgrzeje to już wszystko ok. Próbowałem rozkodować Vin lecz te wszystkie strony które próbowałem chyba już nie działają jest ktoś kto może mi rozkodować Vin?
Będę zamawiał olej do skrzyni bo chce wymienić czy po tej wymianie musze robić adaptację czy nie?
Taki kabelek już chyba będzie ok co? https://allegro.pl/oferta/interfejs-...mac-7235508934 i jeszcze znalazłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/interfejs-...a-p-7642114933 teraz tak patrze że to raczej na xp nie pójdzie a ja właśnie mam takiego starego lapka z innpą i on właśnie ma xp....
Taki kabel do serii Fxx też wystarcza:
https://pl.aliexpress.com/item/32895...archweb201603_
W kablu ENET tak na prawdę praktycznie nic nie ma. Tam nie ma żadnej elektroniki
A co sądzicie o tym? https://allegro.pl/oferta/bmw-enet-w...g-i-9577364805
Ten styknie:
https://allegro.pl/oferta/bmw-enet-e...i-f-6718628931
w tym kablu nie ma żadnej filozofii.
W kablu filozofii nie ma, ale większość szybciej nauczy się programu bimmer code niż Esys, żeby coś dokodować.
A skoro ista działa też na tym interfejsie Wifi(zapewne w taki sam sposób jak z ICOM NANO ) to podwójna korzyść, bo diagnostykę po polsku też ogarnie, a niewiele trzeba, żeby nauczyć się jak włączyć analizowanie błędu i program wiele rzeczy podpowie przy naprawie
Ciekawe czy na androidzie będzie wszystko dzialać? Rozumie że ista na androida też jest...
Jest opisane tylko że może działać z istą więc tylko komp
Mam starego lapka gdzie mam też inpe wiec kupie zwykły kabel bez cudowania, problem w tym że mam tam xp i zobaczymy czy to będzie działać..