745i 2004 - wypadanie zap³onów
Mam problem w 745i z wypadaniem zap³onu na 4 i 6 cylindrze. Samochód siê trzêsie i wyrzuca check'a. Zrobi³em test d¼wigienek po¶rednich i wysz³o przed rozpoczêciem jakichkolwiek napraw:
Cylinder 1 -4,9
Cylinder 2 -3,93
Cylinder 3 -4,18
Cylinder 4 12,41
Cylinder 5 -3,84
Cylinder 6 12,25
Cylinder 7 -4,66
Cylinder 8 -0,58
wiêc wzi±³em siê za naprawê tego. Kupi³em d¼wigienki (u¿ywki) tej samej klasy na cylinder 4 a na 6 z racji nie mo¿liwo¶ci znalezienia d¼wigienek w tej samej klasie na cylinder 6 posz³a ca³a u¿ywana kaseta z d¼wigienkami, wa³kiem mimo¶rodowym .
Po tej wymianie otrzyma³em takie wyniki:
Cylinder 1 -2,37
Cylinder 2 -2,92
Cylinder 3 -2,56
Cylinder 4 6,36
Cylinder 5 -2,08
Cylinder 6 6,23
Cylinder 7 -0,15
Cylinder 8 -1,75
Nastêpnie wyczyta³em gdzie¶, ¿e popychacze mog± mieæ wp³yw na z³± pracê Valvetronica to wymieni³em ale tylko na pocz±tek na 4 cylindrze i wysz³o tak:
Cylinder 1 -1,78
Cylinder 2 -2,7
Cylinder 3 -1,9
Cylinder 4 5,9
Cylinder 5 -1,85
Cylinder 6 5,55
Cylinder 7 -1,11
Cylinder 8 -1,37
Silnik niestety nadal ¼le pracuje. Czy to mo¿e byæ nadal problem z d¼wigienkami czy raczej nale¿y szukaæ usterki gdzie indziej? Mechanik ju¿ sprawdzi³ katalizatory, sondy, vanosa, Kompresja na cylindrach gdzie jest dobrze (mniejsze te korekty) jest taka sama jak na 4 i 6. Podobno ciê¿ko w tym silniku dobrze zmierzyæ kompresjê przez uk³ad Valvetronica. By³ pêkniêty jeden czujnik VVT na obudowie i mia³ wygiêt± tak± blaszkê z ty³u wiêc te¿ zosta³ wymieniony.
Zastanawia mnie ¿e usterka nie przenios³a siê po wymianie kasety na cylindrach 5-8 na inny cylinder tylko ci±gle jest na 6 cylindrze mimo wymiany ca³ej kasety na drug±. Czy nadal nale¿y szukaæ przyczyny z³ej pracy w uk³adzie Valvetronica? No i drugie pytanie które mnie nurtuje czy mo¿na kupiæ same d¼wigienki w ASO i je wymieniæ czy trzeba razem z wa³kiem (BMW oczywi¶cie zaleca z wa³kiem co wiadomo jest dro¿sze)?
Z góry dziêkujê za pomoc. Poni¿ej zrobi³em zestawienie z testów tolerancji po kolejnych moich naprawach. Ciekawe jest te¿ to ¿e raz na parê odpaleñ silnik pracuje dobrze a pó¼niej znów jest nierówno.
https://i.ibb.co/BL5t3Xb/dzwigienki.jpg