Jaka jest róznica w wahaczach nr 31126779908 i 31126779871 ? O co chodzi z oznaczeniem -30MIN i +30 MIN ?
https://www.realoem.com/bmw/pl/showp...63#31126779908
Wersja do druku
Jaka jest róznica w wahaczach nr 31126779908 i 31126779871 ? O co chodzi z oznaczeniem -30MIN i +30 MIN ?
https://www.realoem.com/bmw/pl/showp...63#31126779908
Nie ruszaj, bo popsujesz :P
Chodzi o kąt pochylenia koła. Nominał ma 0 min (podejrzewam, że to jest 0 względne) i możesz wymienić go odpowiednio na -30 lub +30 minut od nominału.
https://autokult.pl/8952,geometria-z...ustawienie-kol
"Parametr pochylenia kół zazwyczaj nie jest ustawiany. Jeśli auto nie trzyma parametrów ustalonych przez producenta, to dokonuje się zazwyczaj wymiany części, które takie złe ustawienie powodują."
No tak ale po co - drąże ciągle tamat ściągania w prawo - te wahacze są nowe, pewnie poprzedni właściciel wymienił przed sprzedażą - może złe założył ?
Wyedytowałem swój post. Patrz link wyżej. Np moje auto miało uderzenie prawym rogiem i prawe koło ma lekkiego "plusa" już delikatnie poza zadanym zakresem przez producenta. Mogę wstawić sobie taką rybią ość "-30 min" i koło powinno wrócić do zakresu.
Ale ściaga w prawo ! Wyczytałem na amerykańskim forum i w nowej f10 zmienili na gwarancjo na -30 i przestało ściągać.
https://f10.5post.com/forums/showthread.php?t=835328
Pospisuj nr tych wahaczy które masz w aucie. Może sa dwa inne ?
Pytanie czy wierzyć temu co te wydruki z geomestrii pokazują to raz a dwa czy zwykły sprzęt pomiarowy bo na takim sprawdzane miałem 3ci raz może w ogóle to określić? Koleś z założenia podszedł do sprawy ze nie da się regulować to moze źle sprawdził ? Może w ogóle ? Takie moje gdybanie.
Też tak myślałem przez chwilę o tym nieszczęsnym x-drive . To jest w sumie dobra myśl aby ten przód rozpiąć bo w te wahacze raczej nie wierzę.
Są w tym kraju auta powypadkowe po blacharce u partaczy,które mają zdupcone kąty pochylenia na maxa czasami , geometrie mają na podkładkach i rozpiłowanych otworach a jadą prosto.
Może dlatego że nie patrząc na nic ustawiali to na wkretach oby jechało prosto. Po za tym wiele aut ma regulacje kąta pochylenia koła a f01 nie, a skoro są dostępne różne wahacze tzn ze problem musi być hmm . Tylko bmw stwierdziło,że może zamiast regulacji to lepiej zarobić na wahaczach. W to że to wina xdrive średnio mi sie chce wierzyć bo auto jedzie tak samo bez względu na to czy dodaje gazy czy nie. Wiec teoretycznie jest bez napędu. Kolejna rzecz to gdziesz w usa doczytałem ,że może pomóc przeprogramowanie auta mmm
Co w ogóle oznacz 30MIN ? co to za wartość :(?
EDIT doczytałem też w usa ze wielu dilerów twierdzi ze bmw tak ma, ze specjalnie ściąga aby nie zjechało na przeciwległy pas jak kierowca zasnie :D Dlatego próbowali obciążać właścicieli kosztami wymian wahaczy etc
30 minut, czyli jak na zegarku o 180 stopni się przestawia. W lewo lub w prawo.
.... chryste..... poczytaj sobie w internacie a nie zadajesz takie pytania tutaj. Taki leniuszek....
30min to pół stopnia :)
Może wrzuć tutaj wyniki z pomiarów geometrii
Samochód był obciążony podczas ustawiania? Ciśnienie w kołach sprawdzone przed? Masz Active Steering?
Geometria ustawiana na sprzęcie 3D?
https://images91.fotosik.pl/44/deeac099518a5545med.jpg
Sprawdziłem dzisiaj te wahacze i niestety jedyny numer na nich jaki widze to 6082 T6 - wyglądają na oe bmw.
Samochód dwa razy był na tej geometri 3D z czego za drugim tylko sprawdzili i powiedzieli ze jest dobrze a co prawda ja widzę na wykresie inne wyniki - jak co to wkelej potem . Samochód nie był pod obciążeniem. Ciśnienie w kołach sprawdzane. Nie mam chyba Active Stering. Chociaż przy trybach sport etc zmienia sie twardość kierownicy jeżeli o to Ci chodzi. Chyba ze o skrętną tylną oś to nie ma bo ja mam xdrive
Za 3cim razem podjechałem na geometrie gdzie koleś miał zwykły sprzęt i tylko poprawił delikatnie prawy przód, dzięki czemu kiera wrociła prawie do dobrego ustawienia, bo w miedzy czasie zaczęła uciekać w lewo.
EDIT. No to wrzucam wyinik sprawdzenia:
https://images89.fotosik.pl/105/80390776c02b1e74med.jpg
EIDT2 - wklejam vin na wszelki:
Brake Energy Regeneration
S2BX BMW LA wheel, double spoke 253
S2PA Lockable wheel bolt
S2VB Tyre pressure control (TPC)
S3AG Reversing camera
S4CB Fine-wood version Fineline natural
S4NB Autom. climate control with 4-zone ctrl
S4ND Instrument panel, leather-covered
S4U1 Ceramic application, control elements
S4UR Ambient interior light
S5AC High-beam assistant
S5AD Lane departure warning
S5AG Lane change warning
S5DF Active cruise control+stopgo function
S5DL SURROUND VIEW (WORKING NAME)
S6FL USB/audio interface
S6UK Night Vision with person recognition
S6VC STEUERUNG COMBOX
S7NH BMW Service inclusive
S8AK Betriebsanleitung/Serviceheft slowakisch
S8KA OELWARTUNGSINT. 30.000KM/24MONATE
S8TL TAGFAHRLICHT FRONT UND HECK AKTIV
S8TN TAGFAHRLICHT UEBER LICHTMENUE EINST
S229 Dynamic Drive
S230 Extra package, EU-speciifc
S255 Sports leather steering wheel
S302 Alarm system
S316 automatic trunk lid mechanism
S320 Deleted, model lettering
S322 Comfort access
S323 Soft-Close-Automatic doors
S415 Sun-blind, rear
S416 Roller sun visor, rear lateral
S423 Floor mats, velours
S428 Warning triangle and first aid kit
S430 Interior/outside mirror with auto dip
S441 Smoker package
S453 Climatised front seats
S456 Comfort seat with memory
S464 Ski bag
S488 Lumbar support, driver and passenger
S494 Seat heating driver/passenger
S496 Seat heating, rear
S508 Park Distance Control (PDC)
S524 Adaptive Headlights
S548 Kilometre speedo
S609 Navigation system, Professional
S610 Head-up display
S644 Preparation f mobile phone w Bluetooth
S677 HiFi system Professional DSP
S698 Area-Code 2 for DVD
S775 Headlining anthracite
S853 Language version, English
S863 Dealer List Europe
S877 Omission of non-combined operation
Na pewno masz skopane ustawienie tyłu, bo każde z kół powinno być zbieżne, od 4 do 8 minut, co daje zbieżność całkowitą od 8 do 16 minut,a Ty lewe koło masz na -1 minutę (de facto rozbieżne, wyjeżdża to koło na lewo), prawe zbieżne tylko na 2 minuty, co łącznie daje zbieżność całkowitą tylko na 1 minutę, a norma jest, jak pisałem wyżej, od 8 do 16 w plusie, czyli do środka auta. Naprawdę wszyscy ci specjaliści nie widzą, że tam jest coś zrypane i trzeba to ustawić? Pewnie dlatego, że w F01 jest trudniej ustawić tył niż np. w E65, bo przestawiając zbieżność od razu zmieniasz pochylenie (o ile dobrze pamiętam słowa specjalisty od geometrii ze Zgorzelca). W BMW ustawienie tylnej osi jest kluczowe do osiągnięcia dobrego prowadzenia. Jestem pewny, że z tak ustawionym tyłem nawet kilka regulacji zbieżności z przodu nie przyniesie żadnego efektu.
Aldik pojedziesz wreszcie na geometrię tam gdzie Ci napisałem, czy będziesz się jeszcze z tematem bujał?
Aldik się jeszcze z rok lub dwa pobuja i dopiero potem zrozumie ,że ma gramatykę zciulaną. Ja mu tez na początku dałem namiar na fachowca ze sprzętem Huntera 3D ale on jezdzi po czerwonym zagłębiu od specjalisty do specjalisty. :)
Aldik zajedź se do BMW jak już nie chcesz się od komina daleko oddalać bo suma sumarum i tak to wyjdzie taniej raz a porządnie niż dziesięć razy byle gdzie.
Miro, z doświadczenia Ci powiem, że na geometrii 3D na Hunterze też ustawiałem siódemkę o której pisałem w innym wątku i dopiero warsztat polecony przez Ttrola (dzięki raz jeszcze, Bartek) ustawił to auto jak trzeba. Co ciekawsze, właściciel warsztatu korzysta ze starego urządzenia Beissbarth (które zresztą były używane m.in. w serwisach BMW), którego obsługa wymaga sporo więcej czasu niż przygotowanie do pomiarów na Hunterze 3D. Nawet między każdym z kół trzeba rozciągnąć linkę od czujnika do czujnika, czego do tej pory nie widziałem na żadnych pomiarach. A auto, mimo, że miało geometrię na Hunterze robioną trzy miesiące wcześniej, okazało się być źle ustawione tyłem (tylna oś, podobnie jak u Aldika, wyjeżdżała w lewo) plus niewielkie poprawki z przodu.
Pytałem się nawet o Huntera 3D wtedy i właściciel tego warsztatu powiedział mądre słowa. Hunter przyszedł z Ameryki, gdzie wszystko ma być szybko i łatwo (bo faktycznie przygotowanie do pomiarów jest ekspresowe), ale kosztem dokładności. W Stanach nie jest to takie odczuwalne, bo tam są ograniczenia prędkości, które ludzie w zdecydowanej większości respektują. I powiem Ci, że miał rację! Tamto E65 po Hunterze prowadziło się dobrze do ~140 km/h. Trochę powyżej jeszcze w miarę. Ale prędkości >200 km/h, które w 750i przychodzą z łatwością, to była żadna przyjemność, tylko walka o utrzymanie auta. Po ustawieniu geometrii w Łodzi, wskazówka staje na 260, a kierownicy nie musisz kurczowo trzymać dwoma rękoma i ciągle poprawiać tor jazdy, jak wcześniej.
Zgadzam się z Tobą. Ja też nie byłem z E65 na Hunterze tylko na dużo starszym urządzeniu. Na Hunterze ustawiałem Phaetona lecz krótko po ustawianiu go sprzedałem więc nie wiem jak się prowadził przy prędkościach 200+ Poleciłem Huntera ponieważ mclaren od szefowej był na nim ustawiany i wszystko jest ok.
Ja akurat do nich jeżdżę na zmianę opon ponieważ maszyny też mają z Huntera i to jest porządne wyważenie wg mnie.
Z geometrią nigdy w sumie takich cyrków jak Aldik nie miałem, ale od początku obwiniam złe ustawienia w jego przypadku. Cudów nie ma. To nie jest przecież z plasteliny.
Co tu ogarniać, masz spierniczoną geometrię i tyle, a to, że przełożyłeś sobie opony i wydaje Ci się, że jest lepiej, to tylko efekt placebo.
No właśnie nie do końca to placebo, bo dziewczyna przed przełożeniem jechała do Wawy i mówiła ze coś ściąga ją w prawo, a dzisiaj jechała do pracy 40km i mi mówi jak wróciła czy coś robiłem bo nie ściąga hmm
Na trzepakach byłem u kumpla i mówi że chyba mam część nr2 do wymiany ale pewny nie jest, bo ciężko tam oko wsadzić aby zerknąć, wydawało mu się że guma jest popękana https://www.realoem.com/bmw/enUS/sho...diagId=33_1454.
W przyszłym tygodniu to wymienie i wtedy sie ugadam na geometrię. Tylko czas żeby mieć:)
Janku, ta tuleja jak by nawet była całkiem zerwana to niewiele zmieni w geometrii. Ona pracuje idealnie w pionie i przede wszystkim słyszałbyś uderzenia z tyłu podczas ostrzejszego ruszania.
Ja się tak zastanawiam Janku, czy Ty faktycznie nie zrobisz najlepiej jak pojedziesz na tą geometrię co Bartek mówi. Zrobić raz na 100% i przynajmniej to będzie pewne.
Ciekawe rzeczy piszesz... :o
Miałem ustawiane całe zawieszenie na hunterze w moim E38, zero luzow kuzow zawieszeniu.
Po ustawieniu niby wszystko jest ok, ale przy ok 170+ autem nie jedzie się fajnie...wrecz boję się jechać z taką prędkością.
Do tej pory myślałem, ze to wina miękkiego zawieszenia i baloniastych opon, ale teraz dałeś mi mocno do myślenia..
Też nie byłem zadowolony z ustawień na hunterze i tym podobnymi wynalazkami komputerowymi w e38, dopiero warsztat który zajmuje się tylko geometrią z katowic i takim starym komunistycznym sprzętem laserowym ustawił jak trzeba i auto zaczęło prosto jeździć. Od tamtej pory jeżdżę tylko do nich.
A ja myślę, że to nie jest kwestia sprzętu, tylko podejścia, wiedzy i umiejętności operatorów
Podstawowy problem, o którym Aldik tutaj nie wspomniał(wyszło dopiero w rozmowie telefonicznej) to brak obciążenia samochodu.
W przypadku E65 TIS wymaga obciążenia łącznego na poziomie 300kg, co nie jest małą wartością.
Kolejna sprawa to podejście do regulacji. Kolega u którego ustawialiśmy E65 od użytkownika Drato z forum, jest bardzo skrupulatny i nie podchodzi do tematu na zasadzie: "a to się mieści w tolerancji" tylko stara się ustawić każdy parametr idealnie
U teścia w znacznie prostszym samochodzie, bo w Mitsubishi Lancer(VIII gen bodajże) myszkował na nierównościach tył. W Aso kilka razy sprawdzali geometrię, uznali że prawdopodobnie amory będą winne, podobnie usłyszał na stacji diagnostycznej. Pojechaliśmy do gościa z Wodzisławia, doregulował geometrię zawieszenia jak należy i problem zniknął
F01 też należy obciążyć:
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f...ement/BXGahdXx
Tu dane dotyczące ustawień:
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f...ement/BXq31Lvh
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f...ement/BXe0iSXL
Drugie jest dla opcji pneumatyki z tyłu
A tutaj informacje na temat górnego wahacza:
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f...ement/1LqwHZT4
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f...ement/1LJSQZvP
Auto Diagnostyka Podwozi Czesław Duda Katowice ochojec ul. Spółdzielczości 9/1 tel 032 202 78 70
www.geometriapodwozi.pl
Byłem u nich chyba dwa razy , znają się na rzeczy ,ale auta mi nie obciążali ,a powinno się oobciążać, dlatego mam mieszane uczucia.
Kiedyś ustawiałem wiele razy geometrię u "BRACIKÓW" w Chorzowie na 3 Maja i auto się najlepiej prowadziło , zawsze obciążali auto. Następnym razem tylko tam pojadę.
Miałem bardzo świeże i zadbane E38 750i, w którym po sprowadzoniu do Polski zmieniłem tylko tuleje w tzw. bananach, reszta zawieszenia była w bardzo dobrym stanie. Nikt w Polsce nie dotykał się do geometrii, a co za tym idzie nikomu nie udało się jej spieprzyć. I od 0 do 250 km/h ta 750tka jeździła jak po sznurku, nawet na fabrycznych szesnastkach. Masz tu zresztą filmik mojego autorstwa sprzed kilku lat, który, wstyd się teraz przyznać, nagrywałem telefonem z ręki.
https://youtu.be/s4FqpAUJTuI
Prowadzenie tego auta podczas wysokich prędkości w ogóle nie wymagało uwagi odnośnie utrzymania wybranego toru jazdy, a o to przecież chodzi kupując takie samochody. To ma pędzić do limitu prędkości jak pociąg po szynach, po to powstała seria 7, Mercedes S i Audi A8. I powiem Ci szczerze, że później E65 750i byłem mooocno zawiedziony, ale tam wymienione było po zakupie trochę więcej gratów i geometria robiona już w Polsce. Długo nie widziałem frajdy z szybkiej jazdy tym samochodem.