Czy w dieslu w f01 webasto jest standardem tak jak np było w E38 i czy da sie doprogramować je aby sie dało ustawić godzinę dogrzania kabiny ?
Wersja do druku
Czy w dieslu w f01 webasto jest standardem tak jak np było w E38 i czy da sie doprogramować je aby sie dało ustawić godzinę dogrzania kabiny ?
Webasto to standard, ale samo kodowanie (nic nie trzeba programować) nie spowoduje, że S536A zacznie Ci działać. Potrzeba paru węży i podzespołów.
Na pewno?Cytat:
Webasto to standard,
Odkąd pojawiło się TermoTop V i EVO to zauważyłem, że webasto pojawia się dopiero przy opcji S536A
Da radę rozwinąć temat jako ze zima - czy da radę u mnie cosik wymyślić ? Mam to webasto ;) ?
Zobacz od spodu za lewym przednim kolem w kierunku srodka (1/3 szerokosci auta) czy masz rure wydechowa webasto jak nie mozesz znalezc po VIN.
Powinienes miec mozliwosc ustawienia w I-Drive ogrzewania na timer. Jak nie dziala jakis podzespol to sie nie zalaczy. Ja w piatek montuje z powrotem webasto bo przyszlo z naprawy. Mialem wywalony sterownik EEPROM oraz pompke obiegowa.
Nr 9
http://www.realoem.com/bmw/enUS/show...diagId=64_1660
Najgorsze, że w ogóle nie słysze jego działania a chłodno czasami hmm wydaje mi się że po prawej go mam pod podloga przy nadkolu ale pewności brak,
A w idrive mam tylko przewietrzanie.
Znaczy po lewej jak siedzisz za kierownica :) w F01 jest z przodu lewego nadkola
Przy 0 stopni na 100% powinno sie wlaczac i 740d raczej na 100% powinno w standardzie byc
Nawet jak coś jest w standardzie, to jest w VIN. Załączone webasto powoduje, że świeci się panel klimy i sygnalizuje to, a w kabinie jest szum z nawiewów.
No to trochę inaczej. Jeżeli jest w standardzie dla danej konfiguracji silnikowej i np long/nie-long. I tak wszystkie longi mają NIVO z tyłu w standardzie i jest to wymienione w VIN. Tak samo spodziewałbym się, że jeżeli wszystkie F01/F02 740d miały webasto do ogrzewania kabiny w standardzie, to to też będzie w VIN.
No dobra, pełnym, długim zdaniem. Tak wiem, że diesle od E38, poprzez E65, F01 itd mają webasto w standardzie do dogrzewania silnika. Po VIN będziesz miał wpis, jak masz Webasto z funkcją grzania kabiny. Skoro nie masz w VIN takiego wpisu, to nie możesz sobie dogrzewać kabiny. Być może wzorem z E65 zwykłe przekodowanie wystarczy, aby taką opcję uruchomić, ale tego nie wiem.
A f01 nie ma czasem elektrycznego dogrzewania?
Znalazłem nr części 64 11 9 194 774, wygląda jak by grzało powietrze jak farelka.
To jest co innego. Nr webasto dla benzyny:
64 12 9 242 144
Wpis w vin:
S536A Auxiliary heating
Tak jest u mnie. W katalogu części też znajduje te elektryczne ogrzewanie dodatkowe. Podejrzewam, że to jest po to, żeby zagrzać powietrze, gdy silnik jest jeszcze zimny.
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Dla porównania z E38, to ja w benzynie (co prawda w E39) mam opcję na webasto następującą:
S536A Auxiliary heating
Kod jest zgodny. Zmieniałem piec, to pamiętam, że diesel ma na pewno inny piec niż benzyna.
No musi mieć inny, w końcu paliwo inne. Z tego co mi wiadomo webasto na ropę jest prostszą konstrukcją niż na benzynę. Na ropę można zastosować ten sam mechanizm co w piecach na olej opałowy. W benzynie jest coś innego.
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Jak masz Webasto u siebie to pod maska musisz miec naklejke z nr pieca.
U mnie taka naklejka jest:
https://thumb.ibb.co/hFkCTe/tabliczka_pod_maska.jpg
Jak nie widzisz to nie masz Webasto. Nie da sie przeoczyc :) jak otworzysz maske i spojrzysz od spodu.
Przy temp. 4 st na zewn od razu czuje po odpaleniu silnika jak zalacza sie Webasto. Nie da sie tego nie uslyszec.
Panowie czy w X6 jest ta sama historia czy tylko limuzyny mają webasto w standardzie?
Moze najlatwiej jak sobie rozkodujecie po VIN. Musi byc - S536 Auxiliary heating.
https://7er.pl/showthread.php/53705-...-w-module-SHZH
Ostatni post kolega filmik wstawil, widac na nim wydech webasta jak jest ulozony... chyba najprosciej bedzie wymacac od przodu zderzaka:) lub na kanal ew podnosnik
W VIN nie mam tej opcji S536 Auxiliary heating to pewnie fizycznie też :) bida z nędzą :)
lockbud, pociesz sie że mój prezes w swoim X6 E71 lift 3,5i też nie ma :)
Mi się przewinęło ale w XC90 :wink-new: :RpS_blink: