Gdzieś zawieruszył się dział z polecanymi warsztatami.
Jest szansa, że będzie przywrócony?
Wersja do druku
Gdzieś zawieruszył się dział z polecanymi warsztatami.
Jest szansa, że będzie przywrócony?
To ładny chooy Pani Basiu.
Czyli jeżeli nawet w swoim temacie umieszczę odnośnik do jakiegoś szpeca to zostanie on wycięty?
Te całe RODO, to jakaś patologia. Tradycyjnie w unii, robią wszystko żeby utrudnic życie, a granice zdrowego rozsądku, to kompletnie nie są brane pod uwagę.
Chłopaki, to oczywiście można obejść, ale jest tyle obwarowań i tyle miejsc możliwego fakapu, że wygodniej i łatwiej jest ten dział po prostu wyłączyć.
A tak apropo RODO. Jeżeli w wiadomości prywatnej wysyła się komuś namiary na jakiś warsztat, to forum także staje się automatycznie administratorem tych danych?
Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś założył forum, na którym ludzie będą zamieszczać opinie o warsztatach (zarówno te pozytywne jak i negatywne), a potem będziesz mógł do woli szarpać się z ich właścicielami, którzy będą zgłaszali się do Ciebie z żądaniem usunięcia wpisu.
Nie mam zamiaru zakładać niczego. Piszesz, że coś jest usunięte ze względu na rodo, a ja napisałem tylko że nie ma to nic wspólnego z rodo :)
Wiem, wiem drugi dzień i sie mądrze:)
Pozdrawiam,
Michał
Noł ofens ;) A numer komórkowy warsztatu, który jest jednocześnie numerem prywatnym właściciela, nie wypełnia zapisów ustawy? (pytam z ciekawości)
Wyłączyliśmy ten dział dla świętego spokoju. Nie mamy ani czasu ani budżetu żeby zajmować się takimi rzeczami. Zresztą wydaje mi się, że korzyści dla nas (użytkowników) były z niego niewielkie, bo pewnie niewielu zaglądało tutaj w poszukiwaniu fachowców, a ze względu na dobre indeksowanie forum, robiliśmy im tylko darmową, lepszą pozycję w Google.
Numer z danymi warsztatu (jeżeli jest ogólnodostępny) to nie dane osobowe (w rozumieniu rodo). Są to ogólnie dostępne dane które możemy znaleźć np. w sieci. Naruszenie danych osobowych miało by miejsce kiedy wrzucalibyśmy informację o osobach prywatnych bez ich zgody I wiedzy.
Trzeba pamiętać również ze dane są wtedy chronione ustawą kiedy na ich podstawie mozemy określić W sposób jednoznaczny (bez angażowania środków pieniężnych) personalia osoby prywatnej.
Pozdrawiam,
Michał
Dane warsztat to dane i co za tym idzie podlegają rodo i tyle
Chyba że ty zostaniesz ich administrator to spoko pozwy pójdą do ciebie i z głowy
Nie masz niestety racji. Dane firm nie są danymi osobowymi.
Art. 6
1. W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.
2. Osobą możliwą do zidentyfikowania jest osoba, której tożsamość można określić bezpośrednio lub pośrednio, w szczególności przez powołanie się na numer identyfikacyjny albo jeden lub kilka specyficznych czynników określających jej cechy fizyczne, fizjologiczne, umysłowe, ekonomiczne, kulturowe lub społeczne.
3. Informacji nie uważa się za umożliwiającą określenie tożsamości osoby, jeżeli wymagałoby to nadmiernych kosztów, czasu lub działań
Jak podkreśla ustawa o ochronie danych osobowych, chronione są te dane, które mogłyby umożliwić identyfikację osoby fizycznej. Ochronie prawnej zatem podlegają te dane, które wskazują na przedsiębiorcę jako osobę fizyczną - na przykład imię i nazwisko - oraz te, które nie są podane do wiadomości publicznej, takie jak adres mailowy. Dane, które przyporządkować można tylko do przedsiębiorcy, takie jak nazwa firmy lub adres jej siedziby, nie podlegają ochronie.
Tak więc, w obowiązującym jeszcze stanie prawnym, ustawa o ochronie danych osobowych nie znajduje zastosowania do jednoosobowych przedsiębiorców (za wyjątkiem kilkunastu, wyraźnie wskazanych przepisów) . Przykładowo administratorzy danych nie są obecnie zobowiązani rejestrować zbioru danych przedsiębiorców ujawnionych w CEIDG. Zastosowania nie mają także przepisy dotyczące legalności przetwarzania tych danych osobowych. Administratorzy nie muszą spełniać wobec osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą obowiązku informacyjnego w zakresie przetwarzania jej danych z ewidencji.
Mam nadzieję, że temat został wyczerpany.
Pozdrawiam,
Michał
Spoko jak jesteś taki pewny to otwieraj swoje forum i do dzieła
@Zdzira 850I czytając Twoje ostatnie posty na forum mam wrażenie ,że to czepianie się wszystkich sprawia Ci dużo przyjemności :)
Pisze konkretnie, a nie co mi sie wydaje.
To jest forum i widzę, że niestety w momencie w którym poziom dyskusji Cię przerasta to atakujesz.
I po co ?
Spodziewałem się rzeczowych dyskusji na temat samochodów, dla mnie temat warsztatów jest dość istotny, dlatego zabieram głos w tym wątku.
Nie atakuje, nie jestem niemiły I nie gadam głupot.
Pozdrawiam,
Michał
Chłopaki, wrzućcie na luz...
https://i.imgur.com/AEyaVHf.jpg