Witam,
Dzisiaj zauważyłem wodę pod dywanikiem przy prawej rzepie od strony pasażera z tyłu. Z tego co czytam na forum zawsze jest mowa o przodzie a u mnie jest tył. Czy ktoś wie jak mam temu zaradzić?
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam,
Dzisiaj zauważyłem wodę pod dywanikiem przy prawej rzepie od strony pasażera z tyłu. Z tego co czytam na forum zawsze jest mowa o przodzie a u mnie jest tył. Czy ktoś wie jak mam temu zaradzić?
Pozdrawiam
Masz szyberdach?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Miałem dokładnie ten sam problem w zimie. Niestety nie znalazlem przyczyny. Na chwile obecna jest sucho ale chętnie dowiem się co może byc przyczyną bo obawiam się ze problem znow wroci w chłodniejsze dni. U mnie szyberdachu brak.
Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka
Mi zalewało tył i bagażnik przez zapchane odpływy szyberdachu
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Miałem ten sam problem w e66 bez szyberdachu.Problem był w przednich odpływach w nadkolach przednich były zapchane i jakimś cudem woda się dostawała do tyłu pojazdu tylny dywan był mokry.
trzeba zwalić przednie nadkola i wydmuchać spływy
W e39 jest podobna sytuacja. Z tyły woda leci, poprzez to że odkleja się fabrycznie przyklejona na szczelnie mata wygłuszająca drzwi. Pełni ona rolę uszczelki, i to co wpływa po szybie w drzwi, spływa po tej macie. Jeśli jest odklejona, to między boczkiem a drzwiami cieknie i będzie mokro. Oczywiście odpływy szybra jak koledzy mówią także się kłaniają. Dodatkowo (też bazuję na e39) potrafią się na przednich słupkach wypiąć rurki spływowe od szybra i cieknie jakby ze słupka wtedy.
W mojej e65 zalewało dywanik z tyłu za kierowcą. Winowajcą był odpływ przy podszybiu. Do lewego odpływu wpadł duży ślimak i skutecznie go zablokował. Też na początku myślałem że to z szyberdachu. Najdziwniejsze było to, że woda dopływała aż do tyłu a z przodu dywanik pozostawał suchy.
wczoraj mi mechanik odetkał odpływy za nadkolami i dzisiaj wstaje rano i znowu to samo. coraz wiecej wody. Zaraz zobacze czy jak bede lał na szybe to czy będzie lecieć woda
lałem na szybe z karchera i nic sie z drzwi nie leje. Od strony pasażera z przodu jest po lewej stronie na a z tyłu po prawej stronie przy prawym kipsie
Zakręciłeś. Napisz jeszcze raz, o co Ci chodziło. Btw. nie napisałeś, czy masz szyberdach. Nadkola czyścił z przodu, czy z tyłu?
Polej na szybę wodę z butelki i zobacz czy dobrze spływa pod auto. Spróbuj oszacować, czy ilość wylanej na szybę wody jest taka sama jak tej co spłynęła pod auto.
Na ten moment jest zrobione w ten sposob. https://zapodaj.net/1ce5a46e9838b.jpg.html
Z auta wylalem z 10 litrów wody. Większość było z tyłu. Mechanik czyścił nadkola z przodu i klimatyzacje. Lałem dzisiaj przy otwartych gąbkach tak jak jest na zdjęciu na przenią szybę i nic nie leci do środka. Mechanik mowil że ta woda spłynała mi po porannej jeździe i dlatego wydawalo mi się że jest jej więcej.
PS (nie mam szyberdachu)
Ale rozpierdziel o_O! Jak nie masz szybra, to odpada główny podejrzany. Ty masz to auto niedługo, prawda? Może sprzedawca coś zataił?
Oglądałeś auto od spodu bez osłon? Tylne nadkola? Przez uszczelki drzwi nie cieknie?
Może odpływy z klimatyzacji były zatkane ? Widziałem już tak zalane auto przez klimę. Aż nie do uwierzenia ,że klima produkuje takie ilości wody ......a produkuje.
No chyba ,że auto po strzale i blacharz się nie popisał w którymś miejscu.
Oby to pierwsze niż to drugie. Kolega coś pisał o klimatyzacji. To da się łatwo sprawdzić wyłączając ją na jakiś czas. Teraz nawet pogoda odpowiednia się do tego zrobiła ;)
Dokładnie. Ja kontroluję co jakiś czas czy mi woda spływa z klimy wężykami w okolicach ASB a naprawdę jak się stanie to kałuża pod autem spora się robi.
auto jest igla, sprawdzone przez bimmerchecka itd, servisowane w aso do konca jak go kupilem i od pierwszego wlasciciela. Poprostu sie zatkaly odplywy jak to w tym modelu. Są odplywy za tylnymi nadkolami?
Z tyłu chyba nie ma odpływu takiego jak z przodu. Tzn. woda spływa tym korytkiem wokół uszczelki bagażnika.
Z tyłu są odpływy tylko, gdy jest szyber. Proponowałem tam zajrzeć, bo nie była znana mi historia auta. Jeżeli jesteś absolutnie pewien, że jest wszystko ok, to nie ma sensu tam zaglądać. Sprawdź dobrze jeszcze odpływy klimy i zrób ten test co wcześniej pisałem, czy woda dobrze spływa na dół auta. Może gdzieś ucieka z toru i wpada do auta? Może to się np dzieje tylko podczas jazdy, gdy jest podmuch?
test robiłem i spływa wszystko idealnie i szybko. Mechanik mi mowil ze klima tez jest wyczyszczona, z reszta strasznie z niego kapie jak chodzi klimatyzacja wiec powinno być ok
PS: gąbka dzisiaj prawie cała wyschła więc będe jechał z rozkręconym autem na myjnie i będe go mył z 15 min pod dużym ciśnieniem. Myśle że jak ten test przejdzie to można skręcać samochód
Nie chce Cie martwić ale niekoniecznie jest tak jak mówisz. Robiłem podobnie i też myslalem ze skoro po dłuższym myciu woda sie nie pojawiła to będzie juz ok. Chwila spokoju i jak znów zajrzałem pod dywanik za jakis czas był cały mokry łącznie z wykładziną i gąbką.
Pisałem już wcześniej że nie znalazłem przyczyny. Nie miałem zamiaru kolegi straszyc, bardziej chciałem mu zaoszczędzić zbędnej pracy [emoji41] u mnie problem występuje tylko w zimie i nie pojawia się cały czas. Zeszłej zimy zdarzyło się to 2 razy. Osuszyłem wszystko, około tygodnia obserwacji bez składania plastików i było sucho. Problem pojawił się znowu po jakimś miesiącu i znów rozbieranie, suszenie i tym razem sprawdzanie odpływów itp. Wszystko wyglądało na drożne. Poskładałem wszystko i od kilku miesięcy problem się nie pojawił. Na początku myślałem że coś się komuś rozlało i nie raczył mnie o tym poinformować, ale za drugim razem nie było takiej możliwości a woda się pojawiła.
Znowu to samo ;<
Auto mam zalane po ostatnich deszczech...
Czy Zrobi mi ktoś zdjęcie wlotów do odpływów? Gdzie one się dokładnie znajdują? Morze przedmucham je kompresorem i wtedy sie odetka...
Dziaiaj zauważyłem przerwę pomiędzy kanałem powietrza 01 a kanałem powietrza 07 (https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/d...dowy/i47771/sA) który jest umieszczony bezpośrednio pod łączeniem odpływu. Myślę że tędy mogła lać się woda do kokpitu. Zobaczymy...
W moim przypadku zalewania prawej strony przód plus tył były zatkane odpływy na prawym nadkolu plus ten duży na podszybiu co idzie rurka w prawy błotnik. Teraz tylko zostało zwalczyć ten zapach....
wszytkie odpływy mam drożne a auto dalej zalewa. Wlasnie ten na podszybiu ma łączenie nad łączeniem kanałów powietrza które były otwarte. Mam nadzieje ze tędy woda wpadała... Nawet przednia szybe odklejałem i przyklejałem żeby to kurestwo zwalczyć