Witajcie,
czy ktoś z użytkowników ma lub miał F01 ale w wersji hybrydowej?
Interesuje mnie spalanie, bolączki silnika, koszty akumulatorów i związane z nim awarie i ogólnie jak to się sprawuje i ma do 750/760
Bez piny pytam czysto teoretycznie
Wersja do druku
Witajcie,
czy ktoś z użytkowników ma lub miał F01 ale w wersji hybrydowej?
Interesuje mnie spalanie, bolączki silnika, koszty akumulatorów i związane z nim awarie i ogólnie jak to się sprawuje i ma do 750/760
Bez piny pytam czysto teoretycznie
https://archiwum.allegro.pl/oferta/b...175245722.html
http://sklep.auto-voll.pl/61257625708-oryginal-bmw.html
Tylko tyle znalazłem na razie ...
Nooo cena za to aku to lekko przegięta :sad:
[QUOTE=ADASIO;570539]Nooo cena za to aku to lekko przegięta :sad:[/QUOT]
Wiem, że nie lubisz diesli ale może ... :)
EDIT
https://www.youtube.com/watch?v=7SoxcoUG8Mw
Nie żadnych diesli - kompletnie nie moja bajka
Raczej zmienię markę i kupie coś co ma czystą, nieokiełzaną niczym moc - jak Tico w LPG :)
A tak poważnie to kosz tych aku powala - podejrzewam że jet tak że do 100 kkm jest ok a potem jak w 750 robi się kuku :)
Tak tylko jak mam mieć 400 km to aut jest takich kilka co mnie interesuje i nie muszę martwić się o motor.
Pytałem dziś zaprzyjaźnionych speców od BMW o hybrydowy silnik i echo nic nie wiedzą.
Auto za swieże i za mało u nas popularne
Adasio przecież w przedlifcie hybrydzie jest v8 to samo co w 750i. Dopiero polift jest z R6.
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Ja wiem że to samo ale hybryda ma więcej KM
Zwykła 750 ma 407 a hybryda 460 coś około i ta moc większa czuć - wiem bo jeździłem ta hybrydą, natomiast kwestia tego jak te aku się zachowują przy przebiegach rzędu 100kkm i więcej, bo że ma bolączki 750 to wiem ale jak dojdzie wymiana aku za +/- 40 tys zł to dziekuje
@Adasio w co Ty się chcesz wpakować ? Jak chcesz hybrydę to sobie Toyotę kup ........no chyba ,że kłopotów szukasz to jak najbardziej tak jak w temacie .
Spoko, niech kupuje :-) przeciez to nie majątek i nie trzeba wygrać w lotka zeby kupić f01 wiec kto komu broni ;-)
Adasio jak juz mówiłem przez telefon, fajne auto, lepiej się jeździ i w ogóle, ale nie warto tej kasy :) Jak masz sprawne e65 to jeździj nim dalej :) Uwierz, że czasami mam myśli aby sprzedać f i zostawić E :) Nie jest to aż taki przeskok jak powinien moim zdaniem. Przesiadając sie z E32 na E38 to był mega kosmos, tak samo z E38 na E65 - czułem sie jak w innym świecie. A tu mm no cóż, jest lepiej ale nie aż tak. Różnica taka że kiedyś wystarczylo hmm 20 tys na zmiane a teraz 60-70.
Ciężko porównywać 5er do X5. Nie jeździłem F10, ale jeżdziłem G30 530e i X5 40d. X czuć, że to duże auto i się fajnie wysoko siedzi, ale G30 też dawało radę. Miało kopa dzięki silnikowi elektrycznemu. Ostatnio jeździłem nowym X4 20d i pomimo, że poprawne auto, to jakoś tak bez emocji.
[QUOTE=damned1;571657]Ciężko porównywać 5er do X5. Nie jeździłem F10, ale jeżdziłem G30 530e i X5 40d. X czuć, że to duże auto i się fajnie wysoko siedzi, ale G30 też dawało radę. Miało kopa dzięki silnikowi elektrycznemu. Ostatnio jeździłem nowym X4 20d i pomimo, że poprawne auto, to jakoś tak bez emocji.[/QUOTE
Też jeździłem nową 5 i 7 super auta, chciałby, brałbym. Ale czy ja juz nie jestem na takim etapie, ze kręcić będzie mnie tylko nowe ? Wolne od warsztatów i pachnące nowością :) hmm !? :)
[QUOTE=Aldik;571658]Wiem, że to nie te same samochody ale chodzi raczej o rozwiązania techniczne. X5 I F10 mają bardzo duzo wspólnego. G30 fajne ale drażniły mnie małe rzeczy których brakowało jak np. Lusterka fotochromatyczne po obu stronach (Tak w g30 nie ma) jak dodatkowa regulacja temperatury powietrza przy kartkach itp. Nie wspomnę już o innowacyjnym rozwiązaniu pod tytułem obsługa gestów, które przy mojej dość mocnej gestykulacji podczas rozmów telefonicznych potrafiło rozłączyc rozmowę lub ją wyciszyć (wyłączyłem po 2 dniach). Generalnie nauczyłem sie, że nie wszystko co nowe jest fajne.
X5 petarda ! Pod każdym względem: silnik, wygoda, osiągi, komfort podróżowania.
Przepraszam za ot, ale musiałem dodać swoje dwa słowa.
Edit:
Nie wspomne nawet, że jak wsiadłem do e38 i poczułem ten dziwny ale fajny zapach to przypomniałem sobie co to jest prawdziwy samochód :)
Pozdrawiam,
Michał
Mnie chyba źle zrozumieliście. Ja nie napisałem że F jest gorsza tylko że nie jest warta wydania np 100 tyś zł skoro za 70 mniej można mieć prawie takie samo E65 :)
Co do zbędnych bajerów jak rozpoznawanie gestów to mnie np irytuje HUD który mam i wyłaczylem :) Oczy mnie bola od niego.
Ja Cię dobrze zrozumiałem.
https://img5.dmty.pl//uploads/201707...8ewzf5_600.jpg
... i te felgi w poldku nawet ładniejsze :)
A ja dla odmiany powiem, że każda jazda G30 to dla mnie duża przyjemność. Czuję się jakby było idealnie pode mnie skrojone i nic więcej mi nie trzeba :)
Co do X4 to zero emocji, to auto jest jakieś mdłe.
Przywrócę trochę temat - sam kilka razy rozważałem 7er AH, bo całkiem dobre ceny są i są jakby łatwiej dostępne z dobrym wyposażeniem. Problem jednak był w tym, że sporo egzemplarzy miały opis "defekt baterii". Zacząłem rozkminiać temat, trafiłem na to, że bateria jest po pierwsze bardzo trudno dostępna, bo jest już nie produkowana, kosztuje swoje, czyli ok. 40.000zł i sobie dałem spokój. Ostatnio jednak kolega dostał na auto zastępcze - elektryczne BMW i3 170KM. No powiem Wam... do 100km/h, to nie wiem, czy 760i da temu radę, ale nie w tym rzecz - bateria w tym aucie jest podobno niewymienna.
Identyczna sytuacja jest z S400 Hybrid - ceny też są bdb, wypas bdb i też znak zapytania dlaczego to tańsze.
Co do samej hybrydy, to sporo dowiedziałem się na forum Lexusa LS600h. Auto jest o wiele cięższe, niż bez baterii, więc uzysk na trasie jest niemal zerowy (podobnie jest z niby większą mocą zmarnotrawioną na ciężar) jedyny uzysk podobno jest w mieście. W przypadku BMW hybryda nie jest aż taka ciężka, ba, to nawet podobno nie czysta hybryda, a jedynie auto półhybrydowe - silnik się nie wyłącza podczas jazdy, a jedynie jest wspierany przez silnik elektryczny umiejscowiony między silnikiem i skrzynią. Sam silnik elektryczny podobno też potrafi sprawiać problemy i kosztuje chyba coś koło 25.000zł. Wspominał już nie będę, że pewnie używkę trafić bardzo trudno, a naprawić to raczej mało kto potrafi.
W i3 bateria jest wymienna....
Przyznam bo jeździłem cały weekend i:3 ze auto super. Tylko to ladowanie/zasięg
Być może, powtarzam tylko to, co usłyszałem. Sprawdziłem z ciekawości ile ogniwo baterii... 9.000zł/szt., a sztuk jest... osiem :).
Tzn. jak dla mnie bardzo zabawkowe auto. Ogólna idea ciekawa, ale z bloku tego nie naładujesz, a zasięg zimą z włączonym ogrzewaniem jest lekko mówiąc "stresujący".
Chyba faktycznie prędzej bym poszedł w hybrydę, ale na razie hybrydy są jak Lexus - "nie psują się" :).
Taka hybryda, co ją można ze ściany naładować, to całkiem fajna sprawa ;) mi po głowie cały czas 530e chodzi :P
Jeździlem - bez sensu :) Tzn wiem ze te auta w trasie sie nie spisuja bo palą wiecej jak zwykłe i to jest największy problem a i w mieście kiepsko to wypada. Nie ma specjalnych oszczędności a powiedziałbym ze nawet na minus jak padną te baterie. Rózne marki robią takie wynalazki tylko po to aby siebie samych przygotować do produkcji pełnych elektryków .
Jak dla mnie i3 mega na drugie auto w rodzinie.
Testowałem dłuższy czas we Wrocławiu.
Ja dziennie lub żona robimy po 40km w mieście. Codzienne zwykłe jazdy.
Jak w poniedziałek rano odłączałem od gniazdka w domu to do czwartku wieczór bez problemu. W lecie z klima na maksa.
Także mega plus.I to z mniejsza baterią.
Coraz bardziej skłaniam się do i3. Tylko w większą baterią.
Witam,
Wracając do pytania w 1 poscie. Ja mam 7ke z 2011 Active Hybrid. Spalania 9,5-10l/100km przy normalnej jezdzie. Sam nie dziczeje, bo wiem ile kosztują nowe opony 21cali do tego auta :)
Bateria w tym aucie słuzy jedynie jako wspomaganie benzyny. Nie jest to typowa hybryda jak np Prius. Bateria podtrzymuje wszystkie urządzenia np jak stoje na swiatłach, (Start and stop ). Nie da sie jezdzic jeydnie na baterii.
Dodatkowo jak wszyscy wiedzą jak właczy sie tryb sport to dodaje kilka koni.
Do dzis mam dobre doswiadczenia z tym autem.
Jaki masz przebieg? Jaki rok?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
witam,
przebieg 73k km. rok 2011. piekne autko. pozdrawiam
Mam od tygodnia RX450h i powiem Wam, że im dłużej tym jeżdżę tym więcej daje mi frajdy. Nawet nie wiedziałem, że zabawa w odzyskiwanie energii może dawać tyle radochy. A efekty są na prawdę wymierne. W mieście ponad dwutonowy suv spali 8,5 litra benzyny! Przy czym w Lexie można jechać na samym elektryku. Dla mnie bomba jako dupowóz.