Jaki środek możecie polecić do chemicznego ściągnięcia lakieru (klaru) z felg aluminiowych przed polerowaniem ?
Wersja do druku
Jaki środek możecie polecić do chemicznego ściągnięcia lakieru (klaru) z felg aluminiowych przed polerowaniem ?
Scansol...
Dzieki za potwierdzenie wyników własnych poszukiwań !
Jeżeli całe polerowane to tylko i wyłącznie wibracyjne polerowanie. Maszyna wszystko zrobi :) https://www.google.com/search?q=wibr...ient=firefox-b
Ja używam Den Braven
Ściągałem w weekend chemicznie bezbarwny z felg S line z A8. Używałem środka firmy 3v3 dostępnego w castoramie lub liroy merlin i niestety średnio byłem zadowolony z efektu. Felga ma prosty wzór więc lepiej wychodziło zeszlifowanie bezbarwnego papierkami na rzepach. Szukałem wszędzie scansolu ale niestety poległem, a ponoć ten jest najlepszy.
Chodzi o same ranty felg dwuczęściowych - klar na nich nie jest już pierwszej świeżości.
Widziałem w necie test rożnych środków i scansol był jednym z lepszych.
Dostępność w rożnych wariantach na allegro.
Ja ze swojej strony polecam V33 ziela butla z czerwonym korkiem. W porównaniu ze skansolem ten środek robił masakrę na rantach z których ściągałem klar. Kilka minut i lakier się podrywał. Scansol leżał kilka godzin i efekt średni. Z drugiej strony nie wiem, czy ten środek się popsuł, czy jak, ale ostatnio jak ściągałem lakier z felg, to już wcale tak dobrze nie szło. A i to i to były BBS RC. Takie same. Na S37 to w ogóle masakra.
Ja miałem zieloną butlę z czerwonym korkiem i lipa, na dużych powierzchniach jeszcze jakoś poszło, ale przy załamaniach itp nie roztopiło lakieru prawie wogóle...
Może środek zszedł na psy.
Kupowałem ostatnio na Allegro 5 litrów płynu. Wkładałem rotory na noc i rano wyciągałem czyste Alu bez żadnego skrobania. Rozpuszcza bez problemu Ori farbę z felg. Z farbami proszkowymi tez nie ma problemu z usunięciem.
http://allegro.pl/paint-remover-usuwanie-farb-proszkowych-i-cieklych-i7316901125.html
Środek skuteczny, jednak ma jedną wadę. Obróbka koniecznie zanurzeniowa, co np w przypadku próby ściągania z samych rantów, szczególnie na feldze jednoczęściowej nie zda egzaminu. Tutaj musi być środek w formie żelu.
Przy okazji znalazłem następujące porównanie:
https://www.youtube.com/watch?v=sGsWYpXZBLM
wynika z niego, że scansol jest git, ale ten strong. Scansol green, którego używał mój kolega jest słaby bardzo. Czyli Scansol a scansol to różnica, trzeba wiedzieć jaki kupić.
Wczoraj rozmawiałem z dwoma lakiernikami a także zadałem pytanie na grupie lakierniczej.
Scansol strong został wycofany a ten green zmienił skład i jest kiepski.
Na dzień dzisiejszy najlepszym środkiem w sprayu jest produkt o nazwie TROTON.
Troton to firma lakiernicza a nie nazwa środka. Ale zapewne się będzie nazywać środek do usuwania starych powłok, albo paint remover.
W woli ścisłości, Troton to nie firma lakiernicza a producent chemii dla lakiernictwa i to nie najlepszej jakości .......no ale cena do jakości . :)
EDIT
Sebastian ,kup sobie Primacol Remover F . Będziesz zadowolony.