kess v2 problem z połączeniem do ecu . zasilanie mam 11.80 v dioda niebieska wczytuje .
http://ms43wiki.com/images/8/81/Ms43_safer.jpg podłączyłem wedle tego schematu
Wersja do druku
kess v2 problem z połączeniem do ecu . zasilanie mam 11.80 v dioda niebieska wczytuje .
http://ms43wiki.com/images/8/81/Ms43_safer.jpg podłączyłem wedle tego schematu
Masz siódemkę z Ms43?
swap kolego bardzo dobre pytanie3.0
No i tu pewnie masz problem. Kess posiada protokoły OBD do pracy ze sterownikami siemens Ms.
podlaczam boost mode czyli na stole i ten na zdjeciu schemat
Kess nie przewiduje boot mode dla ms43. Należy to zrobic po OBD. Jak chcesz czytać na stole to użyj Ktag'a jak siedzisz w Alientech'u.
https://www.youtube.com/watch?v=BJfr8fDFDJ4 a tu kolega zrobil ?
Nazwałbym to wyważeniem otwartych drzwi jeśli ten film "mówi" prawdę, a nie mogę tego potwierdzić. Zauważ, że przed identyfikacją ECU przewody K-line są odłączone. W trakcie czytania nie widać sterownika i połączeń. Możesz spróbować uziemić eeprom na parę sekund, ale szczerze Ci odradzam taką zabawę z Kessem. Sprawdzałeś czy Kess nadal działa, jak i sterownik?
ok to podlacze odb2 jesli auto jest po wymianie silnika na wiekszy np ms43 to nie da rady dlaczego ? ostateczna możliwość k tag ?
Jeżeli masz prawidłowo zrobioną elektrykę i wyprowadzenia pod gniazdo diagnostyczne to powinno normalnie pójść po OBD wybierzesz tylko jakieś E46 z Ms43. Jeśli nie to użyj kabla KDCan np. do inpy i jakiegoś archaicznego programiku do czytania, których pełno na necie. Zauważ, że do boot mode porzebne jest uziemienie eeproma. Dlatego trzeba wyjąć płytkę z obudowy.
mam kess v2 to zrobie kesem a k tag to te same auta tylko ze na stole ?
Ktag ma znacznie szerszą paletę niż Kess. Mając te dwa narzędzia dużo można zdziałać.
a znasz sie na programie winols ?
To intuicyjny program. Nie ma tam na czym się znać.
ja mam dobra intuicje ale czlowiek możne sie pomylić . jak chcesz mi pomoc itp nie za darmo jak ogarniasz programiki
Nie po to sam się tym zająłeś, żeby komuś płacić. Napisz co chcesz osiągnąć.
nie wiesz nie bede marnował twojego czasu . a na flaszke sie znajdzie hehe . pytanie winols powinien wyszukać po lewej mapy a mi tego nie robi ?
Masz plik o wielkości 512 KB ? WinOls powinien znaleźć około 170 map.
mam plik 512kn kessv2 robilem wszystko dobrze . i mam tez 1 test version z evc i nic nie szuka i 2 wersje pelna z chomika ale tez nic wlasnie sie dziwie .
Napisz co chcesz osiągnąć. dla siebie tylko po prostu lubie sie tym pobawić takie własnie rzeczy .
Tak masz zaznaczone właściwości podczas ładowania pliku do WinOls?
https://s18.postimg.org/aqqfcekyx/Clipboard01.jpg
Prześlij mi ten plik. Umieść na jakimś hostingu i wklej tutaj link.
Coś nie tak z Twoim winols'em. To Twój plik u mnie:
https://s18.postimg.org/9m0ykr0qh/Clipboard01.jpg
kurde instalowałem go z 3 razy zobaczę na laptopie
Only working under 32 bit systems (Windows XP or 7)
First install WinOLS_Testversion.exe & launch program, configure as required
Once the application is opened close it & uninstall via "Add or Remove Programs" via control panel or "Programs & Features" (W7)
Navigate to C:\Program Files
Now copy / paste the "EVC" folder to this location. If you get a question about folder replacement answer "YES TO ALL"
Now navigate to C:\Program Files\EVC
Right click on "loader_ols_32_XP_free.exe" then select send shortcut to desktop (You can rename it later)
Now run the program using the shortcut & you will get a message about the License key completed, click OK
Now run again the program & configure as required ....You should now have a registered version of WinOLS 2.24
Enjoy B)
tak instalowalem | to samo na lapku mam
Otwierałeś inne wsady tym programem? Też nie widzi map? Jeśli nie to spróbuj znowu otworzyć swój wsad ale jako nowy projekt.
cos otwieralem i cos tam pokazalo raz . ok zobacze
nie do wiary nic a nic nie wiem co mam zrobic teraz
Znajdź inną wersję winols. Odinstaluj starą, zainstaluj nową i do dzieła. Muszę Cię jednak zmartwić. Jak już ujrzysz te mapy to będziesz na początku samego początku tej zabawy. WinOls w żaden jasny sposób nie oznacza tych map i jeśli nie masz żadnego doświadczenia w wyszukiwaniu i oznaczania map, faktorów, włączników potrzebujesz pliku damos, który definiuje zapisy Twojego wsadu. Jeśli uda Ci się już to wszystko osiągnąć dzięki znajomości niemieckiego, angielskiego technicznego to potrzebna jest wiedza czysto mechaniczna co, gdzie i jak zmienić, żeby coś osiągnąć... i tu wracamy do zadanego wcześniej przeze mnie pytania: co chcesz osiągnąć? Jeśli przyrost mocy i osiągów to wybrałeś mało wdzięczny obiekt, bo efekty są odczuwalne tylko na "papierze", więc nawet jeżeli wykonasz to dobrze to tego nie potwierdzisz.
no np przyrost mocy . zrobienie odcinki do 7000obrotow itp usuniecie sond . wiec jesli przyrost mocy na papierze to znaczy będzie mało zauważalny ? wiesz pobawię sie i to ogarnę raczej bede sie starał . dzis juz kończę jutro bede walczył dalej z tym .
WinOLS_Testversion winols 2.24 i nic po 2 razy instalowałem moze starsze wersie zainstaluje .
ZBICHU . Mogę cie prosić o caly folder winols moze zadziała ?
P.w. .