Cóż więcej dodać....?
Akcyza a Podatek Ekologiczny - Dziennik.pl
Wersja do druku
Cóż więcej dodać....?
Akcyza a Podatek Ekologiczny - Dziennik.pl
czytałem rano i chyba ktoś sie z kimś na głowy pozamieniał // Jak tak będzie to sprzedam siedem i zakupie 3 pandy 2002 rok
To jest kur** skandal :/ I już to dziś raz mówiłem na SB. Akcyze się raz zapłaciło i z głowy a tak będą tym podatkiem pogrążać wszystkich z każdym rokiem bardziej. Do nich chyba nie dociera że nie wszystkie stare (w ich mniemaniu starsze niż 9 lat) samochody to tylko złomy zawalające drogi, miejsca na osiedlach i zatruwające środowisko. Jakaś masakra :faint: Za wszelką cene chcą zmusić wszystkich do kupowania nowych aut.
To co panowie ? Lecimy do salonu po F01 ?
pozdrawiam
bosman
Możemy tylko kto kupi ........
Mam ich w du***.I tak nie sprzedam E32.To jest nie poważne :faint:
Juz kiedyś panowie przymierzali sie do wprowadzenia podatku katastralnego i póki ci cisza, wiec miejmy nadzieję, że to słomiany zapał, bo tak szczerze to dali by po glowie większej polowie polaków którzy jeżdzą 10 letnimi samochodami. :cool:
kolejny raz zostaje udowodnione ze polska rzadza imbecyle ktorych powinno sie trzymac w wiezieniu (zamiast tego 3/4 osob w zakladach karnych siedzi za newinnosc) niedoj..ane parowy ktore patrza jak zgnoic czlowieka im biedniejszy tym bardziej ma przesrane. 0dzieki mojej wczesniejszej pracy przekonalem sie co tak naprawde dzieje sie w roznych instytucjach. rodzice nie maja pieniedzy to zabiera im sie dziecko do domu dziecka podobno dla jego dobra. duzy procent dzieci z domu dziecka trafia puzniej do wiezienia krotko mowiac nasze pseudo panstwo samo produkuje sobie ludzi ktorych puzniej =zamyka w pudle.
Chory kraj, ciekawe jak Oni chcą zmusić do kupna nowego auta kogoś kto ma na ten cel np 3 tyś zł a musi czymś dojeżdżać do pracy lub kogoś kto otwiera mała firme i potrzebuje starego grata aby dowozić towar a na nowe go po prostu nie stać. Najtańsze nowe badziewie to wydatek ok 30 tyś ! Poje...o ich do reszty.. Oby to tylko sie nie udało... Wszedłem na www.starszeauta.pl i wyraziłem sprzeciw... polecam..
Ż E N U A :faint:
POjeba..o ich do reszty , to pewnie zmowa koncernów którym spada sprzedaż, a coś trzeba z tym zrobić przecież, problemu nie ma mają w rządzie wtyki franek zadzwoni do czeska czesiek do janka, i nie ma problemu dowalimy podatek ludzie gratów sciagac nie beda.
bogu dzieki ze zyjemy w wolnym kraju i nasz o dupe potluc rzad pomaga kazdemu obywatelowi zeby bylo mu jak najgorzej. dzieki tej ustawie chca zeby polacy jezdzili nowymi nawet nie wiem jak to nazwac bo do samochodu to ma tyle co rower do samolotu fiat panda dacia logan itp gowno. cieszmy sie i radujmy bedziemy mieli nowe samochody. w tym kraju jedno jest tylko pewne rzad patrzy co tu zrobic zeby bylo gorzej. stworzyli cba cbs i rozne takie organizacje przestepcze zeby tylko nikt sie za duzo nie dorobil a jak cos znajda to juz robia z czlowieka groznego przestepce. ostatnio obilo mi sie o uszy ze za jazde po pijanemu rowerem grozi 2 lata. rece opadaja. ja na wybory nie chodze wiec mam czyste sumienie.
Macie pretensje a ilu z Was głosowało na liberałów?! Chcieliście Irlandii macie biedny żałosny kraj zduszony olbrzymimi kredytami i podatkami. Jak ktoś nie wiedział że liberałowie aż tyle potrafią to nie powinien w ogóle głosować i interesować się polityką...
ja nie glosowalem. dlaczego? dlatego ze nie widzialem odpowiednich kandydatow. druga sprawa jest taka ze to wszystko sa jednym chu.em podszyci skorumpowani zlodzieje tylko nazwy partii sie roznia. a po trzecie to juz jak mam ogladac w telewizji tych kon..now to wole patrzec jak tusk gra w pilke niz mialbym patrzec na zakompleksionego z metra cietego jara kaczynskiego ktory kojarzy mi sie z adolfem h. a tak wogole to kiedy naszym krajem (chodzi mi o czasy po 2 wojnie swiatowej) rzadzili normalni ludzie. jestem teraz na etapie czytania ksiazki slowika i mozna sie z niej dowiedziec wielu ciekawych rzeczy. jak ktos chce to moga wyslac na mailaCytat:
Zamieszczone przez coboss
kończymy temat polityki bo wszystkim puszczą nerwy :)
mnie jedynie wkur.. to że liberałowie założyli maski cudotwórców co chcieli bóg wie co zrobić niestworzonego dla naszego kraju a banda gówniarzy poleciała na nich głosować (połowa głosów na PO to były dzieci w przedziale 18-21lat)
A ja pierwszy dzień po ich zwycięstwie załamałem ręce i mówię sobie "kur... przecież ja mam kilka kredytów [...] no to mam przeje...". Co mogłem szybko spłaciłem, reszta boli. Z ich czysto liberalnego braku poszanowania życia ludzkiego było z góry wiadomym, że zniszczą społeczeństwo oprocentowaniem w bankach i milionami wyciągniętych z kapelusza podatków!!! Długo nie czekałem aby wszystko co z koszmarów stało się prawdziwym (nie łudziłem się nawet chwili).
Mimo że nie trawie Samoobrony, no może dla rozrywki lubiłem oglądać burdy Leppera :D ale pamiętam jego jedyne mądre zdanie: "Na każdego byle nie na liberała!!!"
pitolenie..
o kazdej partii mozna powiedziec tyle samo złego.
a takie wypowiedzi jak wyzej sa dosyc mało obiektywne, i niezbyt merytoryczne.
Panowie!
Pomysł podatku EKO-ZŁODZIEJSKIEGO nie wynika z niczyjej głupoty - w to mogą wierzyć chyba tylko dzieci. :roll:
Od kilku lat stara się go przeforsować b. potężne (i zasobne w pieniądze) lobby dealerów nowych samochodów. Być może kojarzycie tych panów i ich organizacje:
- Wojciech Drzewiecki, Instytut Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR
- Jakub Faryś, Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego
- Przemysław Rajewski, Związek Motoryzacyjny SOIS (tutaj sami jasno piszą po co powstali)
To właśnie im (i oczywiście przekupnym politykom) podziękujcie, jeśli za rok zamiast jeździć kilku-kilkunastoletnim autem klasy premium będziecie mogli co najwyżej kupić nową Micrę na raty.
To co MOŻEMY - to starać się zrobić wokół tego możliwie najwięcej dymu. Każdy z nas może (i powinien!) wysłać swój SPRZECIW do Ministerstwa Finansów, do posła/senatora ze swojego okręgu, do central głównych rządzących partii. A przede wszystkim - trzeba INFORMOWAĆ o tym wśród znajomych, na blogach, na forach - bo większość ludzi nie interesuje się polityką.
Na początek polecam odwiedzić www.starszeauta.pl. To strona mojego kolegi, skąd można wysłać mail w kilkanaście miejsc. Na dniach zamieścimy tam więcej info.
Kierowcy to ogromna grupę wyborców, większa niż wszyscy górnicy, policjanci, itp. Gdyby tylko potrafili się zorganizować, to żaden sejm nie odważyłby się spełnić zachcianek lobbystów - bo oznaczałoby to wypad z ciepłych posadek po najbliższych wyborach.
Problem taki że Polak najczęściej dziś zobaczy w TV i się wk**wi - a jutro zapomni... :roll:
a co gorsza znów na nich zagłosuje. Niestety ale "MY" kochamy być kopani w dupę i dla tego w tym kraju nie ma jeszcze prawdziwych partii a my głosujemy jak reklama każe...
Wolowy moja wypowiedź może nie być obiektywna ale jest całkowicie merytoryczna. Dla mnie partia to nie nazwa lecz poglądy polityczne jakie wyrażają. Głosowałbym na PiS tylko dla tego, że jest to partia Centro-prawicowa i innej takiej nie ma! A ja mam takie przekonania polityczne, z jednej strony radykalny z drugiej mocno konserwatywny... mało ważne według moich przekonań najlepszy jest ustój centro-prawicowy i tyle.
Gdyby była rozsądniejsza partia, mniej katolicka o poglądach centro-prawicowych, może nawet z nutką neofaszystowską-bez przesady jak ktoś nie rozumie ustroju i zasad niech nie pisze i nie wyzywa mnie od nazistów czy bóg wie czego bo to tak jak by ktoś zarzucał człowiekowi że jest komunistą bo ma przekonanie iż kraj powinien przede wszystkim dbać o sprawy socjalne!
W tedy chętnie bym na nich głosował ale takich niestety nie ma w naszym kraju i jeszcze wiele lat nie będzie
Będąc zwolennikiem PO stosownego maila do Biura Krajowego PO wysłałem !!!
To jest oczywiste, że ktoś ma w tym interes, ale napewno nie będziemy to MY - kierowcy :/Cytat:
Zamieszczone przez michal_5000
To prosta kalkulacja. Tylko powiedzcie, albo lepiej zapytajcie tych polityków: Co ma zrobić czlowiek, który ma na samochód np 5 tyś (a rocznie zapłaci 2 tyś) i musi codziennie wozić dzieci do przedszkola na drugi koniec miasta? Ledwo zalatwił miejsce w państwowym i i tak się cieszy bo na Prywatne go nie stac -::
Co ma zrobić taki polak - wyborca?! MA ZAPAMIĘTAC bo tak to NIGDY qr.. NIC się w tym kraju nie zmieni :faint:
Panowie ostatni spot relkamowy PIS-u ,oddaje calą rzeczywistośc; "ABY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ....przed wyborami było;WSZYSTKIM dzis PIS wstawia -KOLEGOM"..
Ja stawiam pytanie; jak obecna rzeczywistośc ma sie do hasła wyborczego :razz: Myśle że wasze post są tego odpowiedzią :mad:
nie ma znaczenia i wcale nie jest powiedziany, że PIS by tego nie wprowadzil szybciej!Cytat:
Zamieszczone przez komando07
To nie są ich zachcianki tylko zwyczajnie korupcja nazwana ladnie lobby -::
To jak wprowadzą, to panowie hasła sie sprawdzily; Będzie 2 irlandia z tym wyjątkim że ich stac na nowe auta a my ręke podamy tym na kałkazie :faint:
Kolesiostwo to PiS uprawiał na taką skalę, że aż na końcu się w tym procederze sam zagubił. Pieprzyć to oni potrafią jak nikt, ale żeby coś zrobić bezinteresownie dla Polski to nigdy.
Cytat:
Zamieszczone przez wojtekd
Oto Polska Własnie 8/ ;(
postwimy nasze 7er w poprzek dróg i kropka, a niech mnie ruszą... zapłacę na rok i będe blokował drogi w proteście... :D
szczerze, to najgłupsza rzecz jaką słyszałem, analizuję wszystkie fakty i już od razu uwydatnia mi się fakt łamania podstawowych praw człowieka, chodzi mi o równe traktowanie, czyli nie można oddzielać aut nowych od używanych w aspekcie ekologi :D
możliwe jest tylko traktowanie np wg ilosci spalin(jak w niemczech)
wtedy przerobimy stare auta i bedziemy płacić 100pln jak za nowego pandziocha...
tylko tak to przejdzie, przynajmniej mi się wydaje :cool:
A właściwie o co chodzi bo nie zajarzyłem ?? Czy ty jesteś wyborcą i zwolennikiem PiS ??Cytat:
Zamieszczone przez komando07
Nie rozumiem tego "Oto Polska Własnie 8/ " :razz:
Chodzi o to, że wszyscy rządzący maja swój własny interes, a obietnice pozostają - obietnicami, i tak naprawdę zmieniają sie ekipy rządowe a przeciętny Kowalski poprawy jak nie widział tak nie widzi. Stawiam wzór; Strona lewa+środek+ strona prawa=dla Kowalskiego "0"
Moim zdanie jesteś w błędzie.
Nie jest wszystko jedno czy lewo czy prawo. Dla Kowalskiego nie jest "0" o ile Kowalski zada sobie trud by to zauważyć. Czasem jest -100 a może i -1000 jak pomiędzy 1945 a 1989.
Tak to prawda ,ale w tym okrsie do 1989, a po nim smutna demokracja a może jej brak albo inaczej jej nauka nam nie wychodzi ;(
Bez tej demokracji po 1989 nie śmigałbyś becią, nie miałbyś 975 programów na satelicie, inflacja nie byłaby na poziomie 3-5% rocznie.
Gdyby nie ta demokracja nie mielibyśmy Prezydenta wetującego wszystkie ustawy Sejmu.
Gdyby nie ona nie bylibyśmy w UE i godzinami wystawalibyśmy pod ambasadą RFN po wizę.
Gdyby nie ta demokracja to nie dyskutowalibyśmy o tym czy zł czy euro.
Gdyby nie ta demokracja to wciąż w Legnicy mieszkali by Rosjanie.
Gdyby nie ta demokracja to ... nasz Zlocik w Sulejowie byłby niemożliwy !!!
itd
Nikoś czy poza tą deklaracją zrobiłeś cokolwiek by nie dopuścić do uchwalenia w/w ustawy ??
jestem za zmiana akcyzy na podatek ekologiczny taniej bedzie kupic wtedy 3-5 letnie auto spelniajace norme EURO 4 niz placenie 18,6% podatku akcyzowego od pojemnosci powyzej 2.0 , kto ma 7mke od pojemnosci 2.0? nikt ! no wlasnie a teraz bedzie mozna kupowac takie im nowsza tym mniej zaplaci sie podatku EKO bo bedzie spelniac norme EURO 4 lub EURO 5
moge byc w bledzie. bo ustawa jeszcze nie weszla i moze byc zupelnie niekorzystna
Znając naszych debili w rządzie to zrobią wedle wieku a nie wedle normy, bo przecież o to chodzi w tym lobby a nie o ekologie - czy jakaś złotówka z podatku narecykling poszła na ten cel !?!? - podpowiem ze ani grosz..
W Niemczech moge mieć i 20 letnie auta ale jak będzie spełniać odpowiednie normy spalin to i tak będę płacić groszowe podatki - ale nie wierze ze u nas to przejdzie :(:(:(
Co do norm EUR4 i 5 to chyba zaczynają się od E65? bo E38 to jeszcze 3ka jak sie nie myle.. wiec co mi po tym ze akcyza będzie mniejsza jak i tak ktoś kto ma np 6 tyś na E32 nie wyczaruje nagle dodatkowych np nawet 50ciu !?
Kto głosował na PO ??
ja tam na beton partyjny SLD jak przystalo na komunistyczna swinie
noworysze na PO a ciemnogrod na PiS
Ja głosowałem na PO i nie żałuję :P
o mamy :) przyznał się to już wiemy kto nam dorzuci po 1000PLN do opłaty :D
(żarcik oczywiście)
Gadać się odechciewa czytając takie projekty ustaw... No ale przyjmując czarny scenariusz należy się zastanowić, jak będzie egzekwowana jego zapłata oraz skąd wzięła się wysokość składek? A zaraz za tym odpowiedź na kolejne pytanie - w jaki sposób ma to wspierać ekologię? Przecież starych "trupów" jest już naprawdę mało. Jeśli spełniają normy przewidziane przez prawo i przechodzą badania techniczne, to o co chodzi? Te dodatkowe pieniądze wydane na "haracz" ekologiczny na pewno nie ułatwią eksploatacji ukochanego autka ani nie wpłyną na jakąkolwiek ochronę środowiska.
Stosowny sprzeciw wysłałem. Głosu oddanego na PO nie żałuję, bo przynajmniej rzadziej oglądam w TV pieniaczy permanentnie łamiących prawo w myśl błędnie pojmowanej sprawiedliwości.
Nie zamierzam także nikomu refundować składki na "haracz" ekologiczny, tylko dlatego, że głosował inaczej ;D ;D
Czekam na rozwój wydarzeń....
Nie pojmuję...
Nie żałujesz władzy która:
-sprawiła że nie ściągniesz nowszego auta bo Cię zabiją akcyzą
-nie dostaniesz kredytu a jak tak to Cię zabiją oprocentowaniem
-nie ściągniesz nic do handlu z USA, Chin czy skądkolwiek bo wykpią Twoje faktury!
-nie masz żalu, że rząd niszczy firmy w tysiącach naliczając im chore akcyzy i inne gówna, które nie mają miejsca a udowodnić to możesz dopiero w sądzie jak hieny zabiorą Ci wszystko?
-nie żal Ci setek tysięcy polaków którzy co miesiąc tracą pracę?
Widocznie za słabo zostałeś pokopany aby Cię zabolało. Jak dla mnie dla tego ten kraj jest taki jaki jest przez ludzi którzy lubią być kopania.
A "to pseudo prawo" o którym mówisz dla mnie lepiej że PiS szukał kasy w mafii niż w nikomu winnych firmach i kieszeniach podatników. Skoro nie widzisz różnicy to dla czego nie jeździsz Polonezem? Też jest duży i ma napęd na tył...
Sorry ale sposób rządzenia tego rządu sprawił, że moja firma ma nóż na gardle za nic! A że współpracuję z setkami firm na rynku to słyszę co się dzieje i co oni odpierdalają. Ta sytuacja nie jest śmieszna, jest tragiczna i sprawia, że dziś większość przedsiębiorców ma strach w oczach i jak tak dalej pójdzie to za kilka miesięcy wszystko szlak trafi i na próg pójdzie mnóstwo ludzi a szefowie co wyćwiczyli wszystkie sposoby na ratowanie sytuacji razem za nimi...