jak w temacie http://moto.allegro.pl/item566699441...d_super_s.html mial ktos to u sibie?
Wersja do druku
jak w temacie http://moto.allegro.pl/item566699441...d_super_s.html mial ktos to u sibie?
Ja nie miałem. Cena niby nie budzi podejrzeń ale wydaje mi się, że oryginalny żarnik Philips lub Osram mają tylko 4300K
Mam pytanie odnośnie Xenon - światełka mam ustawione , poziomowanie działa (widać przy włączeniu) ale wydaje mi się, że światełka nie doświetlają dobrze drogi przed autem. Światła świecą bardzo jasno. Czy jest jeszcze jakiś sposób na polepszenie widoczności ? Nowe żarówki ?
Ja mialem w swojej 5er z poltora roku Philipsy z allegro D2S 4300K i swiecily ladnie. KIlka osob z 5er tez kupilo na allegro i nie bylo problemow.
Jeszcze jedno pytanie o żarówki, które polecasz - czy mając standar. klosze xenonowe mogę je zastosować ? Czy muszę na coś zwrócić uwagę ?
D2S to normalny xenon więc jak masz ori lampy xenonowe u siebie to montujesz je bez problemu :) Teraz też masz D2S u siebie ;)
D2S - soczewka
D2R - zwykła lampa ale xenonowa (zupełnie inny odbłyśnik itd niż w lampach przystosowanych do żarówek halogenowych) takie coś można spotkać fabrycznie w mesiu, peugote i pewnie paru innych autach. Żarnik charakteryzuje blaszana przesłona która teraz została zaszczepiona do zestawów HID z allegówno i ich sprzedawcy twierdzą, że można je stosować do zwykłych lamp (debile) później masz wieśniaków co rażą po oczach mając xenon w Kadetach, polonezach i wszystkich innych pruchnach
ja tak samo jezdze na takich zarnikach z allegro.. tyle ze ja mam 8000K. nic sie nie dzieje - swieca prawidlowo ;]
wiec mozna smialo brac ;]
Nie lampy mam Xenonowe. Chodzi o to czy ciepłota ma wpływ na klosze itd... Nie chcę wymieniać oświetlenia za kilka tys bo kupiłem żarówki za 200 czy 300 zł tak jak robią to niektóre młotki w swoich autach. Klosz przystosowany do żarówki 65W a ten wali 80 albo 90W :razz:
Tzn chodzi Ci o to czy temperatura barwowa żarnika ma wpływ na klosz? Jeśli tak to nie ma. Czy wsadzisz sobie 4300K czy 8000K nic się nie stanie.
Na początek rozbierz i wyczyść lampy. Efekt po wyczyszczeniu potrafi zaskoczyć.Cytat:
Zamieszczone przez buracky
W przeciwieństwie do zwykłej żarówki, palnik xenon'owy, wogóle się nie nagrzewa bez względu na barwę światła mierzoną w Kelvinach.Cytat:
Spokojnie możesz zastosować 4300K jak i 12000K (co kto lubi :cool: ) w USA widziałem gdzieś nawet 14000K czy 15000K (chyba że ktoś pomylił się w opisie) ;)
Oj tak :) ja przed czyszczeniem myślałem, że mam klosze delikatnie przydymiane :D a były brudne :) w dodatku po wyczyszczeniu soczewki, (delikatnie wacikiem, wiecie znajdziecie w łazience na półce żony :D) efekt jest niesamowityCytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Klosze mam wyczyszczone już jakiś miesiąc temu - faktycznie zaskoczenie pełne! W moim A6 H4 daje lepsze światło :(
To fakt :D Znam to z autopsji ;)Cytat:
Zamieszczone przez sylwekk
U mnie podobnie przed autem jest ciemniej (oryg. xenon 4300),rozbierałem jak koledzy wspomnieli,troche były odbłyśniki brudne ale są też wypalone.Cytat:
A właśnie że też się nagrzewa,tylko nie tak ja zwykły żarnik.Cytat:
Zamieszczone przez busaart
Może i się nie pomylił tylko przy barwie 15000k zblizonej już do niebieskości "koguta" policyjnego to chyba jazda na zwykłych postojówkach daje więcej widoczności ;)Cytat:
Zamieszczone przez busaart
a przy barwach powyzej 12000K to juz fiolet nie wchodzi? kogut niebieski to raczej 8000K :P
Chodziło mi o kwestie ciemniejszego świecenia,bo faktem że to już bardziej fiolet.Cytat:
Zamieszczone przez maniakowy
chcialem odgrzac temat. dzisiaj wrocilem z dlugiej trasy - nocnej i myslalem, ze bede szedl przed beema zeby jej iswietlic droge :/ klosze wyczyszczone, w srodku nie widac zadnego zniszczonego odblysnika, xenon swieci prawidlowo, swiatla ustawione a na asfalcie lekka luna po bokach trawe widac zastanawiam sie czy nie wymienic xenona na zwykle lampy gdzie mam szukac jeszcze przyczyn slabego oswitlenia ?
w ustawieniach świateł (mimo wszystko)! Jak zaświecisz drogowe to gdzie świecą?
Witaj,
dzisiaj wymieniam żarniki na nowe OSRAM. Drogowe świecą dobrze po drodze i delikatnie zbierają pobocze także napewno nie jest to kwestia ustawień
jak będziesz we Wrocku wieczorową porą daj cynka ... wsadzimy na moment świetne żarówki i zobaczymy efekt.Cytat:
Olejus, już mam kupione w serwisie OSRAMY, nie miałem skąd wziąć na testy żarników. Dzisiaj za parę godzin się okaże co i jak. Zresztą zobaczymy się jutro na zlocie w Poraju. Nie udało się spotkać w Śwonoujściu to spotkamy się w Poraju ;)
Wiesz nowe zawsze ostro świecą :) w naszych autach najlepiej włączyć drogowe na węższej leśnej drodze wtedy od razu widać czy światła są dobrze ustawione :)
Ja nie ufam kolesiom co ustawiają światła na przeglądzie. Podejdzie machnie i cześć. Potrafili mi mówić, że mam dobrze lampy a przecież przed przeglądem ryłem przy nich i powajohowałem byle jak, byle by dojechać na przegląd nie rażąc nikogo. Byłem 100% pewien, że świecą gorzej niż źle ale nie bawiłem się bo w końcu jadę je ustawić...
Sprostowanie : spocie :) nie zlocie. Mam nadzieje , że będę.Cytat:
Coboss : lepiej nie ustawiać lamp na przeglądzie tak jak mówisz tylko samemu. Jednak ja polecam pionową ścianę (wtedy widzimy odchyły)
Prawidłowy obraz źródła światła to : ^ ^
przepraszam za zlot bede na spocie :)
Jezeli chodzi o obraz światła to własnie taki mam - przy pionowej ścianie. Zobaczymy za godzine bede odbieral lale i zobacze
---------
Żarniki już wymienione i jest różnica sprawdze wieczorem. A teraz wymieniam szybe bo dostałem strzała z 3 kamieni :( piękna nowa przed jutrzejszym wyjazdem do Poraju :D
No to nie będziesz jedynym z nową szybą ;D
Prawdopodobnie Was zaskocze swoja wypowiedzia ale nie raz walkowalismy temat xenow w e38 we wrocku z chlopakami i okazuje sie, ze xenon po lifcie swieci duuuuzo gorzej od aut przed liftem. Nie wiem czym to jest spowodowane ale poprzednia moja 7 (przed fl) swiecila duzo lepiej od poliftowej Rondla czy poliftowej mojej 750 (tutaj mialem zalozone fabrycznie nowe zarniki 4300), mimo ze mialem zalozone HIDy (nie mialem fabrycznych xenow). Porownywalismy tez ori xeny sprzed fl i po fl na scianie i efekt byl zdumiewajacy. Poliftowe swiatla naprawde kiepsko swieca.
Jezeli chodzi o oswietlenie zawsze bylem maniakiem czystych ladnych lamp i rozbieralem swoje co jakis czas i profilaktycznie czyscilem :) po wyczyszczeniu lampy po fl swieca odrobine lepiej ale nie jest to takie swiatlo, jakie daje lampa sprzed liftu.
Jestem zaskoczony.... ;D
Ale coś w tym jest bo moja była E38 też lepiej swieciła majac przedliftowe lampy. Po zrobieniu lifta - mimo że miałem oryginalne żarniki - świeciła gorzej.
Wczoraj ustawiłem, okazały się krzywe, za nisko i w ogóle tragedia. Nie wiem czy koleś (stosunkowo młody) wkręcił sobie, że to HIDy z Allegro i je położył na glebę czysto złośliwie czy jak(?). Świeciły jak zwykłe reflektory :D Już jest ok.Cytat:
Zamieszczone przez olejus
Na szczęście fabryczny xenon można samemu wyregulować i nie ma opcji aby je ustawić tak aby raziły, bo ustawienie ich za wysoko sprawi, że sami nic nie będziemy widzieć na drodze...
Jak pisałem najlepiej sprawdzić ustawienie światłami drogowymi. Nawet lekko za wysoko ustawiony reflektor sprawi, że światła drogowe będą świeciły na konary drzew a nie na drogę.
PS. Ja niestety na spocie nie będę. Trochę za daleko :/ i brak czasu... Poczekam na kolejny bliżej WLKP ;D
A jak sprawdzacie na tej ścianie czy światła nie są za wysoko??
I dlaczego ma być ^^ jak prawa lampa ma świecić wyżej niż lewa??
Przecież to jest tylko złudzenie optyczne , że prawa lampa świeci wyżej niż lewaCytat:
Zamieszczone przez EVAN
Z tego, co się orientuję, to widmo światła na ścianie powinno wyglądać mniej więcej tak:
__/__/
Obie lampy powinny być ustawione na tym samym poziomie.
Co do jakości świateł mogę powiedzieć tylko tyle, że nowsze generacje BMW mają lepiej zrobione odbłyśniki (większa powierzchnia) i większe soczewki, w porównaniu z e38. Ja mam zamontowane soczewki od e60 i to świeci naprawdę przyzwoicie.
A co z wysokościa?Cytat:
Czy do Ciebie trzeba z pałą ?? Przecież ci mówie 2 raz , że wysokość 2 lamp jest / ma być identyczna.Cytat:
Zamieszczone przez EVAN
:hah: :hah: :hah: :faint: :faint: :faint:
Chodzi mi o wysokość świecenia. Chyba nie jest obojętne czy świecą po drodze czy po niebie?? A z pałą ode mnie z daleka... ja mam zonę ;DCytat:
Jak już do ciebie wychodzi z pałą to uważaj ... Możech chłopaka nie odgonić !!!Cytat:
Zamieszczone przez EVAN
Olejusowe ustawienie świateł wyjaśnia jakim sposobem na jego aucie znalazła się ta cała szpachla ... Chłopak poprostu nie widzi drogi bo lampy walą w chmury i jest wtedy problem ..
Dokładnie opisywałem jak sprawdzić czy nie są za wysoko :P czuje się olany z góry do dołu :P
Ja już tyle razy grzebałem przy lampach, że ustawiam je od razu i nie muszę nawet wyjeżdżać na jazdę próbną :)
A światło xenonu u nas faktycznie świeci tak ^^
Przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję ale dopiero wróciłem ze spociku. Wymiana żarników pomogła. Już jest OK :D Niby świeciły jasno i oba tak samo ale światła nie dawały.