Witam,
mam typowy problem w E38 czyli palące się kontrolki ABS i ASC, wymienione zostały dwa czujniki ABS z tyłu ale żadnych zmian. Gdzie dalej szukać przyczyny? Sterownik ABS?
Wersja do druku
Witam,
mam typowy problem w E38 czyli palące się kontrolki ABS i ASC, wymienione zostały dwa czujniki ABS z tyłu ale żadnych zmian. Gdzie dalej szukać przyczyny? Sterownik ABS?
Tak sterownik abs albo pompa dsc jesli masz dsc
Nie mam DSC. Co jest z tym sterownikiem? Naprawa regeneracja? Czy szukać innego?
Szukac innego wyślij mi nr sterownika na pw
Przerabiałem ten sam problem w Bmw E39 po 1999 roku. Sterowniki ABS 5.7 mają wadę i przepalają się w nim cienkie druciki zrobione z aluminium. Temat jest dokładnie opisany na internecie. Koszt przelutowania 250-350 zł i będzie dalej hulał. Koszt używki to 500zł+ oraz loteria bo może być również uszkodzony.
Po pierwszym podłączeniu do kompa pokazał się błąd aż trzech czujników ABS co od razu wydało się podejrzane. Dlaczego zmieniłeś u siebie aż dwa czujniki na raz? Ważne też jest aby montować tylko i wyłącznie oryginalne czujniki z niebieską końcówką. Wszelkie zamienniki nic nie zmieniają i kontrolka potrafi się dalej świecić.
z rzeczy które mogą zakłócać ABS i ASC:
- luz w zawieszeniu - któryś z wahaczy - tuleje wahliwe z tyłu drążki skrętne itp. ew. złe kąty
- wysokości opon osi przedniej i tylnej - jeżeli różnica wysokości jest większa niż 2%
- przy wymianie czujników trzeba dobrze przedmuchać ten otwór gdzie wchodzi czujnik - nie wiem jak w E38 ale dobrze przeczyścić wianek
- ja w E39 wymieniłem na nowe BOSHA z niebieską końcówką i było ok
Zacznijmy od tego na jakie czujniki wymieniłeś. Jakikolwiek zamiennik powoduje dalszą niesprawność układu
taki sam problem miał mój znajomy zamienniki działają chwile i komputer je wyrzucił ja założyłem fiebiego i hulają
Jeżeli masz tylko błąd czujnika to niekoniecznie jest uszkodzony sterownik abs. Sprawdź za pomocą inpa czy odczytuje ci prędkości, czujnik na tym kole które wali błąd. Nie napisałeś (lub nie widzę jakiego typu masz sterownik). Te starsze były nie do zaajechania, te nowsze już tak. Ostatnio miałem przejście z X5 e53 i e38. Na allegro jest firma co to naprawia, koszt 200 zł ale masz pewność że Ci już te luty nie padną, kupisz używkę to tak jak kolega powyżej napisał loteria.
PS ekonomizer działa ? prędkościomierz ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ja wymienilem czujnik oraz piaste z lozyskiem i problem juz nie wrocil.
Witam, INPA wykazała błędy dwóch czujników z tyłu więc zostały zmienione dwa, zamienniki, jednak pracują w innej E38 bez problemu. Nadal nie działa również ekonomizer i prędkościomierz. Nie wiem dokładnie jakiego typu jest sterownik, auto z sierpnia 1995. Luzów w zawieszeniu nie ma, rozmiary opon fabryczne do felg 16. Pozostaje mi w takim razie znaleźć magika który przelutuje mi styki w sterowniku.
Masz sterownik starego typu czyli ten który się nie psuję. Jeżeli nie działa Ci ekonomizer i prędkościomierz to masz coś z lewym czujnikiem abs z tyłu. Sprawdzałeś za pomocą inpa odczyt prękości z czujników ABS ? Zamienniki nie są złe byle to nie były no name.
W tym roczniku sterownik nie ma wad. Ja myślę że mimo wszystko ten czujnik jest do dupy.
Może jednak coś z samą wtyczką lub instalacją. Jak wiadomo piny tam są jak igła i dlatego ten czujnik działa w innej E38
Mam bład:
14 valve reley error
Jebniety sterownik ?
Podepnę się,mam podobny problem. E38 z 1999 roku ze sterownikiem ABS o końcówce 001. Problem rozpoczął się po umyciu silnika,obstawiałem sterownik,zmieniłem na inny. Sterownik łączy się z komputerem i wywaliło błąd tylnego prawego koła. Zmieniłem czujnik na ATE,dalej trakcja,abs i wykrzyknik się świecą lecz ostatnio w bardzo ciepłe dni i przy długim jeżdżeniu po mieście,kilka razy już się zdarzyło ze po przekręceniu kluczyka gasną błędy i zapalają się dopiero po kilku czasami kilkunastu km. Błąd tylnego prawego koła jest dalej, przy błędzie wyświetla się bodajże 2,75 km/h. Słyszałem o wymianie łożyska lecz zastanawiam się czy wystarczy łożysko czy łożysko z Piasta i coś o różowym przekazniku pod maska,który podobno jest od abs. Prędkościomierz,ekonomizer,tempomat działają...
Gdzie go szukać i który to ? On nie jest w sterowniku ?
Wydaje mi się ze to może być sterownik
Reasumując, nie ma co szukać tego przekaźnika, trzeba wysyłać do naprawy... ?