[ blacharka] Uszczelka przedniej szyby - fakty i mity?
Witam,
przed zakupem mojej 7-mki pytalem Was co sprawdzac itp. i dowiedzialem sie, ze mankamentem jest jakosc uszczelki przedniej szyby, co powodowac moze problemy z silnikiem wycieraczek i elektronika, ktora znajduje sie na podszybiu (jesli dobrze zrozumialem).
Po kupnie auta, (uszczelka oczywiscie wydlada na sparciala) podjechalem do serwisu szyb (porzadny zaklad i sprawdzony) z zapytaniem ile kosztuje taka uszczelka z wymiana.
No i gosc powiedzial mi, ze w E38 za szczelnosc odpowiedzialny jest klej, ktorym szyba jest wklejona a nie uszczelka, ktora jest elementem estetyki. Nie mogl niestety obejrzec auta, bo nim sie tam nie pojawilem ale coz... jak to jest, wymieniac ta uszczelke?
W sumie wierzylbym gosciowi, bo przerob tam maja tak wielki, ze na pewno niejedna E38 robili.
Re: Uszczelka przedniej szyby - fakty i mity?
[quote="Gwozdziu"]Witam,
przed zakupem mojej 7-mki pytalem Was co sprawdzac itp. i dowiedzialem sie, ze mankamentem jest jakosc uszczelki przedniej szyby, co powodowac moze problemy z silnikiem wycieraczek i elektronika, ktora znajduje sie na podszybiu (jesli dobrze zrozumialem).
Po kupnie auta, (uszczelka oczywiscie wydlada na sparciala) podjechalem do serwisu szyb (porzadny zaklad i sprawdzony) z zapytaniem ile kosztuje taka uszczelka z wymiana.
No i gosc powiedzial mi, ze w E38 za szczelnosc odpowiedzialny jest klej, ktorym szyba jest wklejona a nie uszczelka, ktora jest elementem estetyki
i tak i nie
faktycznie za szczelność odpowiada przede wszystkim klej ale jezeli uszczelka jest sparciala do nie dochodzi do szyby i pięknie sobie woda spływa - widziałem to na własne oczy.Uszczelka nowa w aso kosztuje 160 pl.Wymieniac!Nawet dla własnego spokoju.
Uszczelka przedniej szyby.
Miałem teen sam problem z uszczelką, po prostu sparciała.Ale kupiłem czarny silikon do szkła,nałożyłem grubą warstwę zatykając wszystkie dziury,nadwyżkę silikonu na drugi dzień przyciołem ostrym nożykiem i spokój. :)Kosztowało mnie to 18 zł.