Posiada ktoś taką instalacje gazową ? Mam zamontowaną od 2 tygodni. Spalanie w cyklu mieszanym z przewagą miasta to 15 L. Spalanie gazu ma wynosic 20% wiecej od benzyny wiec tutaj nie jest troche za ubogo ?
Wersja do druku
Posiada ktoś taką instalacje gazową ? Mam zamontowaną od 2 tygodni. Spalanie w cyklu mieszanym z przewagą miasta to 15 L. Spalanie gazu ma wynosic 20% wiecej od benzyny wiec tutaj nie jest troche za ubogo ?
Ale jaki masz problem? Ogólnie brc ma opinie dobrej instalacji ale drogiej w serwisie i mało warsztatów się nią zajmuje. Większość montuje ta instalacje bardzo niechlujnie. Ja stwierdziłem że składak na stagu będzie przyjemniejszy w użytkowaniu i możliwy do samodzielnej obsługi. Spalanie gazu ma być 10-15% wyższe niż Pb. O tym czy jest za ubogo dowiesz się z korekt i adaptacji sterownika Pb.
Wysłane z 1+2
Czy to spalanie jest ok ? Benzyny to ona palila 15 wiec powinna minimum 17 gazu.
Liczysz pewnie tylko spalanie lpg a jakiś tam dystans przyjeżdżasz na Pb. Obejrzyj sobie adaptacje i mapę gazową.
Wysłane z 1+2
Mam instalację BRC i w sumie prawie zawsze bierze ok 18 - 20 litrów. 64 litry gazu przy jeździe w trasie 160-180 km starczy na 350 km. Jak przycisnę po autostradce ze średnią 200- 220 km to na 300 km zawsze starczy. Jeżeli czujesz różnicę pomiędzy jazdą na benzynie i na gazie to mieszanka może być za uboga.
Na lpg forum autorytety mówią o takim spalaniu i ponoć wynika to z kalorycznosci gazu innej niż Pb. Ja się na tym nie znam ale auto mam wystrojone dobrze i to się mniej więcej pokrywa
Wysłane z 1+2
Widocznie takie autorytety... Różnica rzeczywiście wynika z niższej kaloryczności LPG w stosunku do benzyny, co wiąże się z tym, że trzeba spalić więcej LPG by uzyskać tę samą ilość kJ generowaną przez benzynę. Różnica pomiędzy 23% a 25% polega na zmianie mieszanki lato/zima i zmieniających się w niej proporcjach propanu do butanu: ok. 60% propanu i 40% butanu zimą i ok. 40% propanu i 60% butanu latem. Prawidłowo wystrojona instalacja powinna spalać +/- o tyle więcej LPG.
Właśnie, że była to jedna jazda po odebraniu od gazownika. Czyli cały czas gaz. Co do adaptacji i map gazowych tp kabel zakupiony, oprogramowanie zainstalowane tylko teraz obsługa programu. Zna ktoś obsługe może ?
Wyjeżdże całą butle i zobacze jakie wtedy spalanie wyjdzie. Co do mocy to właśnie mi sie wydaje, ze jest slabsza. Pozdro.
Spoko tuczi, ale masz jakieś konkretne źródło na poparcie tego co piszesz czy po prostu Ty wiesz a inni nie?
Wysłane z 1+2
http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/cieplo-spalania/
Np. tutaj masz podane wartości, a reszta to praca z kalkulatorem.