Na tej stronie za 2.99 euro można uzyskać dane historii serwisowej aso aut BMW na podstawie nr VIN. Jest tez darmowy dekoder VIN. Przydatne narzędzie biorąc pod uwagę, że działają na forach użytkownicy oferujący historię za 100 i więcej złotych.
Wersja do druku
Na tej stronie za 2.99 euro można uzyskać dane historii serwisowej aso aut BMW na podstawie nr VIN. Jest tez darmowy dekoder VIN. Przydatne narzędzie biorąc pod uwagę, że działają na forach użytkownicy oferujący historię za 100 i więcej złotych.
No tak, tylko że ten raport jest tylko ogólny, bez szczegółów wizyt :/
Zgadza się. Przypominam, że koszt wynosi około 13 zł ! Jeśli znajdziesz taniej miejsce, w którym uzyskasz informację na temat wizyt w serwisie wraz z podanym przebiegiem to koniecznie podziel się ta informacją ;)
No tak, tak, wziąłem na spróbowanie. Co ciekawe, jeżeli godziny jakie stał na naprawach są rzeczywiście prawdziwe, to auto przez pierwsze 10 lat swojego życia przestało tylko około 17,5h na naprawach w ASO i ostatni wpis z napraw jest na 2 miesiące przed moim zakupem :)
Tańszym źródłem jest pójść po prostu do ASO ;)
@Zbichu, orientujesz się może, czy na tej stronie po wpłaceniu pieniędzy otrzymamy od "ręki" przebieg auta, czy trzeba czekać? Tak jak to ma miejsce na jednym z serwisów gdzie za informację premium (szybką) trzeba dopłacić więcej... Chodzi mi o to, że w Niemczech nie chcą wszyscy podawać z góry nr VIN i jak pojadę po auto z 400km to chciałbym od razu potwierdzić przebieg a nie jechać po auto drugi raz, lub czekać kilka godzin...
To świetnie, że jest na forum ktoś taki jak Ty. Jak ktoś będzie chciał kupić auto i będzie miał wątpliwości czy jechać te kilkaset kilometrów zawsze może się skontaktować z Tobą i sprawdzisz mu historię w ASO. Jakby nie patrzeć to 13 złotych w kieszeni ;)
Ja zawsze miałem od ręki.
Ale tu szybko i wygodnie. Dobre.
Dzisiaj zrobiłem eksperyment.
Kupiłem najpierw tę historię za 3 euro. Minutę po potwierdzeniu płatności przez PayPal dostałem e-mail z historią. Podane są wszystkie znane wizyty w ASO. Jeżeli była robiona jakaś naprawa, to podawany jest jej czas w roboczo-godzinach. Nie ma szczegółów napraw i w większości przypadków podany jest tylko numer ASO, bez pełnej nazwy.
Potem stwierdziłem, że chcę szczegóły napraw więc skorzystałem z oferty "jednego z serwisów" w opcji standard. Odpowiedź dostałem po około 1:45h, ale ciężko powiedzieć, że było to warte swojej ceny. Na liście były tylko wizyty związane z naprawami, a same naprawy opisane w mocno streszczony sposób. Auto miało robioną blacharkę (drzwi kierowcy i pasażera za nim), ale i tu nie było żadnych szczegółów. Odpisałem do nich, czy to wszystko, bo spodziewałem się czegoś więcej, a w sumie dostałem znacznie mniej niż za te 3 euro. Jak do tej pory, nie dostałem odpowiedzi.
Podsumowują mogę polecić tę usługę za 3 euro i raczej nie polecić tej w "jednym z serwisów" ;)
Ile zapłaciłeś za usługę "jednego z serwisów "?
129 PLN. Więc 10x tyle co za bmw-decoder.
Mam przeczucie, że ktoś zmieni cenę :)
A ja z jakiej racji mam za kogoś po ASO latać? Masz kilkaset kilometrów do najbliższego ASO? No to pech.
Czyli jak na razie BMW Decoder warty swojej ceny. Czyżby BMW Check tak słabo wypadło na tle tańszej konkurencji? To chyba nie tajemnica a warto przestrzec innych :)
No i proszę jeśli chodzi o E32 to jest to hajs wyrzucony w błoto bo oprócz rozkodowanego Vinu dostałem info o treści "No history information was found" i pozamiatane :-) Raczej nie liczę na zwrot z ich strony.
To nie jest dokładnie to samo jednak. Zamiast informacji typu "Repair 2 hours" za 3 euro dostajesz informację typu "Wymiana akumulatora i alternatora" za 129 pln
Eh, eh.. tam jest informacja, że historia jest dla aut od 2003 roku. Podejrzewam, że generowana jest automatycznie, a dla aut starszych trzeba byłoby to robić ręcznie.
Edit:
Myślę, że zainteresuje Was taki wpis u mnie:
A podobno ASO tego nie zmienia ;)Cytat:
29.03.11 - 182 985 km - filtr i olej automatycznej skrzyni biegów
Skoro nie ma dla aut poniżej 2003 roku czyli E38 tam nie sprawdzę, czy może już ktoś testował dla E38 ?
Made in Tapatalk Galaxy Note 4 ByCygano
Są wszystkie auta.
Nie ma historii sprzed 2003 r
Również zamówiłem sobie taką historię z bmw dekoder. Dostałem wszystko od 2006 roku. Z ich rozpiski wynika że auto zostało cofnięte po przywiezieniu do kraju tylko o 60 tys. km. Teraz mam na liczniku 160 tys czyli faktycznie 220 tys. Toć to Pany nówka !!!
Ja testowałem, dostałem takie coś: https://dl.dropboxusercontent.com/u/...819-report.pdf
Nie wiem jak to rozumieć, w 2005 miał coś robione przy przebiegu 153,875 km, potem dopiero w 2010 ale nie ma przebiegu. A ostatni zarejestrowany przebieg to 200,607 km.
No historia krótka ... W 2010 nie wpisali przebiegu no chyba że go wyzerowali :) Zapewne autko niewiele razy zaglądało do autoryzowanych serwisów.
No dobra panowie, a w jaki sposób zapłacić za tą usługę weryfikacji historii ? Po wpisaniu maila i vinu kieruje mnie na stronę PayPal, loguję się i woła aby podać numer karty, tylko ja żadnej nie mam, myślałem, że da się zapłacić z PayPala z tak zwanego "portfela" a tu takie coś. Jest na to inny sposób ?
PDF nie otwiera się.
Po 1. najpierw musisz mieć założone konto PayPal, do którego musi być "podpięta" karta - płatnicza lub kredytowa. I w ten sposób, płacąc poprzez PP obciążasz rachunek tej karty.
Konto na PayPalu mam założone, ale korzystałem z niego w inny sposób, wysyłałem kase z banku i płaciłem. Karty nie mam, więc nic z tego. Tak więc wszystko pokręcone jak cygańska wioska, w bmw check wiem za co płacę, prosto, łatwo i otrzymuje to czego oczekuje. Trudno, a chciałem sprawdzić czy jest to wiarygodne i godne zaufania.
Konto PP możesz też doładować jakąś sumą i też będziesz mógł płacić przez PP.
O tym doskonale wiem, ale jeśli chodzi o wykupienie tej historii to tylko przechodzi do opcji dodania karty, bez alternatywnego wyboru zapłaty, chyba, że mam za mało na koncie PP i najpierw muszę doładować sumę która przekroczy sumę zamówienia.
Jak chcesz to Ci mogę podrzucić na paypal te 3 Euro. Oddasz jak będziesz miał.
Hehe...a mi wyszło z tego dekodera, że w mojej E32 powinienem mieć zamontowane S552A Adaptive LED headlight...:tongue-new:
Czyli ktoś mnie ograbił z tego mega rarytasu...:pride:
Ok, problem był w tym, że było za mało mamony na koncie PP i wołało o kartę, jak doładowałem to poszło.
Teraz jak kogoś interesuje porównanie raportu za 129 zł z tym za 3 ⏠dla tego samego auta którym się interesowałem, ale niestety nie kupiłem a miałem już sprawdzone za pomocą opcji standard w bmw check. PDF w załączniku, każdy może sobie odpowiedzieć co lepiej wybrać.
Załącznik 8735Załącznik 8736
Dzięki za ofertę problem rozwiązany.
W tym akurat przypadku wydane 129 PLN nie poszło na marne bo dostałeś bardzo dużo informacji o aucie.
U mnie nie znalazło histori samochodu :) w tym za 3 euro
No ja nie chcę nic mówić, ale w tym za 3 euro jest trochę więcej wpisów 2004 i 2005 roku w tym najciekawsze to:
2005-03-08 00:00:00 114,012 km
a dzień później
2005-03-09 00:00:00 119,536 km
5,5 tys km w jeden dzień, nieźle, nieźle ;) Do tego jest też pokręcony trochę przebieg w okolicach kwiecień-maj 2014 i brak szczegółowego dla jednej z dłuższych napraw:
2014-04-30 00:00:00 247,060 km Repair Jobs (10.33 hours)
Nie twierdzę, że historia za 129 pln jest zła, ale chłopaki ewidentnie się nie przykładają i robią ją na odwal. U mnie było podobnie.
No ale to że przebieg dziwny to przecież nie wina sprawdzającego tylko tego który ten przebieg odczytał z licznika i wpisał do bazy :)
Skorzytałem ze stronki bmwdecoder oferującej raport napraw wraz z przebiegiem za 4,99 euro.Niby przebieg się zgadza z tym co w książce jednak daty troszkę inne.Taka strona może nie mieć 100% pewnego raportu czy z moją książka jest coś nie tak?Poza tym BMW nie prowadziło baz danych przed 2004r?
https://s27.postimg.org/6ltg0d4yp/DSC08200.jpg
https://s27.postimg.org/sm9sgznmp/DSC08199.jpg
https://s28.postimg.org/l6siz8wzf/vin.jpg
Cytat ze strony:
Jak ktoś nie wpisał wizyty do bazy, to wpisy w książce mogą się nie zgadzać. Ja myślę, że ten raport dobrze działa począwszy od E60, E65 itp. Starsze modele mogły być traktowane po macoszemu w tamtych latach.Cytat:
Terms and conditions
* The service is available for BMW / Mini brand cars manufactured after 2000 only
* We are not responsible for the accuracy and amount of information
* A refund is possible only in cases where there were no data available
No przebieg z jednej wizyty się zgadza jednak data się ciut różni..
Pewnie w książce jest data przyjęcia, a w raporcie wydania auta z serwisu. Poza tym w książce masz serwisy, a w raporcie ponadprogramowe naprawy. Nie ma co panikować :)
w e38 czasem sa bledy w tych raportach, bo czesto lubia tam padac pixele :)
ja np mam pare wpisow z dupy, z przebiegiem 999tysiecy :)
poza tym wszystko na bierzaco do 205tys km rok temu z jednego serwisu aso od nowosci
wiec widac ze te 999 to moze dlatego ze nie mogli odczytac przebiegu albo im sie nie chcialo dodatkowo tego szukac
(mam zwalone pixele)
U mnie tylko jeden wpis się nie zgadzał pomiędzy tym za 129zł a tą stroną. Jednak wpis był istotny (ponad 7h naprawy) i nie było go w ofercie za 129zł.