Na zimnym na biegu jałowym jest 0,2bara a na tez zimnym na 2tys obrotów jest 0,5bara.
Wersja do druku
Na zimnym na biegu jałowym jest 0,2bara a na tez zimnym na 2tys obrotów jest 0,5bara.
To chyba jest coś ze złem :RpS_biggrin:
1.3 bara przy temp roboczej powinno być ale jedź na dobry przyrząd bo ja ostatnio wymieniłem pompę oleju bo niby miałem 0,6 i się okazało że manometr do śmietnika !
kolega napisał o zimnym silniku...powinieneś mieć na zimnym od razu na maksa ile zawór przelewowy pozwala, czyli 4 do 5 barów w zależności od silnika.
To jest poważny problem, który nie wynika ze zużycia silnika, tylko awarii pompy oleju albo zaworu przelewowego, który zawiesił się w pozycji otwartej.
Gdzie jest ten zawór przelewany ?
Możesz wskazać na ETK (z góry dziękuję) ?
Jest elementem składowym pompy oleju. Trzeba ją rozkręcić i zobaczyć jak to wygląda. Albo się zacina sprężyna, albo pęka. W obu przypadkach olej wraca do miski, a nie idzie na górę.
W każdej pompie jest podobnie, tutaj masz widok z 745i
http://www.realoem.com/bmw/enUS/show...diagId=11_3272
są dwa zawory jak widać, skoro filtr jest zintegrowany, to jeden jest przelewowy jak napisałem, a drugi na wypadek zapchania filtra oleju puszcza z jego pominięciem na cały silnik. Swoją drogą sprytnie to zrobili w tym silniku, że to wszystko jest razem zintegrowane.
Na zimnym silniku to 2.5 bara a nie 4 czy 5 przynajmniej w dieslu nie wiadomo jaki kolega ma silnik !
4.4 benzyna
Jak już wytaczasz takie argumenty to musisz być ich pewny. Silnik M57 ma zawór przelewowy na 4.2 bara z tolerancją -0.2(właśnie sprawdziłem w dokumentacji fabrycznej dla serwisów autoryzowanych). Na zimnym silniku w takim razie ciśnienie ochoczo powędruje właśnie to takiej wartości.
Te same wartości tyczą się silnika M67. Wydajność pompy oleju maksymalna 85 L/min.
Nie wiem skąd wartość 2.5, ale tyle mają dobrze spasowane silniki nowe lub po remoncie na zupełnie rozgrzanym silniku, na oleju syntetycznym. Na obrotach jałowych oczywiście.
Wracając do tematu silnika n62, również sobie sprawdziłem i zawór przelewowy uruchamia się przy 6 barach(podane w tolerancji 6-8 barów). Ten drugi zawór, który myślałem, że bypasuje filtr oleju, jest zaworem bezpieczeństwa, jakby zawiódł ten pierwszy, otwiera się przy 15 barach. Wydajność pompy oleju maksymalna 55 L/min.
Myślę, że to wyczerpuje temat, a zimny olej spokojnie osiąga maksimum ciśnienia na ile pozwala zawór przelewowy, oczywiście jeżeli pompa jest sprawna, magistrala olejowa szczelna, a silnik jest niewypracowany.
@troll stawiasz na pompę ?
Dobra masz racje teraz dojrzałem że dla diesla na zimnym 4,0-6,0 a mnie było coś koło 2.5 http://tis.bmwcats.com/doc1115039/
Przy rozgrzanym 1.3 bara
A w m57n2 też jest gdzieś jakiś zawór co to ciśnienie reguluje, bo pompa nowa a ciśnienie 1.2 bara !
Z tego co zauważyłem to do turbo dochodzi ciśnienie dopiero po jakiś 2 sekundach od uruchomienia !
Ciśnienie sprawdzałem na turbo i czujniku ciśnienia
tak jak już napisałem, albo pompa albo, któryś z w/w zaworów. Nic innego nie może dać takiego efektu.
Taki zawór co najmniej jeden musi być w każdym silniku, żeby zimą przy -30 i gęstym oleju nie pękła obudowa pompy. W tych nowszych silnikach widać, że te zawory są w całym tym zestawie z pompą i filtrem oleju, jak wcześniej podrzuciłem z realoem. W związku z tym nowa pompa to całość razem z zaworami (ale nowa nowa, czy nowa używana, bo te zaworki się mocno brudzą, w szczególności jak ktoś miał długie interwały wymiany oleju, wtedy sprzężyna się nie domyka i przepuszcza wcześniej). Dalej już nic nie ma co blokuje, więc możliwe, że ucieka ciśnienie ze względu na jakąś niesprawność, może panewka puszcza, może gdzieś na górze smarowanie rozrządu, chociaż wątpię, aż tak by ciśnienie nie spadło. Nie znam dokładnie budowy tych nowszych silników, ale skoro ubywa ciśnienie zimnego oleju to dziura musi być spora, że tak powiem :)
Olejus ja się tylko podpytam, czy dostałeś komunikat na zegarach? Pompy oleju w N62 są podobno pancerne, więc może faktycznie "dziura" jest gdzieś indziej.
Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
Tak na zegarach było info.
W serwisie zmierzyli ;
Na zimnym na biegu jałowym jest 0,2bara
a na tez zimnym na 2tys obrotów jest 0,5bara.
@Troll dzięki za wyczerpującą informację.
Napisz, jak się sprawa skończyła, bo że jest problem to wiemy :)
Znam przypadek jak filtr oleju sie skręcil i mieszał z ciśnieniem.Nie wiem jak w tym konkretnym przypadku,ale warto tam sprawdzić na początek.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Radze jeszcze obejrzec zaworki ograniczajace cisnienie ktore sa w głowicach, pompa jest dwu sekcyjna nie wierze by zaciął się Refil w niej. obejrzyj zaworki, sa po 3 na głowice. Jeden od vanosu ssacy drugi wydech i trzeci głowny dla głowicy. Namierzysz je patrzac od przodu motoru przed kolektorem ssacym. Wygladaja jak zaslepki na torx 30.
Wina przewodu komputer - czujnik.
Pompa dawała olej o czym świadczył pomiar i fakt że na otwartym korku silnika zwyczajnie pluł.
Czujnik też dobry za to przewód gdzieś stykał na masie i pokazywał problem.
wydawało mi się po pierwszym poście, że mierzyłeś to ciśnienie. Tyle się rozwodziliśmy, a jednak go nie zmierzyłeś?
A moda nie widać
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Ja nie mierzyłem tylko dostałem info, że mierzyli :)
Ale mogę dodać że z tym kablem to też nie było takie proste żeby znaleźć przyczynę.