Co zrobić xenony od wczoraj świecą na nisko ok 25-30 m.
Przy zapalaniu świateł widać ich pracę góra-gół (samoustawianie) ale świecą zdecydowanie za nisko.
Wersja do druku
Co zrobić xenony od wczoraj świecą na nisko ok 25-30 m.
Przy zapalaniu świateł widać ich pracę góra-gół (samoustawianie) ale świecą zdecydowanie za nisko.
no więc tak:
jeżeli xenon świecił dobrze a teraz się sam obniżył to może się okazać że czujnik na wahaczu się przestawił (on steruje wysokością lampy)
warto jednak ręcznie ją jeszcze raz ustawić (tym pokrętłem plastikowym na górze lampy) i badać sprawę ... czy nie będzie się dalej obniżać
na boki ?? hmm to nie bixenon :) ale poważnie mówiąc to chyba raczej nie ...
czujnik na wachaczu ?? którym i gdzie ?? ostanio całość rozbebrałem i nic niespotkałem takiego a też mam to samopoziomowanie i to nie na xenonie :)
- regulacja oczywiście pokrętłem plastikowym na górze lampy - jak dobrze poszukacie to znajdziecie tam jeszcze jedno takie samo pokrętło regulujące kąt świecenia :) ale nim na boki niepowalczycie
Z przodu i z tyłu auta masz taką kostkę (chyba prawa stona) na wachaczu dolnym zainstalowaną .Ona jest odpowiedzialna za ustawiania się i kąt padania snopu światła ksenonowego na droge. Czyli po ludzku wieziesz ziemniaki w bagarku i dupa usiadła tył odczytuje ,przód odczytuje i ustawia :D :D
W piątek miałem wymieniane wachacze przednie. Możliwe że podczas wymiany coś mechanik źle poskręcał.Cytat:
Zamieszczone przez Anatol
Pojade do niego jutro...
anatolu ... niewożę ziemniaków to raz :) i nie mam kostek przy wachaczach bo ostatnio wachacze na stole leżały i nic na nich niebyło co mnie dziwi no i na koniec to nie mam xenonów ... a mam to poziomowanie niekumam czasami czy może być inny wariant taki jak poziomica w reflektorach bo czasami jak ganiam po wybojach to widzę jak lampa zmienia wysokość świecenia ...
Ziemniory to przykład :D Skoro nie masz ksenów to wydaje mnie sie ,ze masz elektryczną regulacje,ale wg mnie to powninno działac podobnie albo to działa ręcznie...Cytat:
Zamieszczone przez Neuf
Jak się myle niech nie ktos poprawi...
Jeżeli są fabryczne xenony to czujniki położenia auta są na prawych wahaczach > jeżeli brak tego czujnika to można przyjąć 2 wnioski : auto było fabrycznie bez xenonów albo zmęczenie materiału.
Przy zwykłych lampach nie ma czujników na wahaczu tylko ustawienie jest elektryczne impuls do silniczka przy lampach idzie bezpośrednio z potencjometru.
Może masz luźną lampe :D bo jeśli nie masz xenonów to nie masz samopoziomowaniaCytat:
Zamieszczone przez Neuf
Faktycznie. Na dwóch prawych wachaczach są czujniku wysokości wachacza, które sterują pracą xenonów. Kiedy mechanik wymieniał mi wachacz zapomniał jednego przykręcić spowrotem co spowodowało obniżenie lamp do minimum. Dzięki za radę w sprawie owych czujników, bo przymierzałem się do manualnej regulacji lamp. Narobił bym tylko sobie problemów. Wniosek : jak sam nie przypilnujesz mechanika to potem zawsze będą poprawki.
Pewnie ze sie da ...Cytat:
Zamieszczone przez Marcin978
Sa 2 pokretla na jednej lampie , jeden od wyskosci masz na widoku .. drugi masz ukryty pod zagieciem blotnika , w blotniku masz otwor do wsadzenia kluczyka ..
Wszystko jest
trolu zawsze wszystko znajdzie jak rozkreca :D :D :D
Hej, odgrzeję stary temat.
E38 '96 Samochód z opcją 522 (xenony fabryczne), zamontowane lampy xenonowe DEPO. Nivo. Bez S-EDC. LCM II.
Po zakupie świeciły w miarą ok chociaż prawa za nisko (niżej niż lewa).
Po naprawach zawieszenia był problem z NIVO (zadek do góry maksymalnie) ale po korekcie montażu sworznia czujnika do stabilizatora auto amortyzuje jak trzeba i stoi prawidłowo jeśli chodzi o wysokość.
INPA nie wykazuje (innych niż czujnik temp. oleju) błędów w LCM.
Test poziomowania przy włączaniu świateł działa ok. Po 30 sekundach system ustawia reflektory, po 80 sekundach też.
Problem w tym, że mimo podkręcenia skali regulacji ręcznej do oporu - xenony dalej świecą trochę za nisko.
Pytanie nr 1 - czy procedurę opisana tutaj: http://workshop-manuals.com/bmw/7_se...im_adjustment/ należy przeprowadzać przy włączonym czy wyłączonym silniku?
Pytanie nr 2 - czy za pomocą INPA trzeba / można coś dodatkowo przestawić w domyślnym poziomie, na który orientuje się auto?
Pytanie nr 3 - czy regulacja mocowania czujników w taki sposób, by auto myślało, że świeci za nisko jest możliwa na zasadzie podobnej do korygowania NIVO?
Pytanie nr 4 - czy można coś sknocić przy montażu lampy nieoryginalnej czego efektem jest za niskie świecenie jednego reflektora? Czy bywa tam jakaś w środku możliwość przestawienia np. ząbków by zwiększyć mu skalę ruchu w górę?
dzięki z góry w imieniu swoim i sarenek,
VR
Oj wątpię by ktoś Ci tu cokolwiek pomógł jeśli masz nieoryginalne xenony....
Potrafię Ci jedynie odpowiedzieć na pytanie nr. 2 - Poziom zerowy lamp ustawiasz właśnie ręcznie, pokrętłami na lampach...
No nic, jutro pobawię się czujnikami.
Problem rozwiązany.
Wychodzi na to, że poprzednie właściciele coś majstrowali z wysokością zawieszenia przedniego i czujnik przedni był w głupim położeniu, które nakazywało świecić w podłogę. Przy żadym ustawieniu zawieszenia nie był w pozycji świecącej ok.
Z uwagi na brak możliwości regulacji przedniego czujnika ksenonów tak jak czujnika NIVO czujnik przedni został odłączony od przegubu (przegub zdemontowany żeby nie przestawiał czujnika) a czujnik zafiksowany na stałe w pozycji dającej świecenie ok. Dzięki NIVO nie ma problemu z oślepianiem.
Ciekawostka - gdy czujnik jest za bardzo wychylony w którąś stronę podaje za duży / za mały prąd i wywołuje błąd czujnika (widać go w INPA w zakładce vertical headlight aim), tak więc fiksując czujnik należy mieć podłączoną INPĘ i ustawić go w zakresie nie powodującym błędów. Trzeba też zawsze odczekać chwilę na reakcję świateł po przestawieniu dźwigienki czujnika.
I znów można https://www.youtube.com/watch?v=OXqnHLXZugA :peaceful: