-
Odpowietrzenie ch³odnicy
Witam.
Dzisiaj wymieni³em ch³odnice w mojej e65 i auto przegrzewa sie. Jest jaka¶ procedura odpowietrzania uk³adu ch³odzenia? Po odkrêceniu starej ch³odnicy wylecia³o mo¿e z 2 litry p³ynu a w zbiorniczku nie uby³o nic. Zauwa¿y³em ¿e wszystkie wê¿e s± gor±ce za wyj±tkiem tego po lewej stronie, jest jakby pusty.
-
Odkrêcasz korek od zbiorniczka, odpalasz auto i jak zacznie z górnego otworka stale przelewaæ (bez przerw), to uk³ad jest odpowietrzony.
Wygl±da na to, ¿e masz jaki¶ zator. Ja jak u siebie upuszcza³em p³ynu przy wymianie termostatu, to zesz³o wszystko ze zbiorniczka.
-
Odpowietrzenie ch³odnicy
Przed wymiana wszystko wydawa³o siê w porz±dku, auto siê nie przegrzewa³o, z dmuchawy lecia³o ciep³e powietrze itd. Zdziwi³em siê ze po odkrêceniu ch³odnicy p³yn ze zbiorniczka nie zszed³, ale pomy¶la³em ze tak ma byæ bo pompa wody nie pracuje. Niestety po wymianie ch³odnicy z nawiewów leci zimne powietrze, z Górnego otworka raz leci raz nie ( gdy zacz±³em uciskaæ tego zimnego wê¿a po lewej stronie ch³odnicy, lecia³o wiêcej i cze¶ciej), a p³yn osi±ga temp 110 stopni
Wys³ane z iPhone za pomoc± Tapatalk
-
110*C to w sumie jego normalna temperatura. W silnikach N62 termostat otwiera dopiero przy 105 *C
-
A w jakim celu zmienia³e¶ tê ch³odnice ? Masz lpg ?
-
Zmienia³em bo stara siê rozszczelni³a. Nie mam lpg
-
-
-
Dziêki wszystkim za porady[emoji6] w koñcu uda³o mi siê odpowietrzyæ uk³ad[emoji41] Trochê poje¼dzi³em, odkrêci³em korek spustowy na 5min, zakrêci³em ponownie, przejecha³em z 15km i patrzê a tu zbiornik pusty [emoji16] potem wesz³o mi 8 litrów p³ynu i ju¿ jest wszystko Ok [emoji6]
-
8 litrów to nie¼le ....Ma³a rzecz a cieszy. Dobrze ,¿e ogarniête.
-
Jak spuscic caly plyn w 4.0d z webasto? Chcialbym przeplukac caly uklad i zalac nowym. Ale jak ktos tu wspomnial webasto tez zalane plynem jest.
Wys³ane z mojego Nexus 6 przy u¿yciu Tapatalka