Jestem zainteresowany pewnym e38 i po zdjęciu mi się wydaje że podsufitka się już odkleja, czy wy też tak uważacie?
ATTACH]8546[/ATTACH
Wersja do druku
Jestem zainteresowany pewnym e38 i po zdjęciu mi się wydaje że podsufitka się już odkleja, czy wy też tak uważacie?
ATTACH]8546[/ATTACH
moja zwisająca podsufitka właśnie tak wygląda :)
Fajny temat,
u mnie odkleiła się podsufitka, w tylnej części, kawałek nie większy niż dłoń, nad samą tylną szybą, da się to jakoś podkleić?
moze to pomoże ;)
http://www.bimmerforums.com/forum/sh...-Headliner-fix!
https://www.youtube.com/watch?v=xAGWPY2Ezp0
a najbardziej skuteczne zmiana płótna bo org. parcieje gabka ktora jest fabrycznie nanoszona na material i po podkeljeniu moze kelej przelazic i bedzei jeszcze gorzej to wygladalo. Tak mnie tapicer oswiecil.. wiec nowe i temat z glowy :) a nie jest to jakis wielki wydatek.
dla tych co maja smykałkę
https://www.youtube.com/watch?v=7MxxaYgEJ8E
Tutaj znajdziesz kleje. ( nie jest to reklama) znalazlem material pomocniczy
http://www.przewodniktapicerski.pl/k...eumatyczny,p18
Dzięki za pomoc. Klej ten stosowałem, bo w dwóch Hondach zmieniałem materiał na podsufitce i jest świetny.
Ja właśnie stoje przed wymiana materialu i zastanawialem sie czy lepiej dac to tapicerwi co ma wprawe w robocie czy lepiej samemu zrobic ....
material ze 150 zl wyjdzie klej tez nie duzo itd... a satysfakcja bezcenna jak wyjdzie
hmmmm.....
Lepiej samemu, ja w pierwszej hondzie kleiłem pierwszy raz i wyszło, ale to była alkantara bez gąbki, za drugim razem materiał z gąbką i też wyszło, oprócz jednego miejsca gdzie było za dużo kleju i gąbka się skleiła.
No ale ja klej nakładałem pędzlem, a w sprayu będzie lepiej, no i dobrze by było materiał dociskać wałkiem jak do malowania czy tapet (ja dociskałem rękoma).
Ogólnie nie jest to trudne, pod warunkiem, że klej nałożymy równomiernie i nie będzie w jednym miejscu kałuży kleju że może przesiąknąć na wylot.
gorzej w e38 podsufitkę ponoć wyciągnąć
Niestety Panowie w e38 odklejona podsufitka znaczy na 99% utlenioną gąbkę a to można naprawić tylko poprzez zdarcie materiału i jej wykruszenie szczotką a nastepnie podklejenie nowej gąbki pod materiał lub nowej już razem z materiałem.
Mnie tez to czeka, mam nawet samą gąbkę ok 2 mm grubą ale nie wiem czy uda mi się wycięty już materiał trafić idealnie tak jak był na sufit.
Mam tragiczną podsufitkę szyberdachu. Materiał się nawet odbarwił. Znacie jakiegoś polecanego fachowca w PL Zachodniej? Jestem z Lubuskiego ale w grę oczywiście chodzą sąsiednie województwa jakby było warto.
Ja robiłem podsufitkę w e38, udało mi się wyciągnąć przez tylne drzwi ale jest z tym chwila zabawy, najprościej by było po wykręceniu przednich foteli albo chociaż jednego ale ja sobie poradziłem bez wykręcania. Materiał kupiłem w sklepie internetowym, wziąłem z zapasem 4mb i mam zrobioną również półkę, słupki i sporo materiału zostało, zapłaciłem za materiał 100 zł i tyle samo wziął mi tapicer, jestem bardzo zadowolony głównie z tego że zmieniłem kolor sufitu na czarny
A ze słupkami problemu z demontażem nie było? Bo jeszcze tego nie robiłem. Słoneczniki tez obszywałeś na nowo? Też myślę nad zmianą koloru podsufitki i wszystkich słupków. Tylko na razie ciągle czasu nie mam żeby się za to zabrać. Możesz pokazać jakieś zdj jak wygląda u Ciebie sufit i słupki po zmianach?
Jakiś miesiąc temu robiłem u siebie podsufitkę wraz ze wszystkimi słupkami u tapicera we Wrocławiu, razem z nim ją demontowałem i zakładałem...za wszystko wziął 550 zł...KOCINIAK08 jeśli jesteś z Jawora niedaleko Legnicy to ja mam do Ciebie 16 km bo jestem ze Strzegomia to mogę kiedyś podjechać i sobie zobaczysz...
Tak jestem z tego Jawora, to jesteśmy z okolic. Z chęcią zobaczę jak to u Ciebie wygląda. Wyślij mi jakiś namiar do siebie na Priv. A ten tapicer z Wrocławia ma jakąś stronę internetową gdzie można go sprawdzić?
Czy ktoś z was zmieniał materiał na pokrywie dachu przesuwnego ? duzo z tym roboty ?
Może macie namiary na jakiś sklep z takimi płótnami na terenie i w okolicy Warszawy ??
Podeślę Ci namiary za jakieś 1,5 tyg jak mi amory wrócą z regeneracji bo póki co krążownik stoi na cegłach :)....gościu strony nie ma...znam go z polecenia kolesia który sprowadza z Niemiec e 38 sam je ogarnia i juz kilka osób u niego robiło podsufikę....strony nie ma...zobaczysz ocenisz....dobrze mieć skalę porównawczą...co do szyberdachu to ja miałem i ...trochę trzeba było się napałować zeby go wyciągnąć....jest taki płaski plastikowy pierdol...który trzeba wyciągnąć....generalnie szyberdach wprowadza kłopoty jeśli ktoś tego nie robił wcześniej jest trochę kombinowania :)....ja mam longa więc podsufitka wychodzi pięknie przez tylne prawe drzwi bez wyciagania foteli jedyne co to trzeba to je złożyć na maksa....a później drapanie fabrycznej gąbki z podsufitki :)
Od kilku dni bezskutecznie poszukuję właśnie takiego materiału (czarny lub jego odcień). Mógłbyś podać namiary?
Ps. Wielką nadzieję pokładałem w firmie http://www.hurtowniatapicerska.pl/
Niestety, na miejscu okazało się, że wachlarz odcieni materiałów podsufitkowych mają wyjątkowo ubogi.
Obsługa sklepowa niezbyt wylewna...::uncomfortableness:
gość już nie sprzedaje na allegro więc nie pomogę, szukałem ale nie ma
Dzięki Bartos za zainteresowanie tematem! :smile:
Będę szukał i wydzwaniał...
szukaj na google tkaniny na podsufitkę, może trafisz na firmę co ma alacantarę, ja kupowałem ten materiał chyba z 7 lat temu
Czy da się kupić materiał na podsufitkę identyczny z oryginalnym?
Od dłuższego czasu obserwuję tematy podsufitek...
Wychodzi na to, że najwierniejszy wzór oddaje alkantara.
Sam jestem ciekaw jak się nazywa materiał na podsufitki z beemek z lat 90 - tych.:ear:
Właśnie jestem po oklejeniu sobie szyberdachu. :)
Materiał kupowałem w hurtowni w Opolu na ul. Strzeleckiej. Chyba najbardziej popularna hurtownia w Polsce... sądzę po wyszukiwarce. :mrgreen:
Już wcześniej byłem w tej hurtowni. Uparłem się na alcantarę. Niestety, źle dobrałem kolor i byłem zmuszony do "drugiego podejścia".
Czarnej alcantary nie było, więc na oko miarkowałem kolor i w upatrzonym kolorze kupiłem... chyba alicante. :mrgreen:
Jak na pierwszy raz, wyszło dobrze. :wink:
https://s25.postimg.org/lef07jsy7/po_1.jpg
Materiał ładnie wygląda na pierwszy rzut oka. Gorzej z jakością (niska cena...). Wszystko się do niego czepia. Jest delikatny. Szczęście, że jest w pozycji podwieszonej, to paprochy się w niego wbijać nie będą. Gdy się przyjrzeć z bliska, jest włochaty i przy próbie częstego czyszczenia, na pewno będzie się mechacił.
https://s25.postimg.org/5xhmyorf3/praw8.jpg
"Stary" materiał jest o niebo doskonalszy.
https://s25.postimg.org/gxr8mm43z/po...ka+szyber..jpg
Mimo, że pianka się z niego dawno utleniła, nie odpuściłem. Spróbowałem go nakleić, ale się pomarszczył. Myślę, że po tych doświadczeniach, za drugim podejściem udało by mi się go dobrze przykleić. A drugiego razu nie było, bo klej Bonaterm tak mocno trzyma, że nie sposób go już oderwać od materiału. :black_eyed:
Na pewno w przyszłości będzie mnie czekać wymiana materiału na całej podsufitce. Dobrze, że mam już jakiś pogląd na te sprawy... będę "polował" na materiał identyczny z oryginalnym.
Podepnę się z tematem podsufitki.
Wyjąłem podsufitkę ze swojej buni, teraz szukam nowego materiału. Kolor tapicerki to banan (Sandbeige).
Zamówiłem próbki od jednego z dostawców, ale żadna z nich nawet odrobine nie pasuje do org koloru.
Czy ktoś z Was może polecić mi konkretny produkt, który będzie dobry jakościowo i jednocześnie mniej więcej pasowł kolorem?
Zastanawiam się nad tym z poniższego linku, miał ktoś z Was z tym już styczność i podzieli się opinią?
https://hurtowniatapicerska.pl/tkani...89_01-bez.html
Na śląsku coś jest? Ja też wiszę już firanka
Da się kupić materiał identyczny jak w bmw tylko jego cena poraża tu znalazłem coś takiego w usa.
https://www.ebay.co.uk/itm/Headliner...19.m1438.l2649
Zamówiłem próbkę od dostawcy, o którym pisałem wyżej, jak przyjdzie dam Wam znać jak z jakością i podobieństwem koloru.
Niestety nie mogę dodać jeszcze nowego wątku, dlatego postanowiłem napisać tutaj, ponieważ poniekąd mój problem też dotyczy podsufitki.
Konkretnie chodzi o e38 polift i zaslone (przesłonę) szyberdachu. Odsuwa sie ona razem z szyberdachem bez problemu, jednak przy zasuwaniu zostaje bez ruchu i nie idzie do przodu. Sytuacja jest taka sama przy uchylaniu jak i odsuwaniu. Jedyny sposób to ręczne przesunięcie. Mogłby ktos doradzić co z tym zrobić, skąd ona mogła wyskoc, ze posuwa się niezależnie od szyberdachu?
Ps.
Moderatora proszę o wyrozumiałość ;)
A czy tak nie powinno byc? NIe wiem, jaki masz dach, blaszany czy szklany, ale w moim przypadku mam szklany i wydaje mi się to logiczne, żeby zasłona się nie zamykała razem z dachem, żeby mieć możliwość popatrzeć w niebo przez szybe :P
Gdyby miało to działać zawsze zależnie to fabryka nie montowała by uchwytu do manipulacji zasłoną. Jak jest w przypadku blaszanego dachu to nie wiem.
Faktycznie nie napisalem. Problem dotyczy dachu blaszanego, a przy zasłonie nie ma zadnego uchwytu ani raczki wiec na pewno powinna zamykać się sama. Dodatkowo nawet gdy dosunieny ją ręcznie to pozostaje szczelina ok 0.5cm. Z pewnością z czegoś wyskoczyła...
Nie napisałeś od jak dawna to się dzieje. Nie grzebałeś coś w elektryce?
Dzieje sie tak od kiedy kupilem auto wiec w zasadzie u mnnie od zawsze i nie bylo to efektem mojego grzebania itd ;)
Dawno tego nie robiłem i nie mam pewności, ale spróbuj rozłączyć - złączyć kostkę od silniczka, a następnie przytrzymać kilkanaście sekund przycisk zamykania, by cykl zamknięcia szyberdachu odbył się poprawnie.
A może bez rozłączania kostki przytrzymaj ten przycisk.
Jeśli jednak w/w sposób nie pomoże, to poszukaj tematów o szyberdachu.
Reset szyberdachu nie pomaga, to była 1 rzecz jaką zrobilem i wychodzi na to ze cos wyskoczylo. Przekopalem internet i w zasadzie bezpośrednio nie ma tematu o przeslonie :/ ktos gdzies tam wspomniał, że wyskakuje jakiś wodzik, ale nie ma zadnych konkretów.
Wracając do tematu, o którym wcześniej pisałem.
Zamówiłem ok 20 próbek materiału na podsufitke od 3 dostawców i nadal NIC nie pasuje odcieniem do org obicia.
Dziś pokręcę się w Łodzi i Piotrkowie po tapicerach i może uda się coś dorwać ....
Ja również mam podsufitkę do roboty i zastanawiam się nad flokowaniem zamiast ja wymieniać lub obszywać. Kumpel zrobił to nie dawno w swojej E38 i wygląda super. Zrobił wszystko w czerni razem ze słupkami, rączkami i lampkami. Całość kosztowała 1000 zł. Jest sporo kolorów do wyboru. Może to jest dobra alternatywa dla obszywania?
Jak tam Wasze podsufitki koledzy? Pochwalcie się. :smile: