-
Pobór prądu 0.40A
Witam mam problem z moim bmw e38 z silnikiem 2.8i a mianowicie zakupiłem nowy akumulator który rozładował mi sie juz 2 raz po 2 dniach nie używania samochodu. Robiłem pomiar miernikiem i na wyłączonym silniku przy zamkniętym centralnym miernik pokazuje 4A po kilku minutach spada do 2A a po 30 min spada do 0.4A. Czytałem ze prawidłowy pobór powinien być w granicach 0.04A. Sprawdzałem bezpieczniki obok aku i po wyciągnięciu bezpiecznika zgasły wszystkie lampki z 4A miernik pokazał 1.6A a po wyciągnięciu bezmiecznika od radia i navi miernik pokazał 0.40A inne wyciągnięcie innych bezpieczników w bagażniku nic nie zmieniło dalej miernik pokazuje 0.40A. Jutro jeszcze sprawdzę bezpieczniki z przodu. Pytanie brzmi czy ktoś wie co moze pobierać tylko prądu ze po 30min miernik pokazuje 0.40A I czy jest możliwe ze po 2 dniach rozładuje to nowe aku czy poprostu trafił się wadliwy ?
Z góry dziękuje za odpowiedź
-
Panel klimy odłącz i zobacz co będzie. Może jeż ciągnie. Policz sobie 0,4 A x 24h daje niecałe 10A na dobę. Trochę mało, żeby rozładować aku w 2 dni. Albo Ci się jeszcze wzbudza coś w międzyczasie.
-
Uporządkuj deko ten opis, bo brzmi to dosyć chaotycznie.
Napisałeś m.in., że po wyciągnięciu bezpiecznika od radia/navi miernik pokazuje 0.4A.
Czy ta wartość utrzymuje się po upływie 30min, kiedy auto przejdzie w stan uśpienia czy spada?
-
To jest tak. Zamykam samochód podpinam miernik i pokazuje 4A po wyciągnięciu bezpiecznika od radia/navi i bezpiecznika od świateł pokazuje odrazu 0.4A
wkładam obydwa bezpieczniki znowu na mierniku jest 4A nic nie ruszam wracam po 30min czyli po uśpieniu samochodu i miernik pokazuje 0.4A.
Czyli po usunięciu dwóch bezpieczników miernik pokazuje 0.4A taki sam wynik jest po uśpieniu auta.
Teraz patrzyłem i na jednym bezpieczniku który wyłącza światła jest napis SERVOTRONIC
-
Telefon masz przewodowy czy słuchawka bezprzewodowa?
-
-
Wyciągnij z niego baterie i wtedy sprawdź pobór prądu.
Tam są 2 akumulatorki po 2000 mAh każdy. Reszty tłumaczyć chyba nie muszę (o ile to będzie to).
-
Wyciągnij bezpiecznik od telefonu (jest w bagażniku ) i od klimatyzacji ( nr 11 ) i zobacz wtedy.
-
Dzisiaj miałem więcej czasu i po kolei wyciągałem bezpieczniki z przodu wszystko jest ok z tyłu po wyciągniecu bezpiecznika od radia miernik po uśpieniu samochodu pokazał mi 0.05A czyli jest ok :) tylko po wyciągnięciu bezpiecznika nie działa radio a co to za samochód bez muzyczki :D zauważyłem ze po uśpieniu samochodu dalej świeci się czerwona dioda na czytniku gps czyli cały czas działa (tak mi się wydaje).
I tu pojawia się pytanie czy po odłączeniu czytnika bedzie mi chodziło radio czy to wszystko musi być ze sobą połączone?
Dodam ze mam monitor 16:9
-
Więc tak. Radio, navi, ekran, zmieniarka - to wszystko jest na jednym bezpieczniku 69 w bagażniku. Jeżeli wiesz, że po wyjęciu tego bezpiecznika usypia się prawidłowo, to połowa sukcesu. Teraz podepnij bezpiecznik i zobacz po odłączeniu którego urządzenia z tej puli usypia się prawidłowo. Obstawiam, że navi do wymiany. Częsty problem i nie wiem czy ktoś znalazł sposób na nią, czy tylko wymiana.
-
Najprawdopodobniej bedzie to czytnik navi bo zmieniarkę mam odłączoną z jakiś powodów nie działa. Tak jak pisałem po uśpieniu samochodu dalej się świeci dioda od czytnika jutro go odłączę i zobaczę co się stanie. Jak trzeba bedzie to wymienić to za jakiś czas to zrobię jak narazie będę wyciągał bezpiecznik jak będę na dłużej zostawiał samochód. Dziękuję za pomoc.
-
Bardzo często powodem jest lekka nieszczelność przy lampie (lewy tył) tam gdzie navi... Przerobiłem temat i w E65 (posypał się moduł telefonu) i w E38 to samo - zawsze po lampie leje się do środka. Jeżeli ktoś jeszcze nie ma tego problemu to napewno będzie go miał bo to newralgiczne miejsce. Doradzam wyjęcie lamp i oczyszczenie ewentualnie lekkie doszczelnienie i dociągnięcie (z czuciem ;-) )...