Wie ktoś może czy nasi mędrcy wymyślili już jak nas oskubać od stycznia 2016? Ma przestać obowiązywać opłata recyklingowa. Nie chce mi się wierzyć, że nic w zamian nie wprowadzą. Teraz pytanie czy warto czekać do stycznia, czy nie ze sprowadzaniem.
Wie ktoś może czy nasi mędrcy wymyślili już jak nas oskubać od stycznia 2016? Ma przestać obowiązywać opłata recyklingowa. Nie chce mi się wierzyć, że nic w zamian nie wprowadzą. Teraz pytanie czy warto czekać do stycznia, czy nie ze sprowadzaniem.
Moi zdaniem warto przepis wszedł w lipcu 2015r z rozpoczęciem stosowania od 01.2016r. Chociaż kto wie przecież słynne karty pojazdu 500zł zostały zastąpione właśnie opłatą recyklingową. Jak rejestrowałem samochód z zagranicy pytałem właśnie o tą opłatę "to znaczy że jak uszkodzę auto lub rozbiję to mogę go zostawić na ulicy i w ramach tej opłaty miasto odholuje i zutylizuje a ja nie muszę się martwić?" Odpowiedź była że jak tak zrobię to znajdą mnie i obciążą kosztami. Więc po co ta opłata? i nastała niezręczna cisza. wyciąganie pieniędzy i tyle
No a ja się pytałem co jak sprowadzę auto które zarejestruję jako zabytek, który to w myśl ustawy nie może zostać zezłomowany :) I czy pobiorą ode mnie opłatę. Też nie uzyskałem odpowiedzi.
żebyś wiedział, dokładnie. Może wprowadzą tak jak do paliwa ostatnio dość uniwersalny "podatek zapasowy" cokolwiek to ma znaczyć
i wszystko mozna pod to podciągnąć hehe " OPŁATA ZAPASOWA" i doimy siano od ludzi
I jak tam, ktoś się czegoś nowego dowiedział/sprowadził/sprowadzi na dniach auto z zagranicy?
Ja bym poczekał do stycznia. Az się boje co wprowadzą , bo zawsze jak coś odejmowali to dodawali zaraz z procentem. Najpierw była wysoka akcyza ale uznawali umowy, potem obniżyli ale juz liczyli wedle swoich cenników co w finale daje o wiele większe koszta. Potem karta pojazdu z 500 na 50 ale za to 500 recykling, więc znów drożej. Teraz sie boję, że pójdą po bandzie i wprowadzą jakiś podatek eko, lub zakaz wjazdy do centrów itd itp.
Na szczęście jedno banda z druga mają teraz zabawę z trybunałem :D
A właśnie w sprawie wycen akcyzy. Ma ktoś pogląd jak ceny E38 kształtują się w wycenach? Pewnie celnicy z Eurotaxu korzystają.
Ja tydzień temu ojcu auto sprowadziłem, normalnie akcyza oczywiście opłacona i normalnie recykling.
W ogóle znajomy rzucił teorię, że od nowego roku ma nie być nie tylko recyklingu, ale i... akcyzy? Jesteśmy w Unii więc wypadałoby, ale czy to możliwe w tym kraju? Jeśli tak, to możnaby w końcu targać normalne silniki zza granicy.
O akcyzie nie słyszałem, ale byłoby super. Patrząc na zakup 7er :)
Jeśli zniosą akcyze to w to miejsce będzie coś innego, tak samo drogiego albo i droższego. Chyba nie wierzycie że zrezygnują w calości z czegoś tak dochodowego.
No właśnie też tak mnie się wydaje, byłoby zbyt bajecznie.
Bezpieczniej chyba przyjąć też datę umowy po nowym roku.
Wiadomo, że chodzi o datę przekroczenia granicy.
Wysłane z mikrofalówki przy użyciu Tapatalka
Brak opłaty recyclingowej od pierwszego stycznia. potwierdzone w wydziale komunikacji. Nic nie wiedza czy coś wejdzie zamiast, ale na chwile obecna nic.
Odkopuje temat jako że są nowe rewelacje !
Jest już projekt ustawy który ma zmniejszyć akcyzę z 18,6% do 4% za pojazdy z silnikiem powyżej 2000cm , ciekawe czym przywalą tym razem.
http://www.polskiautohandel.pl/2016/...izenia-akcyzy/
To jest zbyt piękne, żeby było prawdziwe.
Szukałem w necie i rzeczywiście jest taki projekt, ale jak z głosowaniem to sie nie dowiemy raczej bo w mediach pie...lą tylko o jednym.
No to czekamy
Wyobrażacie sobie, że wycofają jakąś opłatę :) Bo ja nie ;/
Recykling znieśli - czasami sie zdarza - boje się tylko, że wpadną na coś genialnego w zamian.