-
Bulgotanie z bagnetu M52
Witam. Nic nie moge znalesc na ten temat wiec zakladam nowy.Panowie mianowicie dzisiaj rano bo odpaleniu auta rozlegl sie dziwny i glosny dzwiek z silnika,zgasilem,poogladalem rolki itp i odpalilem raz jeszcze i znowu to samo jakies dziwne syczenie,piszczenie,ciezko opisac.Wiec znowu zgasilem,odpalilem po raz 3 i cisza spokoj ??.Silnik suchutki.Teraz z kumplem odpalilem ja jeszcze raz i cisza,az za 6 razem pojawil sie ten dzwiek.Kumpel go nasluchiwal i mowi ze syczenie jakies slychac miedzy 6 cylindrem a grodzia;/.Potem jak zgasilem silnik to wyciagnal bagnet od oleju i zaczelo z niego syczec i bulgotal olej.Jakies cisnienie sie robi za duze czy co?? .Prosze o rady bo nigdy takiego czegos nie mialem a boje sie teraz nia jezdzic.silniczek to m52B28 na jednym vanosie. Z gory dzieki za pomoc!!
-
Sprawdź odmę i węże od niej czy nie są zapchane "masłem".
-
Weze sprawdze a ta odme wymienic na nowa ?
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
Panowie ta odme czyscic czy nowa zamawiac od razu??? Macie moze jakis nr katalogowy tej odmy zeby miec pewnosc ze bedzie pasowala?
-
Odmy nie ma co czyścić, wymienić na nową i do tego wymień wszystkie wężyki z niej wychodzące.
Wszystkie elementy powinny wyjść ca. 400pln, np. z Meyle.
TUTAJ masz wylistowane numery części.
Nie wiem jak w M52, ale w M54 jest jeszcze wersja odmy na zimne kraje. Odma i jej wężyki są w gąbkowej otulinie, wykaz części na podst. e39 M54 TUTAJ.
-
Bardzo Ci dziekuje kolego za pomoc! Pozdrawiam ;-)
-
Panowie odma jest nowa,przewody wyczyszczone,nawet bagnet wyjelismy i wyczyscilismy.Przewody nie byly bardzo zawalone.Wszystko skrecone a dalej bulgota jak zgasze silnik ;/ jak odkrece korek wlewu na odpalonym to zaczyna telepac silnikiem a jak wyciagne bagnet to silnik ani drgnie;/ A jak tylko zgasze i wyjme bagnet to bulgota olej i syczy ! Co jest dalej nie tak??? Pomocy!
-
Pomoze ktos panowie ? Bo juz teraz totalnie nie wiem co robic
-
A wyjąłeś bagnet czy całą rurkę w której bagnet się znajduje ?
-
Uszczelka pod glowica albo glowica poszla sie pierniczyc... czyszczenie odmy i wezy nic ci nie da
-
Zatkany odpływ oleju przez bagnet do miski - sprawdź to. Zawsze w tych bagnetach sie to zaklajstrowuje.
-
Cala rurke z bagnetem wyjalem
-
Skeyt czyscilem to wczoraj,znaczy ta rurke z bagnetu,tam w tej rurce przed tym oringiem jest maly otwor ale jak dmuchalismy w to to nic sie nie dzialo
-
Co do glowicy to nigdy mi sie nie przegrzal,zawsze temp stoi w pionie i dodam ze nigdy nie daje jej w palnik na zimnym itd,plynu i oleju tez nie ubywa :/
-
Kolego temat chyba był już mielony sporo... sam też się bawiłem w czyszczenie.
Mam nową odmę. i węże i poczyszczoną rurkę od miarki oleju, zwłaszcza kolanko w które wpada odpływ z odmy... itd itd.
autko wg mnie mechanicznie na tip top...
i to normalne że silnik inaczej pracuje jak odkręcisz korek od wlewu oleju... nie ma tutaj nic dziwnego. Dostaje lewe powietrze i tyle... musi lekko "kuleć" to oznacza że wszystko jest jak trzeba,
A bulgotanie to trzeba by sprawdzić jakie dokładnie. Jeśli wyjmiesz miarkę od oleju i trochę chlipie to wg mnie normalne, przecież tam pompa pracuje i ten olej przelewa się przez cały obieg i trafia do miski....
Wogóle nie skumałem czegoś... bulgocze Ci jak zgasisz silnik....??
-
Dokladnie kolego jak zgasze silnik po jezdzie i wyjme bagnet to slychac bulgotanie oleju
-
A ta dziurka w tej rurce co jest w niej bagnet,ona jest cm ponizej tego oringu ona ma miec przeplyw? Bo dmuchalismy w rurki itd ale z niej nie lecialo powietrze
-
Dzisiaj sprawdzę u siebie czy mam podobnie...
-
Ok super dzieki
-
Sprawdzę odnośnie bulgotania...
jak wyciągałem kiedyś rurkę żeby wyczyścić to miała elegancki przelot... cała....dmucham z góry wylatuje z dołu powietrze... dmucham w kolanko też wylatuje...
tam jest często zapaćkane na maxa syfem.
ma być przelot
-
To tez tak mialem wczoraj tylko ze jeszxze zauwazylem pod oringiem mala dziurke i nic przez nia nie dmuchalo
-
I co kolego sprawdziles jak sie zachowuje twoje 7 jak wyciagniesz bagnet?
-
Cholera dopiero wlazłem na chate.
Sorry. Rano lookne i w ciagu dnia napisze.
-
Oki czekam na info bo juz nie mam pomyslu co to moze byc,kumpel mowi ze moze jest zatkany jakis dolot w deklu ??
-
Kanal znaczy sie bo przewod od odmy wchodzi w dekiel tam gdzie jest vanos
-
Sprawa wygląda tak.
jak wyciągam bagnet w trakcie pracy silnika to nic nie bulgocze... słychać że olej pracuje w obiegu ale nie bulgocze...
jak zgaszę silnik.... nic nie słychać...
-
Dzieki, to u mnie bulgocze jak zgadze,odma i przewody ok wiec moglo sie cos zakleic w deklu ? Sciagac go ?
-
Podobno jest w tym deklu cos od odmy tez
-
Temat zamykam,usterka zwalczona :-) pokrywa zaworow zostala sciagnieta,tam w niej jest mala puszeczka do ktorej wchodzi ten waz od odmy tam bylo niedrozne,wymylem wszystko,wyczyscilem i juz nie bulgocze wiec odpowietrzenie skrzyni korbowej juz dziala tak jak powinno! Pizdrawiam i dzieki za wszystkie rady