Podczas sprzątania auta włączyłem muzykę ... po 6 minutach wyłączyło się CD i wyskoczył na żółto "Recharge Battery Warning".
To normalne ?
Wersja do druku
Podczas sprzątania auta włączyłem muzykę ... po 6 minutach wyłączyło się CD i wyskoczył na żółto "Recharge Battery Warning".
To normalne ?
Nie. Słaby akumulator / albo po prostu już na wykończeniu.
Kluczyk miałeś w stacyjce?
Moze byc to wina klemy piro..
W takim przypadku aktywna jest cała elektronika auta i bateria nie wytrzymuje obciążenia poborem prądu.
W pierwszej kolejności zostają wtedy odcinane odbiorniki zbędne przy uruchomieniu auta.
Najlepiej jest włączyć radio bez kluczyka włożonego do stacyjki. Wtedy tylko radio ciągnie prąd i powinno pograć dłużej.
Jeżeli jednak czas pracy nie będzie dłuższy to sugestia Rapika może być słuszna.
ciągnie jak cholera, to standard.
Witam i odświeżam temat, z tym, że u mnie komunikat RECHARGE BATTERY pojawia się tak jak u autora postu czyli po kilku minutach (kluczyk w stacyjce), natomiast różnica jest taka, że aku mam nowy i jestem po naprawie regulatora napięcia przy alternatorze. Aku zakodowany.
Niestety moi mechanicy na tym etapie utknęli - może ktoś z Was wie jak dotrzeć do źródła tego problemu?
Dodam, że poprzedni aku w momencie wymiany nie trzymał już parametrów co wskazywało na alternator i stąd naprawa regulatora napięcia.
Z góry dziękuję za cenne wskazówki i Pozdrawiam
Z racji awarii alternatora dwa dni temu poczytałem sporo na forach PL oraz USA i takie są moje spostrzeżenia:
1. akumulatory AGM spisują się lepiej w tych autach od akumulatorów tradycyjnych. Pewnie teraz zacznie się wrzawa, że tradycyjne są super i tańsze, ale jednak z jakiegoś powodu AGM spisują się zagranicą lepiej i takie są sugerowane.
2. zakodowanie nowego akumulatora przez ISTA nie wszystkim zadziałało, np. po zmianie na większy akumulator - wtedy altek nie doładowywał.
3. ładowanie i stabilność ładowania jest cholernie ważna w tych autach. Jeśli regulator zamontowano Ci niskiej jakości (podobno dużo chińszczyzny jest na rynku) to będzie zonk - on problemów z ładowaniem, po zaskakującą pracę skrzyni.
4. u mnie na naładowanym, sprawnym, 4-letnim aku przy włożonym kluczyku, włączonym radio z L7 jestem w stanie pobawić się w ISTA przez jakieś 30 minut, potem dostaję sygnał recharge. Mam ubogą klimę (jedno pokrętło), nie mogę wyłączyć nawiewu, więc kręci się cały czas.
Zakładam zatem, że te 20-30 minut w zależności od konfiguracji powinien wytrzymać z kluczykiem. Podobnie mają koledzy na forach USA. Jeśli czas jest diametralnie skrócony, to nie wierzę, że aku jest sprawny lub poprawnie zakodowany i doładowany na full. Zacząłbym szukać od tej strony. Jeśli masz pewność, że od tej strony jest OK, to podjedź np. tu: https://akumulatory-poznan.pl/kontakt/ i zapłać kilka groszy za sprawdzenie czy wszystko z instalacją jest OK, czy Twój aku jest OK, czy regulator podaje to co powinien. Sprawdzą Ci pobór prądu, itp. Pamiętaj, że prąd ładowania w tych autach to nie sztywne 14.4 tylko może znacznie wyżej ładować i to nadal dobrze, zależy od stanu aku i poboru.
EDIT: Z ciekawości - gdzie naprawiałeś alternator? W sensie gdzie wymieniali Ci regulator?
Dzięki Przemo,
Chronologicznie było tak (KOD BŁĘDU: błąd komunikacji z alternatorem - nieciągły):
- nowy aku dobrany przez elektronika z ASO;
- kodowanie aku;
- naprawa regulatora napięcia.
Po naprawie regulatora nie było już kodowania.
Naprawę regulatora załatwiał mechanik, który w tym czasie wymieniał rozrząd -nie wiem niestety dokładnie gdzie ale postaram się dowiedzieć.
Po naprawie błąd komunikacji z alternatorem zniknął i liczyłem, że to będzie koniec "przygody" z prądem.
Obecnie czekam na kabel OBD i może przed weekendem wkleję zrzuty błędów.
Pozdrawiam
Jesli Ci sie nie spieszy to w czwartek rano bede w Poz, moge Cie podpiac pod ISTE i zobaczymy co sie dzieje.
Przemo,
Regenerację alternatora wykonał: STARTER-SERWIS Swarzędz.
Sprawdź PW.
Mam pytanie odnośnie poboru prądu jaki towarzyszy po zgaszeniu zapłonu oraz po "uśpieniu elektroniki". Padł mi właśnie akumulator i jak to ja zaczynam w takich sytuacjach szukać przy okazji dookoła. Miałem kiedyś w Omedze problem upływu prądu nawet po wymianie aku więc dlatego teraz też trochę się obawiam, że coś w instalacji może się sypać.
Z moim aku sprawa bynajmniej ma się tak, że dość szybko pojawiał mi się komunikat o konieczności naładowania akumulatora odkąd auto kupiłem. Nawet nie wiem czy jest poprawnie zakodowany oraz co to za akumulator bo mam butlę LPG w miejscu koła zapasowego więc wiadomo... ten tego. Aku będę wymieniał na 100% bo padaka i pewnie ma zwarcia na celach ale interesuje mnie jaki może być dopuszczalny pobór prądu bez zapłonu i po uśpieniu.
Gdyby jeszcze jakiś miły użytkownik kojarzył i podesłał linka odnośnie kodowania nowej baterii to by mi oszczędziło czasu na czerstwym kopaniu w jakże licznych tematach forum niekoniecznie na temat.
Z góry dzięki ,
Zdrów.
Akumulatory standardowe mogą być w zasadzie wymieniane na akumulatory AGM, odpowiadające tej samej specyfikacji. Przy tej czynności należy dodatkowo do rejestracji pojazdu przez ISTA/P przeprowadzić kodowanie pojazdu w następujący sposób: Odczytać wielkość akumulatora i rejestr w sieci pokładowej: ISTA->funkcje serwisowe ->nadwozie- >napięcie zasilające ->rejestracja wymiany akumulatora -> plan kontroli.
Cześć,
musi być koniecznie IstaP?
Potrzebujesz ISTA lub INPA.
ISTA: https://youtu.be/2BIAt0Zf8aQ?t=158
INPA: https://youtu.be/fnMbox12CjY
Może być ncs do zmiany pojemności i typu akumulatora, plus inpa do powiadomienia o zmianie baterii tylko, jeśli nie masz doświadczenia z ncs, to bardzo łatwo narobić sobie problemów. Dobrze by było wpiąć się w kleme minusowa z miernikiem i sprawdzić czy po godzinie pobór prądu nie przekracza 60ma. Ja miałem przypadek że pobór prądu był 0.15a, winny był czujnik zamknięcia maski.
Dziękuję, to w zasadzie zaspakaja moją ciekawość.
Edit.
Moje baby poleciały do kościoła to sobie na spokojnie obejrzałem filmy na YouTube i już to mam.
Dzięki,
Zdrów.
Kodowanie aku w NCS:
https://youtu.be/zIDRu7ZMAHc
Dopuszczalny pobór prądu po uśpieniu to 50mA(0,05A)
Akumulatory AGM ładowane są innym napięciem(14,7V zamiast 14,4V). Niższe i wyższe napięcia nie są niczym strasznym, kwestia okoliczności jakie występują(sterownik "widząc" w pełni naładowany aku, zejdzie z napięciem alternatora poniżej 14V, gdy "widzi", że aku jest słaba lub zużyte to potrafi ponad 15V wymusić)