:) hej
jestem z warszawy i niedawno spelnilem swoje marzenie kupilem 760li z 2009 roku . wersja f02 indywidual :)
Pozdrawiam
Wersja do druku
:) hej
jestem z warszawy i niedawno spelnilem swoje marzenie kupilem 760li z 2009 roku . wersja f02 indywidual :)
Pozdrawiam
Współczujemy.
Czesć. Zapodaj jakieś zdjęcia łacznie ze środkiem i silnikiem, będzie co podziwiać ;)
Czekam na fotki! :)
poki co jest czego współczuć bo na 3cim cylindrze mam wżerki prawdopodobnie od złych wtryskow - ktore pozniej bmw na gwarancji jeszcze wtedy wymienilo na najnowsze .. jednak cylindra nie zbadali i pewnie taki został - no ale o cylindrze dowiedzialem sie po zakupie i juz niestety po gwarancji ..
toteż chcialem zapytac na forum czy znacie jakiegos magika od silnikow v12 bmw - ale poki co nei moge nigdzie postować ..
fotek mam narazie tylko tyle - wnętrze moge zrobic jutro :)
(chcialem wrzucic tutaj - ale mam limit 96kb wg uploadera O_o)
http://imgur.com/a/GWvkb < poprawilem link
wideo tego co tam na 3cim cylindrze siedzi https://www.youtube.com/watch?v=qk_78zARPuY (slabej jakosci endoskop byl ;/)
Jak doszedłeś do tego że masz te wżerki na tym cylindrze?
Są dwie metody, jak cylinder nie jest uszkodzony głęboko to zebranie, nowy alusil i nadwymiarowe pierścienie.
Jak głęboko, zebranie, nowy cylinder stalowy, a reszta wedle cylindra. Są zakłady, które to robią w takich nowych silnikach. Nie jest to też koszmarnie drogie, myślę, że w 1k od cylindra plus drugi 1k za rozbiórkę i składanie. Dochodzi jeszcze obrobienie jednej z głowic plus szczelność.
Od roku to auto tak jeździ?
rutynowa kontrola po zakupie .. wiedzialem ze te silniki maja takie "opcje"Cytat:
Jak doszedłeś do tego że masz te wżerki na tym cylindrze?
jesli pytasz czy są jakies objawy - to zupelnie nie - totalnie zadnych - auto ma mocy tyle ile powinno (hamownia potwierdza) i silnik pracuje dosyc rowno .. ale chce to zrobic i naprawic bo generalnie nigdy nie wiadomo kiedy sie to mocniej zatrze i kiedy korbowód przywita sie ze światem zewnętrznym ..
jest jeszcze metoda na rozwiert cylindra o 0.25 i kupienie wiekszego tłoka (mozna nawet kupic - widnieje taki w katalogu bmw) .. tulejowanie w mojej opinii totalnie odpada - nominalna temperatura pracy tego silnika to 120 stopni - wystarczy ze rozszezalnosc materialu tuleji bedzie sie roznila o chocby tycityci - to juz moze sie tuleja obsunąć ;/Cytat:
Są dwie metody, jak cylinder nie jest uszkodzony głęboko to zebranie, nowy alusil i nadwymiarowe pierścienie.
Jak głęboko, zebranie, nowy cylinder stalowy, a reszta wedle cylindra. Są zakłady, które to robią w takich nowych silnikach. Nie jest to też koszmarnie drogie, myślę, że w 1k od cylindra plus drugi 1k za rozbiórkę i składanie. Dochodzi jeszcze obrobienie jednej z głowic plus szczelność.
Od roku to auto tak jeździ?
szukam dobrego warsztatu ktory ogarnie silnik .. znalazlem ludzi ktorzy robia cuda z głowicami http://www.pietka.com.pl/ ale nie znam jeszcze warsztatu ktory dobrze rozbierze motor i dobrze zlozy i nie zapomni wymienic KAZDEJ uszczelki nawet tej od pompy wysokiego cisnienia do paliwa ;/ ..
i tak .. około roku tak jezdzi .. 2014 byl serwis wtryskow na wniosek poprzedniego wlasciciela ale nie mam pojecia czy juz wtedy byla wzerka .. a moze wzerka byla wczesniej i nie zauwazono - mozna tylko gdybac
I tak musisz nałożyć alusil, bo dół jest aluminiowy. Ale to jest część opcji numer jeden.
Nie przesadzajmy, ten silnik to nie rocket science, ludzie robią silniki ferrari itd. Silnik to silnik, nie ma co przesadzać.
Jeżeli tak jeździsz to materiał może się jeszcze zbierać i dalej niszczy cylinder, aż w końcu zostanie Ci tylko nowa tuleja.
Możesz jeszcze rozważyć zakup używanego silnika, zawsze możesz go przelecieć endoskopem wcześniej. Rozbiórka silnika, plus uszczelki wyjdą Cię spokojnie ponad 10k...
Ten stary sobie zostawisz i zrobisz w wolnym czasie. Wszystko jest kwestią jakie masz plany wobec auta.
niby nie rocket science ale 3 warsztaty w ktorych bylem nie mialy pojecia ze do wyjecia pompy wysokiego cisnienia trzeba obrócić wałki rozrządu do odpowiedniej pozycji ..
uzywany silnik w tym wypadku to okolo 40-50 tys zl .. wiec wole wydac raczej 10-15 na naprawe ..
poza tym jedyny jaki znalazlem jest w niemczech .. wlasnie za okolo 50tysi .. te silniki nie są raczej popularne ..
Zapytaj w Klinice w Opocznie lub Motopasja Skierniewice. To są mechanicy, jeżeli oni nie zrobią, to w Polsce nie zrobisz. Obróbka głowicy w warsztacie trzecim pracującym z alusilem rzecz jasna. To jest nowy silnik, wystarczy kupić TISa i wszystko będzie wiadomo, niby skąd mieliby wiedzieć, że trzeba wałki obrócić jak jesteś pierwszym w historii klientem z takim tematem.
bardzo dziekuje za polecone warsztaty - będę się kontaktował..
co do tego ze nowy silnik i skad mieli wiedziec - ja to w 100% rozumiem ale skoro ja bylem w stanie sprawdzic sobie to w ISTA to dlaczego oni zamiast sprawdzic - woleli sie poszarpać na żywo i przy okazji uszkodzić... dlatego wlasnie pisze - ze szukam warsztatu gdzie są ludzie myślący - którzy jak czegoś nie wiedzą .. zajrzą do TIS'a albo ISTA
A tak btw. to od czego robi się ten nalot, który widać na filmie i dlaczego dopadło to tylko jeden cylinder?
to niestety nie "nalot" .. tylko jakby dziurki w powierzchni z alusilu/nikasilu (nie wiem ktora jest technologia akurat w tym silniku) - takie ubytki jakby sie zrobily - zrobilo sie akurat na jednym bo widocznie ten jeden wtrysk lał najwiecej paliwa ..
Trzeba przejść na zasilanie LPG i po problemie. Śrubą sobie ustawiasz odpowiednią dawkę i jesteś krulem rzycia.
Co to za gaz, jak trzeba jeździć na mieszance :P
@Noder: Czyli taką korozję spowodować może niedopalone paliwo?
specjalistą nie jestem i nie będę sciemnial - nie mam pojecia .. ale moje dwie hipotezy to wlasnie albo niedopalone paliwo - albo zbyt mocny wybuch ? ...
Wychodzi na to, że 760 ma ten sam problem co 750 czyli lejące wtryski. Tyle, że sprzedaż 760 to chyba ułamek procenta ogólnej sprzedaży F01/02 i się o tym nie słyszy.
tak .. 760tka uzywa dokladnie tych samych wtryskow - wiec ma dokladnie te same problemy co 750tka .. szkoda ze dowiedzialem sie post factum zakupu .. na szczescie akurat w mojej juz sa najnowsze wtryski .. zawsze to 10tys do przodu .. tylko ten nieszczesny cylinder
wrzucam obiecane fotki wnętrza i wyposażenia - wybaczcie mi że w tak lipnej jakosci ale cos dziwnego sie dzieje z moim telefonem (niby galaxy s5 ale ostatnio coraz gorsze fotki cyka jak ciemno - kiedys mu to lepiej szło)
jak bede mial mozliwosc to zrobie lepszym aparatem i podrzucę
http://imgur.com/a/5tzmx
dzieki - bardzo lubie to auto i bardzo bym chcial zeby udalo sie ten silnik ogarnąć
Piękna gablota!
Pytanie, czy faktycznie to jest takie pilne do robienia? Wtryski wymienione, więc efekt nie powinien się pogłębiać. A tak btw. to po tym filmiku bałbym się użyć takiej kamerki w swoim silniku :P
ciezko stwierdzic - fizyki nie przewidzisz - moze sie tak zadziac ze sie zatrze i poleci korbowód bokiem - a moze byc tak ze bedzie jezdzilo i jezdzilo i nic sie nie bedzie dzialo .. ale jak juz wiem ze jest cos nie tak to spac spokojnie nie bede dopoki nie zrobie ;)
a czemu bys sie bal ? :)
''o panie, piękna ci ona piękna'' pozdrawiam.
chyba szczęśliwy ? pare miechów i bedzisz to gonił do żyda ..... tak czy siak " jak bóg da " powodzenia życze
IMPEX1950 - jesli sie nie uda ogarnac motora pewnie tak bedzie..
mimo problemów gratuluję zakupu, piękne auto
Piękne auto.
Problem z zatartym cylindrem w dużym aucie przerabiałem osobiście.
3 lata temu odpadła mi elektroda na 3 cylindrze w Cayennie Turbo. Cylinder się zatarł .
Gładź była właśnie z nicasilu i kłopot.
Dopiero Greg pomógł i gdzieś w Sączu mi zrobili powłokę.
Tłok zamawiałem potem na wymiar i na wagę w Porsche u Lellka.
We Wrocławiu żaden warsztat nie chciał sie podjąc naprawy V8 z takim problemem.
Piękna 760-ka...a może jeździć tak i nie przejmować się na razie a po jakimś czasie sprawdzić czy sytuacja w cylindrze nie uległa pogorszeniu...
no tylko ze mysle ze twoj to ma raczej duzo lepszy silnik ;) 4.5i z tamtych lat chyba nie byly podatne na takie wady.
dzieki wszystkim za opinie ze fajne autko .. ja póki co jestem zakochany ;)
co do opinii ze mozna jezdzic i kontrolowac - to 100% prawda - moze sie okazac ze spokojnie nawet i 100tys moze tak ten silnik zrobic tak jak i w przypadku prosche cayenne turbo ktore mialy problem z porysowanymi gładziami.. tylko tyle ze ja jestem z tych - ze jak juz wiem ze to tam jest :D to będzie mnie prześladowało w nocy dopóki nie zrobie :D
:pout:
W I T A M :RpS_tongue:
no 760 to jest to co lubią tygryski najbardziej :)
szerokich dróg,taniego paliwa i długich prostych