Witam,
Chcialbym Was zapytac czy orientujecie sie ile mniej wiecej wynioslby gruntowny remont skrzyni z silnikiem na igielke aby pojezdzila jeszcze dluuuugo... ?
Wersja do druku
Witam,
Chcialbym Was zapytac czy orientujecie sie ile mniej wiecej wynioslby gruntowny remont skrzyni z silnikiem na igielke aby pojezdzila jeszcze dluuuugo... ?
Remont skrzyni 8 tys a silnika Ci nie powiem
Remont silnika 8-10, a skrzyni ok. 5. Wszystko zależy od warsztatu i podejścia do terminu "igiełka".
Zależy głównie od stanu silnika. Zwykle kosztuje do 10 tysięcy, ale bywa i 12...
W przypadku skrzyni - 5-6 tysięcy wystarcza. Kluczowa jest wymiana konwertera, najlepiej na regenerowany w ZF.
Chce aby moja 7er zostala ze mna na amen i chce ja zrobic zeby jezdzila czyli wsumie 20 tys trzeba dac zeby silnik i skrzynia była jak fabryka? ;)
A polecacie jakies pewne warsztaty ktore nie odwala sztuki tylko zrobia to z sercem
Narazie chce sie ogarnac z tematem ile hajsu musze nazbierac ;)
A co się dzieje ze remont chcesz robić?
Skrzynia szarpie, blokuje moc, albo przeciąga biegi?
W silniku najpierw bym zmierzył ciśnienie tlokach i zobaczył czy trzyma norme bo jak tak to ja bym nie otwierał silnika i jeździł puki nie zacznie dawać pierwszych oznak umierania.
A jakie jest prawidłowe ciśnienie na tłokach w takim silniku?
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Jak podaje TIS 10-12 bar
Nic sie nie dzieje narazie pytam z ciekawosci ile kasy na przyszlosc trzeba wylozyc ;)
A tak moze wiecie jaki imbus jest do korka wlewu oleju do ASB?
Jak wszystko jest OK to się na razie nie stresuj...a kasę lepiej odłóż na nowy zbiornik paliwa :))) ...no chyba,że już masz nowy...najtaniej wychodzi w Niemczech...
czemu nowy zbiornik paliwa?
Dzisiaj sprawdzalem stan oleju w skrzyni i oleju jest dobrze jak odkrecilem korek to olej wylatywal nie jest czarny tylko koloru jasnej kawy nie smierdzi spalenizna i nie widac opilkow
Jasnej kawy mówisz?...No to natychmiast do wymiany...Jak ostatnio sprawdzałem w swojej 740-tce to był różowiutki...a przejechane już miał na oleju całkiem sporo...
Filtr oczywiście też wymień.
Same części do wymiany kpl rozrządu to ok 3500zł - 4000zl z ASO, a jak robisz igłe to nie ma co kupować gdzie indziej.
A nie prościej tak ?
http://www.realoem.com/bmw/enUS/show...diagId=11_2280
Rmfd short engine 448S2 1 09/1998 11001439766 $16868.73
:)
Tak z ciekawości napisałem kiedyś zapytanie do ASO o koszt wymiany WSZYSTKIEGO w 728i. Czyli wszystkie części, które mają dostępne do tego modelu co do śrubki (w tym fabrycznie nowy silnik - tak, jeszcze mają :), skrzynia, dyfer, osprzęt, zawieszenie - dech mech). Określili na +/- 120.000 zł (+ oczywiście blachy do spawania i ocynkowania ale tym już nie oni się zajmują) czyli gdyby mnie było stać, to jest to o wiele lepsza opcja niż nowy goły 3-er z salonu za tą samą kasę bo takie e38 pojeździ kolejne 20 lat a nowy 3er 5 lat i do lamusa :) Myślę, że taka sama operacja przy 740i nie byłaby wiele droższa - bo gdyby mnie było stać na taki ruch, to oczywiście nie remontowałbym 728i tylko coś fajniejszego :D Chociaż z drugiej strony takie fabrycznie nowe m54b30 z manualną skrzynią pogoniłoby kota wszystkim 740iA a ja dalej cieszyłbym się ukochanym dźwiękiem R6...
Wracając na ziemię - w przyszłym tygodniu wreszcie zabieram się za doprowadzenie mojego brzydala do jakotakiego stanu. Na pierwszy ogień idzie zdjęcie pokrywy zaworów i rozwiązanie wreszcie sprawy tego cholernego cykania i naprawa skrzyni biegów (jednak remontuję a nie kupuję kota w worku).
Hey, z tego co czytałem to podobno części z Litwy oryginały są znacznie tańsze niż u nas w ASO, może takie zamówienie byś sobie zrobił ? Ale lepiej niech ktoś kto zamawiał się wypowie.
Zamawiam u Litwinów. Mam dobre zdanie o nich. Niestety jak wpisuję link, to same gwiazdki się ukazują.:hopelessness:
Ale też w identycznych cenach w Polsce:
https://czescidobmw.pl
Zamawiam ostatnio u niego, bo potrafi nawet w święta odpisać. :smile:
Silesi głowy nie zawracam, bo mają za dużo pracy.
Obserwuję temat, bo też mnie czekają remonty...
Co do oleju to moze sie troche zle wyrazilem olej byl troszke ciemniejszy niz ten z butelki Mobila ATF i nie smierdzial ;)