Jestem ch³onny informacji na temat : jazda z odpiêt± wtyczk± przep³ywomierza e32 730 iA ( m30b30 ) , kto¶ co¶ w temacie ? :bounce:
Wersja do druku
Jestem ch³onny informacji na temat : jazda z odpiêt± wtyczk± przep³ywomierza e32 730 iA ( m30b30 ) , kto¶ co¶ w temacie ? :bounce:
Wg mnie silnik pracuje wtedy w "trybie awaryjnym". Jesli nie widac roznicy w pracy, to masz walnieta przeplywke.
Mam walnieta na 100% bo z przeplywka mi prycha,gasnie na wolnych i nie chce jechac , odpinalem wtyczke i chodzi cacy , zapinam i jest tragedija .... Moja glupota i urok gazu pod przeplywke , dostal strzala dzis dzieki glupocie wlasciciela , nawet antywybuch nie pomogl widac ...
mo¿esz je¿dziæ z odpiêt± przep³ywk± ale na zwyk³ym gazie na pb nie bêdzie mia³ mocy ani siê wkrêca³ na obroty
a klapka siê zacina?
nie patrzylem , jechalem z trasy ponad 200km i 20 km przed domem mi prychnal jak mu dolozylem przy wyprzedzaniu , bylo malo gazu juz a do stacji ok 12 km i mialem tankowac ale pospiech sprawil ze musialem wstawic buta i doszlo do wybuchu , po powrocie tylko zlapalem za wtyczke i wywalilem ja i na pb chodzil ok , jak zapne to odrazu pyrcho i sie dusi, strzela w kolektory i gasnie ...do pracy jechalem z wypieta i jechalo ;-)
co ciekawe z odpiêt± kostk± od przep³ywki je¼dzi nawet normalnie , przy odpaleniu jest drobne zawirowanie , zauwa¿y³em te¿ ¿e jak zapne przep³ywkê zmiana biegów jest delikatna i p³ynna a jak zapnê wtyczkê to skrzynia przeci±ga do ponad 4ty¶ na biegu , to mozliwe ¿e zepsuta przep³ywka wp³ywa jako¶ na skrzyniê ? czy o co chodzi ( nie ma ró¿nicy czy pb/lpg )
Ja w prawdzie inny silnik ale po odpieciu przeplywki tez jezdzi normalnie.
U mnie gasnie po odpieciu przeplywki. M30b30
Ja juz drugi dzien latam tak i jest git, troche kopce bo jest wilgotno a mieszanke czuc za autem ;-) a skrzynia lepiej dziala niz predzej i to mnie dziwi ...
u mnie te¿ zaraz ga¶nie po odpiêciu i dodam ¿e jazda z odpiêt± jest mo¿liwa ale bardzo uci±¿liwa i nie wkrêca siê normalnie na obroty
nie chcê nowego tematu otwieraæ wiêc zapytam tutaj zak³ada³ z was kto¶ przep³ywke do m30 z koñcówk± np 018 np z e24 z silnikiem m30? By³y jakie¶ zmiany odczuwalne czy nie ma wiêkszej ró¿nicy?
Ja dopóki nie kupi³em sprawdzonej przep³ywki z odpowiednim numerem, to je¼dzi³em na przep³ywce z Senatora B i ró¿nica by³a w zachowywaniu siê ekonomizera - by³ "nerwowy" - lekkie przyspieszanie i ju¿ chowa³ siê za skalê. Ale poza tym nie stwierdzi³em innych objawów. Odk±d je¿d¿ê na odpowiednim numerze Boscha nie widzê specjalnie ró¿nicy ani w mocy ani w pracy silnika, tyle, ¿e wskazówka ekonomizera jest mniej "czu³a".
zavoli dziêki za info tylko ¿e zgubi³em t± doln± czarn± pokrywê i nie pamietam czy tam by³o 027 czy 0xx
zabra³em siê dzi¶ za to i okaza³o siê ¿e przep³ywka by³a zaciêta na pe³nym otwarciu , poza tym klapka chodzi lu¼no i dobrze dolega na zamknietym , zacina siê tylko w po³o¿eniu na max. otwartym , pracuje chyba normalnie teraz , pytanie czy warto robiæ teraz to ala kasowanie b³êdów przez spiêcie klem czy nic nie robiæ ? posiadam obecnie kilka przep³ywek ( w tym nie do koñca sprawnych ) , wszystkie maj± koñcówkê 027
Co Ci da kasowanie bledow skoro masz walnieta przeplywke? W kazdej chwili moze znowu strzelic. Jezdzisz na otwartej klapie, taki to urok zwyklego gazu niestety. Poza tym kasowanie bledow ma sie nijak do przeplywki..
Bo chodzi o to ze na odpalonym aucie byla wyciagana wtyczka , przeplywka dziala normalnie po strzale byla tylko w otwarciu max zablokowana , samochod mam od wczesnej jesieni i jezdzi caly czas a strzelil tylko przez moja glupote , takze raczej kolejnego strzalu nie przewiduje ;-)
Panowie, a takie pytanie.
Czy jest mo¿liwo¶æ sprawdzenia w jaki¶ sposób jaki dok³adnie by³ przep³ywomierz fabrycznie za³o¿ony? (numer czê¶ci)
Bo z tego co tak czytam to podobno ma to znaczenie.
Damian jak ci walnê³a przep³ywka to przejd¼ na termiczny przep³ywomierz. Ja wykonuje aktualnie takowy zabieg u siebie. Mia³em ju¿ raz taki przep³ywomierz za³o¿ony i je¼dzi³o auto elegancko. Ekonomizer te¿ nie wariowa³.
To czekam na info z operacji :-)
Troche poczekasz bo fundusze mnie baaaaaardzo graniczaj± co mnie nieziemsko z³o¶ci...
Ktos juz chyba robil taka operacje i ciekawe jak to sie sprawdza , to co trzeba tyle funduszy w to wpakowac ?
kolega Skeyt w którym¶ temacie ma zaprezentowane zmiany w m30 tzn inna przep³ywka oraz zap³on zmieniony
Kolego mo¿esz podes³aæ linka do tego tematu ? chêtnie poczytam.
Damian sprawa wygl±da tak : Potrzebujesz :
1) przep³ywomierz od Opla omegi B albo Golfa 4. a najlepiej od bmw 323/325i - Chodzi o to ,¿eby by³a ta sama imitacja sygna³u do kompa do ori przep³ywka to raz a dwa wtyczka musi byæ prostok±tna ,¿eby nie trzeba by³o rze¼biæ.
2) Uk³ad steruj±cy ca³ym zestawem ( mam takowy schemat ) wykonanie uk³adu razem z kalibracj± pod auto to koszt 150pln. max
I tak na skróty instukcja.
1) Podpinasz uk³ad (+/-) Wa¿ne ¿eby by³ pr±d przed rozruchem ja + pod³±cza³em w puszce z kablami tej pod mask± od strony pasa¿era.
2) Pó¼niej ³adnie chowasz przewody i pod³±czasz wtyczkê do przeplywomierza ( ju¿ tego termicznego)
3) Odpalasz i dzia³a.
I to tyle co potrzeba reszta zostaje w rêkach w³a¶ciciela pojazdu. Kto jak to sobie za³o¿y to jego indywidualna sprawa :D