-
problem z odpalaniem itd
Witam dzis przydarzyla mi sie dziwna dolegliwosc w moim bmw mianowicie chcialem odpalic auto i silnik nagle dziwnie zaczol pracowac dodawalem gazu i sie tak jakby dławił nie chcial wogole jechac pedal gazu nie ragowal auto nie chcialo jechac im bardzij dodawalem gazu tym bardzij dziwnie sie zachowywal nie wiem co jest powodem silnik wchodzi na obroty z wielkim bulem i dlawi sie . zgasilem silnik i nagle nie chcial mi odpalic rozrusznik krecil a auto dalej nie chcialo odpalic . po godzinie probowalem ponownie i silnik odpalił ale nie chce wejsc na obroty ?? dodam ze kiedy samochod odpalił zaczolem jechac bylo ok na światłach ponownie przy wcisnieciu pedalu gazu auto zaczelo sie dławic i mi zgasło . po ponownej probie auto odpala ruszylem i za chwile znowu traci na mocy i nie chce jechac pojawił mi sie komunikat z zółtym chcekiem
Drive with reduced acceleration , hard acceleration may damage catalyser. have the problem checked by the nearest bmw service.
po czym kolejny przy probie odpalenia
- start periodic insp.
- Statutory emissions test
bede wdzieczny za pomoc pozdrawiam
-
Bez podłączenia pod kompa mozna zgadywać. Cewki, świece, przepływka, czujniki wałka itp.
-
Przyjacielu temat był z tym samym komunikatem
prosze rzucam link
http://7er.pl/showthread.php/27770-B...katalizatorem-!
Ps...Zreszta nawet jest napisane w kodzie bledu hard acceleration may damage catalyser
-
hey dzis podpielismy bume pod kompa i wyskoczylo ze 5,6 cylinder misfire ( zamowilem 2 cewki nowe bosh oraz swiece wymienie odrazu wszystki )
-
czy po wymianie świec i wspomnianych 2 cewek zanim sie odpali silnik trzeba pokasowac wszystko (błedy ) i tam koledzy na innym temacie o tym kasowaniu DME wspominali bo jutro auto londuję u mechanika i nie chce zeby cos spartolił
-
Nie no na pewno spartolą to jest pewne :)
Oczywiście napisałem to żartobliwie.
Dlaczego uważasz że spartolą robotę ?
A tak na poważnie to ciekaw jestem dlaczego z góry zakładasz taki finał. Uważasz że mechanicy samochodowi są partaczami ? pochwal się w jakim ty zawodzie pracujesz a też pewno znajdą się osoby które znajdą jakieś aluzje.
-
powiem tak kolego mieszkam w uk a tu mało jest takich pozadnych co w polsce mechanikow
a co do mojego zawodu to pracuje jako inżynier w dokach w uk :)
poprostu chce miec pewnosc ze nie da sie nic skopac poprostu
-
Nie da sie niczego spartolic przy wymianie cewek. Dziwie sie, ze w ogole oddajesz go gdzies bo te robote mozna wykonac pod biedronką czy nawet kauflandem. Gdybys mial blisko to bym ci wymienil bez problemu.
-
nie mam kompa do diagnoztyki . sam to potrafie zrobic i swiece i cewki nie ma problemu ale wyczytałem ze trzeba i tu kolega SEBEK napisał ( Po zmianie świec powinieneś skasować wartości adaptacyjne sterownika silnika DME, w innym przypadku bardzo często zaraz po wymianie padają cewki. )
i to jest powod dlaczego oddaje auto do mechanika
link : http://7er.pl/showthread.php/27770-B...katalizatorem-
-
Witam dzis mi mechanik wkoncu wymieniłe te cewki odrazu świece i po skasowaniu błedów wyskoczyło ze 1,2,3,4,6,8 cylinder misfire masakra co to moze byc prosze o pomoc (mechanik doradził kupic wszystkie cewki wiec tak juz zrobiłem wszystkie kupione wyklepałem ponad 980zł- 180f za boscha oryginalne )
i wyskakuje mi po przekroczeniu 2tys obr odrazu zółty znaczek i ze mam jechac do servisu bo moge uszkodzic katalizatory :(
prosze jak mozecie pomozcie bo mam 58lat i nie chce zeby mi ktos kity wciskał
-
-
mechanik powiedział ze sa tylko błedy zwiazane z cewkami chyba ze diagnostyczny program sie rozni od np.vag-a moze trzeba w odzielny dzial wejsc nie wiem
pojade w pon i sie zapytam zeby pod tym kontem sprawdził .
powiem tak dzisiaj jechalem i jak nie wciskam prdału gazu mocno tylko delikatnie to jedzie ale jak mu wcisne w podłoge to tak jakby sie przymulał i po pewnym momecie dostaje kopa ze mnie w fotel wciska
zastanawia mnie czy to mozliwe zeby sie sondy przy 122tys wysypały?? ( nie posiadam instalacij LPG ) a jezdze tylko na 98pb
-
Kolego mnie to wychodzi ze cos jest z mieszanka. Przeplywka dobra w 100%, pompa paliwa daje odpowiednie cisnienie?
-
wczoraj jeszcze stwierdził ze to blad vvt cos takiego
-
Witam jestem generalnie po wymianie swiec i wszystkich cewek auto było podpiete pod kompa bledy skasowane i niestety przy wcisnieciu pedału gazu na 2-3 obrotów auto zaczyna sie dusic (przydławiać ) i pojawia sie migający chceck engine dodatkowo komunikat o mozliwosci uszkodzenia katów kontrolka miga i gasnie po pewnym czasie ponownie i jest na stałe . auto potrafi w czasie jazdy tak zamulic ze sie wyłaczy i przeskoczy na N ja juz nie wiem co robic doczłapałem sie do mechanika i podpielismy ponownie komputer i wyuskakuje ze cylinder 5 6 7 misfire nastepnie po pewnym czasie podłaczamy ponownie i wszystkie sa cylindry misfire po skasowaniu błedu jak odioł dopuki po 5 min nie damy w palnik i zaczyna sie na nowo :( rece mi opadaja bo nie wiem co robic
sondy sa ok
nowe cewki
nowe swiece
-
Ja sie upieram ze przeplywka ma na to wplyw. Zamula motor przy dodaniu gazu, nie dostarcza odpowiedbiej mieszanki. Proponuje podmienic, przyuczyc jesli trzeba lub odpiac na chwile i sprawdzic czy jest roznica.
-
czyli co odpiąć ją i ponownie odpalic czy bedzie ta sama roznica
jak sprawdzic czy pompa paliw podaje odpowiednie cisnienie ? a moze tez filtr paliwa lezy ? zapchany moze
teraz to mi auto kreci rozrusznikiem kreci juz z 10min i nie chce mi wogole odpalic samochod masakra !!
-
Kolego sprawdz w tym momencie czy pompa pcha paliwo podczas krecenia. Cisnienie mozna zmierzyc ale trzeba miec zegar. Pompa powinna podawac z tego co pamietam 5 barow ale palucha obciac nie dam bo juz nie pamietam. Przeplywke mozesz odpiac na chwile.
-
kurde popytam kolegi moze ma do pomiaru . a mam pytanie ciśnienie to pod co podpiac miernik ?
-
Moze byc na wyjsciu z pompy najpewniej, przed filtrem, na listwie itd
-
a jesli nie pompa to wymieniac filtr paliwa ?
-
Nie spotkalem sie jeszcze aby filtr byl tak zapchany ale... w autach tez nic mnie juz nie zdziwi. Podstawa to spr czy pompa pcha paliwo wtedy gdy kreci a nie odpala, diagnoza przeplywki, czy oby napewno sondy sprawne, czy powietrza lewego nie lapie
-
patrzylismy na sondy wczoraj i nie wykazywało błedu przpływka jak kupiłem od faceta auto to pokazał mi ze nowa i stara mam (mimo to zmienie sprawdze) co do pompy to postaram sie to jutro ogarnąć zeby miec pewnosc
-
Sondy trzeba sprawdzic nie pod katem bledow a wejsc w bloki wartosci mierzonych i sprawdzic ich prace
-
dzis mechanik sprawdzał sondy i powiedział ze one pracuja prawidłowo . co do pompy paliwa to powiedział ze ona jest ok . podobno sest jakiś przekaznik ktory jest w słubku i podobno on moze szwankowac i dlatego jest tak ze moze wyłaczac pompe jak auto dostaje sie na obroty ?? nastepnie mowił zeby zdemontowac filtr paliwa i oczyscic go bo moze byc tak ze zacignoł bałagan i sie przyblokował . dziwi mnie fakt ze auto potrafi ciezko krecic po czym odpala nie raguje na edał gazu po pewnym momencie wskakuje na obroty jak dodaje gazu ale te 2-3 tys obr. i tak własnie dławi sie . jeden mechanik powiedział ze moge miec katy zapchane przez co powoduje ze auto sie poprostu dławi ?? a najlepsze ze wyskakuje ze cylindry 5,6,7 misfire a jak sie jedzie to pozniej ze wszystkie cylindry są misfire i w błedach powiedział (mechanik) przy tych misfire jest bład VVT ja juz nie wiem co robic ??
1. czemu po nocy nie chce odpalic a jak odpali to jedzie chwile i sie wyłancza a po jakim tam kreceniu odpala i jedzie normalnie ?
2. jak chce mu gaz w podłoge to w czasie jazdy przydusza go po czym dostaje nagle kopa i kreci sie prawie na maxa ?
3. czemu wyskakuje losow misfire cylindrów ?
4.chceck engine mruga potrafi zniknąc a po jakimś czasie mruga i świeci sie na stałe ??
-
Czujnik obrotow walu sprawdzony? On tez ma wplyw na odpalanie i nagle zgaszenie auta ale raczej nie ma nic do mulenia dlatego wazne pytanie bylo czy podczas krecenia gdy nie chce odpalic, pompa pcha paliwo. Ewidentnie cos jest z mieszanka albo paliwowa albo powietrzna
-
dzis syn wygrzebał starą przep zpioł ponownie i auto jak nigdy odpala i normalnie problem znikł ale po odpaleniu ponownym wraca spowrotem . pojechalismy wymienic na nowa przepł i jest to samo co jakis czas i sypie zółtym engine . kupiłem inpe i narazie sie ucze to ogarnąc syn mówi ze jest problem z vvt oraz vvt 2 ???