M52B28 - problem po wymianie uszczelki g³owicy
Witam.
Od kiedy sprzeda³em E34 i zosta³o mi E38 mam same k³opoty z tym autem. Fundusze pchn±³em w auto, w tym wymieni³em uszczelkê pod g³owic± wraz z planowaniem, spr. szczelno¶ci i nowymi szpilkami oczywi¶cie. By³a wydmuchana miêdzy komor± spalania 6cyl a p³aszczem wodnym.
Sytuacja z wczoraj czyli po posk³adaniu:
Silnik po remoncie zacz±³ potwornie kopciæ na niebiesko oraz temperatura 3/4 - tak wygl±da³a 1 jazda próbna.
Wjecha³em na kana³, okaza³o siê, ¿e bagnet jest nie dokrêcony i dmuchn±³em profilaktycznie 3 razy w odp³yw odmy w bagnet. Odpali³, pu¶ci³ dymek i przesta³ :) Ale odkry³em, ¿e dolna ch³odnica jest zimna, wyrzuci³em termostat, jazda próbna, zagotowa³ siê pod czerwone, zgas³ na autostradzie na wolnych obr. na pasie awaryjnym. ¦ci±gnêli mnie na warsztat (gdzie pracujê i ch³opaki robili t± uszczelkê).
Po 40sek krêcenia odpali³.
Pojecha³em siê przejechaæ, temp ok, na ¶wiat³ach zgas³, ale na LPG za³apa³, szybko na CPN, tankowanie i ju¿ koniec. Kichn±³ w dolot i spaliny sz³y w filtr powietrza.
Dzi¶:
Odpali³ na strza³a, chodzi³ ok. Poprzednie b³êdy: czujnik wa³u, czujnik wa³ka, ustawienie vanosa. Zesz³y po skasowaniu.
Na wolnych na zimnym vanos od 40-60. Rozgrza³ siê i zgas³, wskoczy³ czujnik wa³u. Jego kable wygl±daj± na nieciekawe to zamówi³em nowy VDO, bêdzie we wtorek.
Potem znowu odpali³, sytuacja taka sama, bije w dolot, max obr to 1100. Kol. wydechowy nagrzany do czerwono¶ci. Warto¶æ vanosa -25*.
Dopiero po wypiêciu czujnika wa³ka od¿y³, lecz po czasie zgas³. Teraz ju¿ nie chce wgl odpaliæ, czujnik wa³u aktywny a jak odpali (b³±d dalej jest), to grzeje siê wydech, max obroty to 1100 i wydech czerwony.
Wielka pro¶ba do ludzi, co siê co¶ w tym orientuj±:
Teraz teorie mam dwie:
1. Czujnik wa³u jemu miesza, ¿e vanos ledwo chodzi st±d takie cyrki, z³e spalanie mieszanki skutkuj±ce przegrzewaniem siê silnika.
2. ¬le ustawiony rozrz±d, b³êdna usterka czujnika wa³u spowodowana z³ym ustawieniem rozrz±du, z³e spalanie mieszanki skutkuj±ce przegrzewaniem siê silnika.
Jak my¶licie? Bardzo proszê o jakie¶ wskazówki, nie znam jeszcze dobrze M52.
PS. Vanos tylko na ss±cym.