Witam wszystkich!! koledzy mam takie pytanko .Pêk³a szyba czo³owa czy s± jakie¶ rodzaje szyb.Bo przy zg³aszaniu szkody zadaj± milion pytañ. A morze by siê uda³o zamontowaæ jak±¶ lepsz± Pozdrawiam!!![/b]
Wersja do druku
Witam wszystkich!! koledzy mam takie pytanko .Pêk³a szyba czo³owa czy s± jakie¶ rodzaje szyb.Bo przy zg³aszaniu szkody zadaj± milion pytañ. A morze by siê uda³o zamontowaæ jak±¶ lepsz± Pozdrawiam!!![/b]
Jest kilka rodzajów. Zale¿y to przede wszystkim od tego czy masz czujnik deszczu, czy masz j± podgrzewan±, czy ma zielony pasek na górze (chocia¿ to chyba jest standard). Tak¿e ró¿nice zale¿± od wyposa¿enia. Generalnie szyba (Pilkington, Securit) z zielonym paskiem, podgrzewaniem i sensorem deszczu kosztuje ok 700z³. W ASO ok 1600. Jeszcze jedna uwaga. S± dwa rodzaje czujników deszczu. I to te¿ musisz sprawdziæ je¶li go masz bo trochê siê cana szyby ró¿ni w zalezno¶ci od jego rodzaju. Ale niewiele.
mam czujnik i mam pasek ale podgrzewana chyba nie jest bo jak w³±czam podbrzewanie to nadmuch leci na ni± ca³a par± .a gdzie sprawdziæ jaki mam czujnik?
Co do podgrzewania to jeszcze zerknij na szybê po wycieraczkami. Je¶li jest podgrzewana to bêdzie tam widaæ kilka ¿y³ grzewczych takich jak ma tylna szyba.
A czujniki to chyba po prostu jeden by³ przed liftem a drugi po lifcie. Ale nich to kto¶ jeszcze potwierdzi :)
Co do podgrzewania to "szybownik" powiedzia³ mi, ¿e ka¿de E38 to ma (no chyba, ¿e siê myli³). Co do paska zielonego to Ja na przyk³ad nie mam w swojej a szyba orgina³.
Mi te¿ pêk³a, ale pojecha³em szybko (bo pêka coraz dalej przy je¼dzie) do nawiercania (koszt 50z³) i teraz mam szybê z pêkniêciem 20cm do ( tak powiedzia³ "szybownik ) pierwszego spotkania z policjantem s³u¿bist±. U "szybownika" koszt szyby 600z³ wymiana 100z³.
Hej,s± wszystkie szyby s± podgrzewane na dole to standard , róznia siê tym czy maj± pasek zielony ,czy maj± czujnik i gdzie go maj± tzn umiejscowienie czujnika mo¿e sie ró¿niæ o pare milimetrów w pionie - trzeba to zmierzyæ ;D Jak bedziesz wymienia³ szybe to kup w serwisie oryginalne podk³adki pod nia ,bo be¿ nich po wymianie bedzie Ci szumieæ ,albo korodowac w ko³o szyby ,bo nie bêdzie odp³ywu wody ,te podk³adki kosztuja grosze :cool:
> P.S. szyba na ¶l±sku z wymian± 640 zl z czyjnikiem przyklejonym ,nie kupuj bez czujnika bo sie go nie da przykleic dobrze :cool:
Ja te¿ mam swoj± szybê do wymiany :) jest juz zamówiona na wtorek
dobrze ze w UK ubezpieczenie za ni± p³aci nie trac±c przy tym zni¿ek
niedawno wymienialem wiec troche cos wiem na temat
mialem u siebie szybe z sensorem desczu,podgrzewaniem,pasek zielony-firma Pilkington cena z zalozeniem i gorna uszczelka (bardzo istotne) 1100zl w Wawie
ogolnie jest wiele szyb..
najdrozsza to szyba lekko fioletowa - klimakomfort-podgrzewana, czujnik deszczu,czujnik xenon
dokladnie nie wiem jaki koszt ale pan ktory mi montowal powiedzial ze bardzo droga.. mysle ze ponad 1000euro
A nazywa siê solaryjna czy jako¶ tak ;)Cytat:
Zamieszczone przez 7ka
chyba Solar czy cos takiego jak pisze Damias
S³uchajcie a u jaana bo u mnie tylko oni wymieniaj± szyby to dadz± rade i bêd± wiedzieli co i jak z tymi czujnikami . czy do serwisu jechaæ ? ¿eby mi czego¶ nie odstawili !
ps Damias patrzy³em u mnie nie ma tych nitek na dole od podgrzewania.[/b]
Co do grzanej listwy u do³u pod wycieraczkami nie jest to standart :D w Gorlitz na spocie namacalnie sprawdzi³em ;D ;D ;D
Ja mam solar i kurcze tez pêkniêta ale jeszcze niedowiadywa³em sie ile ona bedzie kosztowac. Mam nadzieje ze sie wyrobie w 1500z³. Mam Pasek jest podgrzewana ale niema czujnikow tylko ten solar.
jesli masz naprawde solar to w 1500 sie wyrobiszCytat:
Zamieszczone przez przemo9999
ale euro ;D
Dobry ¿art :D Na pewno rozbawi³e¶ kolegê ;) A tak powa¿nie, to co extra daje nam ta szyba Solar?
Szyba solar, jest antyrefleksyjna, odbija promienie UV. Jak dobrze pamiêtam orygina³ kosztuje chyba 2600 PLN.
...mam ta szybke u siebie i zmieniam Kasko. Jesli ktos wymienia na ubezpieczenie niech wsadza Klimakomfort - Solar. Ja dodatkowo wzialem z czujnikiem deszczu, ktory domontowalem u siebie.
Uwaga! Jesli ktos ma navi TomTom, Automapa, to szyba ta nie przepuszcza sygnalu gps. Wiec trzeba antene podlaczyc do urzadzenia najlepiej w tylnej polce.
Krzykno³ mi kole¶ za szybe 2200. Kurde troche drogo. Ale bedzie trzeba zbierac.:)
innej szyby niechce w nocy sie bardzo dobrze je¼dzi ¶wiat³a w ogóle nie ra¿±. :) :)
jesli chodzi o t± solar szybke to navi nie ma sygnalu i jak ktos ma antyradara to moze mu nie dzia³ac prawid³owo co do podgrzewania szyb to nie mam podgrzewanej wiec nie standardzik no i nie mam czujnika deszczu a powiedzcie jak sie takowego nie mialo a sie szybke z takim kupi to dziala czy tylko jest poprostu jako ozdoba?trzeba to jakos podpinac kombinowac czy jak to sie je? :)
kupujesz z Hella Raintronic, podklejasz czujnik, podlaczasz wiazke z zestawu do auta i juz jest czujnik deszczu w aucie.
Witam wczoraj zauwa¿y³em pêkniêcie pod³u¿ne, praktycznie linia prosta na szybie, od strony uszczelki przy dachu. Pêkniêcie jest na d³ugo¶æ 10 cm. Nie mam paska przeciws³onecznego, wiêc kombinuje ¿eby jutro jechaæ nawierciæ szybko ten punkt, ¿eby dalej nie pêka³a i potem zakleiæ to od ¶rodka niebieskim paskiem przeciws³onecznym.
Na allegro znalaz³em równie¿ taki patent, i chcia³bym spytaæ was o poradê czy my¶licie ¿e to co¶ daje, czy to ¶ciema i pic na wode???
Oto link. Czekam na wypowiedzi.
http://www.allegro.pl/item530682202_..._promocja.html
Witam -co do tego patentu te¿ mam gwiazdke na szybie i zastanawia³em sie co z tym fantem zrobiæ -dlatego pojecha³em do JAANA -go¶æ powiedzia³ ¿e jest to do zrobienia za130z³ z gwarancj± ¿e je¿eli pêkniêcie siê powiêkszy to wymieni± szybê na ich w³asny koszt :) Dlatego uwa¿am ¿e u¿ywanie jakichkolwiek gad¿etów be¿ gwarancji na to czy siê sprawdz± nie jest dobr± drog± i niewiadomo jakie przynios± skutki ;)Cytat:
Zamieszczone przez piasek2007
pozdrawiam :)
Hm, ja pojecha³em z pêkniêciem do firmy ADAN w sopocie. Go¶ciu zajmuje siê usuwaniem pêkniêæ do nawet 20 cm, moje mia³o z 12 cm i zap³aci³em za us³ugê 86 z³, pêkniêcia nie ma widaæ, narazie nie pêka i jestem zadowolony.